Jämför storleken på den nya och gamla blå påsen i storlek M. Författares favorit för att skicka ut signerade böcker eller recensions- och läsexemplar.

Postnord har gjort Blå Påse M större – enklare skicka böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Postnord har gjort sin blå påse M större vilket underlättar för dem som vill skicka böcker i den. Men den har även blivit tunnare i vadderingen.

Många författare, egenutgivare och för all del vanliga läsare använder Postnords blå påsar för att skicka böcker. Det är numera inte särskilt billigt (62 kr/st för storlek M) men det är väldigt smidigt eftersom det enda man behöver göra är att skriva adress (glöm inte avsändare på baksidan!), stoppa i boken och ev följebrev och lägga på lådan. Inrikes porto är nämligen inkluderat i påsens pris och det behövs alltså inga frimärken.

Men många har upplevt att storlek M varit i minsta laget för tjockare böcker – eller för att trycka in 2 exemplar. Därför var det en positiv överraskning att Postnord nu gjort om påsen så att den blivit några centimeter större.

Innermått 240×190 har blivit 265×215. Viktiga millimeter.

”Papperspåse vadderad med papper för stötdämpning. Påsen har något tunnare vaddering än tidigare Blå Påse M”, skriver Postnord. Alltså återstår att se ifall den skyddar böckerna lika bra som tidigare version.

Men är det inte rätt dyrt att betala 62 kr (numera är portot momsfritt så inte ens med företag blir det billigare) för att skicka ut en enda bok? Finns det billigare alternativ?

Jo, det går att få lägre pris som avtalskund. Det finns en tjänst som heter varubrev för att skicka enstaka böcker som definitivt är värd att titta på ifall du har ett litet förlag eller säljer böcker via egen ehandel. Och ska man skicka flera böcker till samma adress så att det blir större paket är det läge att titta på fraktavtal eller tjänster som Fraktjakt.

Det fanns en tid när man kunde köpa Postnords (eller kanske hette det fortfarande Posten då) förfrankerade påsar för så lite som 36 kr.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.