ANNONS

Se upp för Mässkataloger och Paket – bedrägeriförsök pågår just nu

Mitt i julstressen gäller det att se upp för två aktuella bedrägeriförsök: bluffmejl om paket som ser ut att komma från PostNord och erbjudanden om annonsering i mässkataloger som ger sken av samröre med Bokmässan i Göteborg.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Alla som varit i förlagsbranschen ett antal år och ställt ut på Bokmässan känner säkert igen bedrägeriförsöken med utskick från olika kataloger och register med förtryckta adressuppgifter. De säger sig komma från olika internationella kataloger över olika branschmässor.

Bedragarna vill lura dig att fylla i dina uppgifter och returnera de kompletterade kataloguppgifterna. Men läser man det finstilta så inser man att ditt företag samtidigt förbinder sig att annonsera i den helt värdelösa (och i vissa fall icke existerande) katalogen för 1000 euro eller mer per införande – i tre år. Den som inte ser upp kan alltså bli blåst på 30 000 kronor.

ANNONS

Bokmässan har nu gått ut och varnat för de här utskicken. I ett mejl till utställarna skriver Bokmässan:

Flera av våra utställare har mottagit utskick från International Fairs Directory, som erbjuder utställare att delta i nätkataloger. Som erbjudandet är utformat kan man få uppfattningen att det är Bokmässan/Svenska Mässan som är avsändare.

Brevet är inget vi står bakom och vi avråder starkt från att skriva under detta avtal.

ANNONS

Det finns flera företag som använder sig av liknande vilseledande metoder, till exempel Construct Data Verlag (CDV), FairGuide, ExpoGuide och Event Fair.

Företag som skriver under formuläret uppfattar oftast inte att de har skrivit på ett avtal om att betala ca 10 000 SEK per år i tre år, eftersom detta anges i en finstilt text. Uppskattningsvis drabbas ett hundratal företag i Norden varje år och tusentals utanför Norden.

Ingen av de mässor som arrangeras av Bok & Bibliotek eller Svenska Mässan står bakom dessa kataloger.

 

Falska PostNord-mejl

Ett annat aktuellt bedrägeriförsök som riktas mot både företag och privatpersoner genom utskick till miljontals svenska epostadresser är ett mejl som ser ut att komma från PostNord som rent visuellt liknar reklamutskick från postjätten. Texten i mejlet kan variera men är skrivet på en svenska som ingen korrekturläsare på ett förlag skulle släppt igenom. Ett exempel:

Ditt paket med spårningsnummer SE2950934. Paketet har försökt levereras till dig. Vi har därför infört en avgift på 52 kronor. När der är betalt får du ett formulär som måste överlämnas till posten.

Sedan innehåller mejlet en länk och en uppmaning att klicka för att få information. Men den som klickar kan istället få ner en skadlig kod som i värsta fall låser hela din dator och bedragarna begär sedan en lösensumma för att låsa upp den.

PostNord skriver på sin hemsida:

Hur bluffmejlen ser ut varierar. Rubriken på mejlet kan till exempel vara ”Spåra pall”, ”Kuriren Har Inte levererat Paketet” eller ”Du har lösta paket”. Mejlet fortsätter oftast med: ”Courier kunde inte leverera det här paketet till dig.” Men det falska mejlet finns alltså i flera olika varianter.

Det är inte PostNord som har skickat mejlet. Radera det utan att klicka på någon länk eller göra något annat som du uppmanas till i mejlet. Försök inte spåra paketet enligt instruktionerna.

PostNord skickar normalt sett sina avier via sms eller papperspost. Däremot är det inte ovanligt att leverantörer skickar orderbekräftelser som innehåller länkar till spårning av paket. Det gör att man lätt kan luras att tro att även PostNord börjat göra det.

Luttrade förläggare och bokhandlare vet också att det händer att paket eller hela pallar kommer på avvägar… Men en god idé är att dubbelkolla avsändarens epostadress i mejlprogrammet innan man klickar på några länkar och att även kolla vilken webbadress en länk leder till innan man öppnar den i webbläsaren.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL