Barys Pjatrovitj är författare och ordförande för det oberoende författarförbundet i Belarus. Nu uppges han vara satt i husarrest. Pressbild: Foto: Maria Söderberg/Rámus.

Författarförbundets ordförande Barys Pjatrovitj i husarrest i Belarus

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den belarusiske författaren Barys Pjatrovitj, som även är ordförande för landets oberoende författarförbund, har pekats ut som brottsmisstänkt av Lukasjenkos regim och belagts med såväl rese- som yppandeförbud i form av husarrest, uppger författarens svenska förlag Rámus.

”Den så kallade ’brottsmisstanken’ mot Barys Pjatrovitj är självfallet ingenting annat än förkastlig och måste tydligt fördömas från officiellt håll i Sverige. Barys insatser för den belarusiska litteraturscenen och den belarusiskspråkiga litteraturen går inte att underskatta, både som författare och företrädare för författarförbundet”, säger Per Bergström, förläggare vid Rámus, i ett uttalande till TT.


ANNONS


Utgiven på svenska

Barys Pjatrovitj Torget (en kärlekshistoria) gavs ut på svenska 2011 och är en dokumentärroman som skildrar protesterna 2006. På svenska finns också diktsamlingen ”Fresker” som består av ett urval från fyra sviter skrivna mellan 1997 och 2006, i översättning av Dmitri Plax.

Det oberoende belarusiska författarförbundet har länge varit förföljda av regimen, och enligt förlaget Rámus så genomsöktes nyligen så väl deras kontor som Pjatrovits hem.

ANNONS

”I samband med raiden mot dem i förra veckan kallades förbundets medlemmar bland annat för ’litterärt marginella vit-röd-vita mögel’ i officiella social media-konton. Det är bara ett exempel på förtrycket mot, men också rädslan inför, de som kan bära vittnesmål och vara en del av kulturell förändring”, säger Per Bergström.

Kulturarbetare särskilt utsatta

Författare, journalister och andra kulturarbetare är några av de grupper som är särskilt påpassade av regimen, och flera författare, översättare, förläggare, skådespelare och musiker har gripits sedan det senaste presidentvalet 2020.

”Förbundet och den belarusiskspråkiga litteraturen har varit utsatta för hårda repressalier av regimen sedan 2002, men på sista tiden har trycket mot dem, likt hela civilsamhället, ökat ytterligare”, säger Bergström.

Tidigare i sommar slog belarusiska myndigheter till mot flera oberoende nyhetssajter, och i mitten av juli meddelade den oberoende nyhetssajten Nasja Niva att verksamheten i Belarus upphör på grund av säkerhetsrisker.

Fotnot: Belarus, eller Vitryssland, formellt Republiken Belarus, är ett land i Östeuropa. Landet är en inlandsstat och gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina. Belarus huvudstad är Minsk.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL