Över 100 skribenter fängslade i Kina

Kina har fängslat över hundra skribenter. Arkivbild: HEIKO JUNGE/NTB-TT.

Antalet författare och skribenter som är konstaterat fängslade i Kina ökar – och har nu passerat 100, rapporterar The Guardian.

Uppgifterna kommer från amerikanska Pen, som nyligen publicerat en rapport över frihetsberövade skribenter i världen 2023. Enligt organisationen sitter minst 107 personer fängslade i Kina till följd av publiceringar.

Bland de fängslade personer som Pen identifierat finns exempelvis journalister, författare och bloggare.

Enligt James Tager, forskningsdirektör vid Pen, har sannolikt betydligt fler än 107 personer fängslats för sina texter i landet.

– Fler har med säkerhet straffats för sina yttranden än de som finns representerade här, och då har vi inte ens räknat med de som har blivit censurerade eller som censurerar sig själva av rädsla för straff, säger han till tidningen.

Totalt sitter minst 339 personer fängslade världen över för material de publicerat, varav Kina står för cirka en tredjedel. Det gör att landet toppar Pens lista före Iran, där minst 49 skribenter sitter fängslade.

Bland de listade skribenterna finns den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som – med kortare undantag – suttit i kinesiskt fängelse sedan 2015.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.