Vinnarna av Guldspaden 2022. Pressbild: Handout.

Diamant Salihu vann Guldspaden 2022 – fler vinnare ger ut böcker i höst

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Boken Tills alla dör av Diamant Salihu var en av de granskningar som belönades med journalistpriset Guldspaden på Guldspadegalan 2022. Och minst ett prisbelönt reportage kommer i bokform till hösten.

Priset delades ut vid Föreningen grävande journalisters (FGJ) grävseminarium i Luleå.


ANNONS


Varje år delar FGJ ut Guldspaden till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier.

”Hela 30 bidrag nominerades i de åtta kategorierna och juryn har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade”, säger juryns sammankallande Kicki Hultin i ett pressmeddelande.

Hultin säger också att det är ”väldigt roligt att kunna konstatera att svensk granskande journalistik i allra högsta grad lever och frodas”.

Boktuggs fotnot: Ur ett bokbranschperspektiv kan vi konstatera att flera av de belönade journalisterna även är författare, exempelvis Elinor Torp (aktuell med boken Moderkakan). Diamant Salihu fick sin Guldspade för boken Tills alla dör medan Alexander Mahmoud, Josefin Sköld och Patrik Lundberg kommer att släppa boken Adoptionerna : Ett granskande reportage i september som en fördjupning till den nu prisbelönta granskningen. Även två andra vinnare, Carolina Jemsby och Karin Mattisson, kommer med bok tillsammans i höst: Ånger (Mondial förlag).

ANNONS

Fakta: Vinnarna av årets Guldspadar

Bok: ”Tills alla dör”, av Diamant Salihu, Mondial förlag.

Studentspaden: ”Studentbostadsgranskningen” av Daniel Dewerud, Adam Fröberg, Kajsa Lecander, Heino Ollin och Vilma Stockvall, Göteborgs universitet.

Storstadstidning: ”Barn till varje pris” av Patrik Lundberg, Alexander Mahmoud och Josefin Sköld, Dagens Nyheter.

Etermedia riks dokumentär: ”Transbarnen” av Carolina Jemsby och Karin Mattisson, SVT Uppdrag granskning.

Etermedia riks nyheter: ”Belarusaffären” av Håkan Enmark och Daniel Gökinan, TV4 Kalla Fakta.

Etermedia lokal: ”Malmös förbjudna adresser” av Nellie Erberth, Natalie Medic och Fredrik Svenningsson, SVT Nyheter Skåne.

Mindre dagstidning: ”Utan åtgärd – vid Umeå universitet” av Josefin Isaksson, Evelina Lindfors och Elin Turborn, Västerbottens-Kuriren.


ANNONS


Magasin: ”Sjuka Samhall” av Elinor Torp, Dagens Arbete.

Juryns särskilda pris: ”Romansbedragare Charlie Anderson och jag” av Ulla Öhman, Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Källa: Föreningen grävande journalister

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.