Kinesiske författaren Jin Yong. Bakgrundsbild: iStock. Foto: MacLehose Press. Collage: Boktugg.

Legendariske kinesiske författaren Jin Yong är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jin Yong (pseudonym för Louis Cha) har kallats för Kinas motsvarighet till Tolkien och sålt över 300 miljoner böcker. Nu har han avlidit, 94 år gammal.

Den kinesiske författaren Louis Cha, som skrev under namnet Jin Yong, avled på ett sjukhus i Hongkong på tisdagen 30 oktober, skriver BBC. Trots att han var en gigant inom den kinesiskspråkiga delen av Asien är han relativt okänd i andra delar av världen.


ANNONS


– Jag tror inte det finns någon annan författare som har blivit läst av fler personer [i den kinesiskspråkiga världen]. Precis som Tolkien har hans verk hållits vid liv, säger professorn Eileen Chow till BBC.

Han föddes 1924 och levde större delen av sitt liv i Hongkong. Där blev han medgrundare till dagstidningen Ming Pao 1959 och även dess första chefredaktör.

ANNONS

Jin Yongs böcker inom den så kallade wuxia-genren (fantastiska berättelser om kampsport och hjältemod) har inspirerat en hel genre av tv-serier, filmer, serietidningar och tv-spel, och han har kallats för ”the grandfather of martial arts novels”. Hans mest kända verk är trilogin Legends of the Condor Heroes som kom ut 1950-talet och handlar om två soldater under Song-dynastin. Mellan 1955 och 1972 skrev han 15 romaner.

– Hans verk är dels fantasy, dels kinesisk historia, dels romantik med magiska element, med hjältar och skurkar, säger Eileen Chow och beskriver Jin Yongs böcker som en blandning av element från Game of Thrones, Harry Potter och Sagan om Ringen.

– Men till skillnad från Sagan om Ringen som innehåller många övernaturliga varelser är Jin Yongs karaktärer oftast människor.

För fantasy- och historieintresserade låter det här minst sagt tilltalande. Dessvärre finns inga av Jin Yongs böcker utgivna på svenska, men däremot släpptes en nyutgåva på engelska av första delen i Legends of the Condor Heroes under 2018 av brittiska MacLehose Press. Bok två ska enligt uppgift komma ut i januari 2019.

Extra kul fakta: Jin Yong har en asteroid uppkallad efter sig.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL