Boken som blev den mest förbjudna – Maya Kobabes självbiografi

"Gender queer" och andra böcker som bannlysts i USA. Arkivbild: JEFFEREE WOO.

Maya Kobabes ickebinära självbiografi ”Gender queer” fortsätter att vara en av de mest förbjudna böckerna i USA.

För tredje året i rad hamnar den på första plats över American Library Associations (ALA) lista på bannlysta böcker. Boken gavs ut 2019 och prisades då av ALA som årets bästa bok för unga vuxna. Men sedan dess har den förbjudits i skolor och bibliotek i delstater som Florida, Texas och Massachusetts. Serieboken handlar om hur det kan vara för en ung person att komma ut som ickebinär eller asexuell.

Hela 47 procent på listan över bannlyst litteratur handlar om hbtq-frågor, bland andra George M Johnsons ”All boys aren’t blue” och Juno Dawsons ”This book is gay”. Andra böcker som anses kontroversiella skildrar sexuella övergrepp, till exempel ”De blåaste ögonen” av Nobelpristagaren Toni Morrison och Patricia McCormicks ”Sold”.

Rekordmånga böcker förbjöds förra året på amerikanska skolor och bibliotek enligt ALA. 4 240 titlar censurerades, vilket är mer än de två tidigare åren sammanlagt: 2 571 titlar 2022 och 1 651 2021.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.