Dagens boktips med mera – 21 oktober 2019

Mitt under våldsamheterna begav sig Florence Nightingale ut i Krimkriget för att ta hand om skadade, på just detta datum 1854, och lade därmed grunden till det moderna yrket sjuksköterska.

Få är de som gjort sig kända för sina goda gärningar och sitt arbete. Men Florence Nightingale är definitivt en av dem.

En räddande ängel och en kämpe för lika vård till alla

En människa har alltid två val. Att göra något, eller att göra ingenting alls. På dagens datum år 1854 åkte Florence Nightingale till Krimkriget, något som skulle lägga grunden för hela yrket sjuksköterska. På plats tog hon hand om skadade och döende soldater, och fick stor uppmärksamhet för sitt arbete vid fronten. Hon kallades ”kvinnan med lampan”, på grund av sina ronder sent om kvällarna när hon tittade till de sårade.

Sentida press har tonat ner hennes roll under kriget något, men står fast vid att hon var avgörande för kvinnans roll inom sjukvården. Hon startade också en skola för engelska sjuksköterskor, på ST Thomas sjukhus i London.

Hon arbetade också mycket socialt och var en av förespråkarna för att mildra domarna mot prostituerade kvinnor, som var mycket hårda på den tiden. Hon brann också för bättre sjukvård för alla brittiska medborgare, oavsett social klass. Kuriosa: hon var en pionjär när det gällde att använda infographics, en visuell presentation av statistiska data.

Som skribent skrev hon mycket om mysticism och religion.

Boktips: Hon var ingen Florence Nightingale : människan bakom myten och
Florence Nightingale – FOU 50 : – en granskning i nutida perspektiv.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 41 böcker på svenska, några av dem är …

Visst finns det barn med autism i förskolan

Visst finns det barn med autism i förskolan

  • Förlag: SEMEJ
  • Utgiven: 2019-10-21
Det finns mycket bra litteratur om autismspektrumtillstånd (AST), både facklitteratur och personliga verklighetsskildringar. Men jag vill med den här lilla skriften bidra med ett komplement till ovanstående och kortfattat sprida lite kunskap och dela med mig av mina erfarenheter och tankar samt några praktiska tips. Läs mer »
En pakt med döden

En pakt med döden

"Juno Dawson lyckas kombinera verklig skräck med en djup känsla för det mänskliga /.../ En briljant kortroman."Delightful Books Reviews

"Alex T Smiths skrämmande, gotiska bilder kompletterar denna mörka berättelse på ett lysande sätt. Läs mer »

Ondskan inom mig

Ondskan inom mig

”Inom var och en av oss krigar två sidor i vår natur – den goda och den onda.”

Natt efter natt hemsöks gatorna och gränderna i Edinburghs gamla stadsdelar av ohyggliga fasor. Vad är det för best som stryker omkring i den mörka staden? Några gator därifrån, i ett elegant hem i den nyare delen av staden, vaknar fjortonårige Henry Jekyll upp ur ännu en mardröm. Läs mer »

Bernhard ser dig

Bernhard ser dig

Bernhard Bernhardson är en samvetsgrann byråsekreterare på den gigantiska myndigheten Stuk – Statens utredningskommission. Under sina trettio år på byrån har han aldrig gjort särskilt mycket väsen av sig. Och inte har han några planer på att börja nu. Läs mer »

Mörk stad : en dystopi om mänsklighetens undergång

Mörk stad : en dystopi om mänsklighetens undergång

Världen ligger i ruiner. En smitta som förvandlar människor till blodtörstiga odjur har slagit civilisationen i spillror. I Sverige har militära styrkor lyckats isolera och upprätta en karantänzon som kallas Fristaden på ön Södermalm i centrala Stockholm. Denna plats är nu mänsklighetens sista hopp och utpost. Läs mer »

Paris. Kärlek. Ost.

Paris. Kärlek. Ost.

Ella är fylld av förväntan inför kvällen. Hennes pojkvän sedan åtta år tillbaka ska bjuda henne på middag, och hon anar att det här är kvällen då han äntligen kommer att ställa den stora frågan. Men middagen leder istället till ett fruktansvärt uppbrott. Läs mer »

Sjätte världen - Slaget vid Brinth

Sjätte världen - Slaget vid Brinth

Detta är den fantastiska berättelsen om Albert Flipp och hans kamrater Bella, Titti och Ringo. Albert är lite annorlunda och det kommer därför inte helt oväntat att han är Zanzei – den siste som behärskar alla krafterna. Världen är inte som vi tror och Svarta Smittan står på gränsen till deras värld. Albert har krafterna som Zanzei att stoppa farsoten. Läs mer »
I skuggan av cirkeln

I skuggan av cirkeln

Felicia har ärvt sin mormors och morfars hus Äppelbacken i Almunge och har fått ett jobb som bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Uppsala. Glädjen i att få skriva berättelser liksom vännerna Ann och Katarina ger henne kraft. Men saker och ting är inte alltid som de verkar. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 21 oktober

2017 var rubrikerna Wattpad introducerar Premium-alternativ utan reklam.

2016 kunde ni läsa om Färglösa får främmande av Sölve Dahlgren och Pug Förlag tar avstamp i sociala medier.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,