Peter Bergting och Maria Fröhlich tar plats i Svenska Barnboksakademin. Foto: Caroline Andersson Renaud/Henric Lindsten

Maria Fröhlich och Peter Bergting har valts in i Barnboksakademin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

De två vakanser som Svenska Barnboksakademin haft är nu fyllda. Illustratörerna Maria Fröhlich och Peter Bergting är nya ledamöter på stol nr 12 och stol nr 16.

Maria Fröhlich och Peter Bergting valdes in i Barnboksakademin vid akademins årsmöte.


ANNONS


– Vi försöker täcka så många aspekter som möjligt. Nu hade vi många författare och ville förstärka med illustratörer. Peter Bergting och Maria Fröhlich är båda kompetenta och intressanta. De har hållit på länge och kan bidra med sin erfarenhet och har blick för frågor som är viktiga, säger Barnboksakademins ordförande Johanna Lindbäck.

Ledamöterna väljs in på fem år och kan därefter bli omvalda i treårsperioder. Vad de väljer att göra under sin tid i akademin är relativt öppet.

– En del vill göra ganska mycket, driva ämnen och frågor. Andra hinner kanske inte så mycket under en period. Man gör vad man vill och kan bidra med, säger Johanna Lindbäck.

Peter Bergting fick veta att han fått en plats i Barnboksakademin genom ett telefonsamtal från ledamoten Petrus Dahlin.

ANNONS

– Jag ser det framförallt som ett stort ansvar. Det är många av ledamöterna som har starka åsikter om läsning, till exempel. Jag brinner för läsning, konstigt vore väl annars, och jag vill höja barnböckernas status, säger Peter Bergting.

Han är inne i en hektisk period. Dels arbetar han med boken Magi – den stora boken: Från häxor och trollkarlar till besvärjelser och ritualer som kommer ut i höst och är den fjärde delen i vad som tänktes vara en trilogi. Dels är han upptagen med illustrationer för det amerikanska förlaget Dark Horse Comics och samarbetet med Mike Mignola. Till Magi – den stora boken har han plockat upp bilder han gjort för 30 år sedan och gör om dem för att se hur hans illustratörskap har utvecklats.

– För mig är boken en chans att lyfta upp det jag tyckte var roligt med magi då och samtidigt visa upp min konst. Det är en bok för 9–12-åringar, men också en coffee table-bok.

Boktugg har sökt Maria Fröhlich.

Svenska Barnboksakademin

Instiftades 26 maj 1989 med syftet att främja god barn- och ungdomslitteratur och verka opinionsbildande. I akademin sitter 18 författare och illustratörer som arbetar med barn- och ungdomsböcker.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.