Här är de tolv nominerade till Årets Bok 2024

Här är de nominerade till Årets bok 2024. Foto: Pressbild Bonniers bokklubbar.

Bonniers Bokklubbars redaktörer har nominerat tolv böcker. En kommer att utses till Årets Bok 2024. Vilken bok det blir är upp till läsarna, som röstar fram vinnaren.  

– För nionde gången har våra redaktörer jobbat stenhårt med att vaska fram guldkornen ur det senaste årets stora bokflod och jag tycker verkligen de har lyckats! Bland årets nomineringar hittar vi både hjärtevärmande och hjärtskärande berättelser, mordmysterier och feelgood, debutanter och etablerade författare och gemensamt för dem alla är att de bjuder på stora känslor. Nu det är upp till läsarna att bestämma vilken bok som är årets bästa läsupplevelse, säger Petra Nuhma, marknadschef för Bonniers Bokklubbar, i ett pressmeddelande.

Årets Bok delas ut av Bonniers Bokklubbar och är enligt arrangörerna det enda svenska litteraturpriset där vinnaren utses av läsarna.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

”Bonniers Bokklubbars fem litteraturredaktörer har läst flera hundra skönlitterära böcker under året och utifrån ett antal uppsatta kriterier nominerar de tolv titlar som de anser kunna förtjäna epitetet Årets Bok 2024”, skriver man i pressmeddelandet.  

Kriterierna som ligger till grund för en nominering är följande: Boken skall vara en stor läsupplevelse och innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Utöver det ska den även ha en hög språklig kvalitet och tilltala en bred läsekrets. Boken ska ha givits ut på svenska under perioden 1 maj 2023 – 30 april 2024.

Sju av de tolv nominerade titlarna är utgivna på Bonnierägda förlag. Utöver detta har Polaris två nominerade, däribland succén Jävla karlar av Andrev Walden som nog kan kallas favorit.

De nominerade till Årets Bok 2024 är:


Röstningsperioden äger rum 3 maj – 1 september 2024. Det går att rösta på sin favoritbok en gång om dagen på www.aretsbok.se. Vilket såklart skapar en fördel för författare som är stora i sociala medier och gör att knappast någon av de översätta verken kommer att vinna.

Vinnaren tillkännages och belönas på prisutdelningen på Bokmässan i Göteborg den 27 september. Förutom äran belönas den vinnande författaren med en statyett designad av Torstensson Art & Design.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.