Ryssland efterlyser regimkritisk författare

Daria Serenko är numera efterlyst i sitt hemland. I januari besökte regimkritikern Sverige. Arkivbild: SAMUEL STEÉN/TT.

Den ryska polisen har efterlyst författaren Daria Serenko. Det är ännu ett exempel på det allt hårdare klimatet för regimkritiker i landet.

Daria Serenko har inte fått veta vad det är hon anklagas för, men har reagerat på efterlysningen från sin exil i Georgien.

Författaren skriver på Instagram att hon blir förvånad över att statens resurser läggs på att förfölja ”små ynkliga personer” som henne, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.

Daria Serenko var med och grundade den feministiska antikrigsrörelsen i Ryssland och har suttit fängslad i 15 dagar för sin aktivism. I januari kom hennes andra bok Jag önskar mitt hem aska ut på svenska och då besökte hon även Sverige.

Klimatet för regimkritiska kulturarbetare har hårdnat än mer i Ryssland sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina och de utsätts regelbundet för repressalier.

Enligt Kulturnytt har även författaren Michail Zygar, känd för flera böcker om president Putin, satts upp på listan över efterlysta personer. Han har också lämnat landet och lever i exil.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.