Dagens boktips med mera – 1 november 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jane Austens alldeles egna ton gav henne miljoner läsare, och få är de studenter på olika litterära utbildningar som inte har läst hennes verk.

En klassisk författare, som var långt före sin tid, och som gjorde lite som hon ville. Böckerna lever kvar än idag, lika älskade då som nu.

Stolthet och fördom, och allt där emellan …

Jane Austen började skriva som ung. Och just denna dag, 1 november år 1797, tog hennes far sig tid att skriva ett brev till en förläggare vid namn Thomas Cadell. Kunde han vara intresserad av att läsa dotterns manus, som då hette First impressions. Senare döptes den om till den mer kända titeln Pride and Prejudice (Stolthet och fördom). Men Thomas Cadell tackade nej. Något han bittert fick ångra i många, många år. Hon skrev ju flera stora verk, som Emma och Northanger abbey. Hennes brev finns i Jane Austens brev.

Hon kom att bli en av tidernas största författare, med sin alldeles egna stil som blandade en sorts bitsk humor, ofta ironisk, med snygga gliringar till överklassen och kärlekens våndor. Än idag filmas hennes verk om och om igen, och böckerna ges ut i nya utgåvor.

På så sätt har hon också inspirerat många nutida författare. Hon är alltid på modet, som man säger, med sina sju romaner och många pjäser. Hon dog 1817, efter lång tids sjukdom.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 207 böcker på svenska, några av dem är …

Löparna

Löparna

NOBELPRISET I LITTERATUR 2018

”Löparna” är en roman om att befinna sig i ständig rörelse. Men också om att till varje pris bjuda motstånd – att bromsa och bevara.

Frédéric Chopins syster smugglar hans konserverade hjärta över gränsen till Polen. Läs mer »

En okänd man

En okänd man

”Nyheten om Nathanaels död på en liten frisisk ö väckte föga uppmärksamhet i ­Amsterdam” – så lyder den första meningen i En okänd man – en roman som i Margue­rite Yourcenars litterära universum spelar en nyckelroll. Boken kan placeras på samma nivå som de två stora historiska romanerna Hadrianus minne och Vishetens natt. Läs mer »
Tidsbrott

Tidsbrott

”Vänta! Det kommer någon!”
   Kevin kände paniken. Pulsen rusade och han drog snabbt in Anton bakom ett skåp. Prästen och soldaten som sakta gick genom kyrksalen hade inte sett dem än, men det var bara en tidsfråga.
   Kevin gjorde sig redo att störta mot utgången. Läs mer »
En liten bok om min katt : en fylla-i-bok för alla kattälskare

En liten bok om min katt : en fylla-i-bok för alla kattälskare

En fantastisk liten fylla-i-bok för alla oss som älskar vår katt! 

Vad får din katt att spinna? Favoritmat? Var äter din katt helst? Vilka vanor och ovanor har din kisse? Vilket eller vilka smeknamn brukar din pälskling lyssna till? Bästa gömstället? Samla allt om din bästa vän i en alldeles egen bok om din katt.

Läs mer »
Daghus, natthus

Daghus, natthus

NOBELPRISET I LITTERATUR 2018

Nowa Ruda är en småstad i närheten av Sudetbergen, en del av Centraleuropa som historiskt tillhört såväl Polen som Tyskland och forna Tjeckoslovakien. Berättaren i "Daghus, natthus" är nyinflyttad i trakten och upptäcker snart att platsen är mättad av historier. Läs mer »

Rock 'n' roll circus : artisterna, musiken, mötena

Rock 'n' roll circus : artisterna, musiken, mötena

Thomas Johansson har en unik musikhistoria att berätta efter att ha arrangerat konserter med världens största artister i femtio år. 1969 startade han konsert- och bokningsbolaget EMA-Telstar och har sedan dess jobbat med artister som ABBA, Bob Marley, Tina Turner, Bruce Springsteen, Rolling Stones och Metallica. Läs mer »

Sverigevänner : historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn

Sverigevänner : historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn

  • Förlag: Volante
  • Utgiven: 2019-11-01

Filmrättigheterna köpta av Filip och Fredrik. Nominerad till Augustpriset.

 

Sverigevänner är rolig, detaljrik, tonsäker, ömsint och sorglig [ ] Det är en bok som får oss att få syn på oss själva", Johanna Frändén (på Augustgalan).

"Jag sträckläste Arashs makalöst gripande och roliga bok", Fredrik Wikingsson. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 1 november

2018 var rubrikerna Katarina Frostenson vägrar lämna Svenska Akademien frivilligt och Peter Englund om krisen i Svenska Akademien: ”Känt mig väldigt naiv”. Och Legendariske kinesiske författaren Jin Yong är död.

2017 fick vi veta att Läslov – förläggare Helén Enqvist boktipsar och Hemlighetsmakeri kring boksläpp av Dan Brown.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL