Ny app gör förbjudna böcker tillgängliga

I Florida har en del skolor tagit bort böcker, eller täckt över deras omslag. Arkivbild: JEFFEREE WOO/AP/TT.

Allt fler böcker förbjuds eller beläggs med restriktioner för unga läsare i USA. Men en ny app ska hjälpa tonåringar att få tillgång till böcker som svartlistats i skolor och på bibliotek i olika delstater, skriver The Guardian.

De senaste två åren har antalet förbjudna böcker stigit i USA, till stor del på grund av kampanjer från extremhögern. Delstater som Florida, Texas, Utah, Missouri och South Carolina toppar listan. Framför allt siktar man in sig på böcker skrivna av och om svarta och hbtqi-personer.

I ett motdrag har Digital Public Library of America nyligen lanserat en app som gör alla böcker som belagts med restriktioner tillgängliga. Den innehåller en gps-funktion som gör att användaren får en lista över de böcker som förbjudits i området – och sedan kan ladda ned dem.

– Jag har sagt till min son att om han behöver någon bok som har fått restriktioner så laddar jag ned Banned book-appen, säger föräldern Stephen Roiphe i Maine till The Guardian.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.