Linköpings bokhandel öppnar i augusti 2022

Johan Hagesund är drivande i nya Linköpings bokhandel. Foto: Filip Klasén/Castellum

Febril aktivitet råder i arbetet med Linköpings nya bokhandel. I augusti slås dörrarna upp till en bokhandel med brett sortiment, lokal anknytning och ett kafé.

När Akademibokhandeln stängde sin lokal på Nygatan i centrala Linköping blev de ganska lösa tankar som bollats i styrelsen för Dibb förlag om att driva bokhandel snabbt mer konkreta.

– Det är en diskussion vi haft under några år. Tidigare fanns tre bokhandlar i Linköpings centrum, nu finns det en. När vi tittade på projektplanen såg vi att det fanns underlag för en bokhandel till i innerstaden, säger Johan Hagesund som är drivande i bokhandelsprojektet och förläggare på Dibb förlag.

Satsningen har gjorts möjlig genom ett fördelaktigt lån av en person som är mån om kulturlivet i Linköping och som inte har något vinstintresse med finansieringen.

Lokalen är stor och arbete pågår med att anpassa och renovera de 1 200 kvadratmeterna. Bokhyllor och gondoler levereras och många behövs för de 25 000 titlar som ska erbjudas.

– Det är en ambition som vi haft från början, att det ska vara ett väldigt brett sortiment. Vi tillhör Ugglan, men det är ju väldigt fritt och vi kan ha ett annat sortiment än kedjorna. Jag tror att det ligger lite i tiden.

Hela ytan kommer dock inte att fyllas med bokhyllor, det kommer att finnas plats för ett kafé vilket i sig ger nya möjligheter.

– Vi kommer att jobba ambitiöst med programverksamhet, ha aktiviteter i butiken, samarbeten med företag och organisationer i länet och lokalt.

Den 13 augusti är det invigning. Planering pågår, men något som är klart är att lokala författare kommer att vara på plats för att signera sina böcker och att fler aktiviteter planeras under hösten.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.