Svensk bok om sex förbjuds i Sydkorea

Inti Chavez Perez bok har granskats och förbjudits för personer yngre än 19 år i Sydkorea. Pressbild: TESS WALLENBERG/NATUR & KULTUR.

Inti Chavez Perez bok ”Respekt, en sexbok för killar” stoppas i Sydkorea. Boken har granskats av kulturdepartementets etiska kommitté som anser att boken bryter mot lagen på 70 ställen.

”Konservativa i Sydkorea började strida för att förbjuda böcker om sex och samlevnad i höstas och nu har de fått igenom sitt första förbud med min bok. Jag är chockerad att samhällsförändringar kan gå så snabbt”, säger Inti Chavez Perez i ett pressmeddelande.

Förbudet innebär att boken inte kan säljas till personer under 19 år eller användas i skolornas sexualundervisning. Beslutet har överklagats av förlaget som ger ut boken i Sydkorea.

Respekt, en sexbok för killar är utgiven på 18 språk. Chavez Perez vann Folkbildningspriset år 2023 för sitt arbete med att sprida kunskap om pubertet och sexualitet.

Boktuggs fotnot: Originalutgåvan blev nominerad till Slangbellan år 2011. På svenska finns boken numera även utgiven i lättläst format, Respekt : en sexbok för killar (lättläst).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.