ANNONS

Peter Englund om krisen i Svenska Akademien: ”Känt mig väldigt naiv”

Peter Englund kommer inte att skriva en bok om Svenska Akademien, säger han. "Men det kommer att skrivas böcker och jag vet att det är på gång flera dokumentärfilmer. Jag sade nästan hotfullt till en annan ledamot 'det kommer att göras spelfilmer om det här – välj vilken roll du vill ha!'" Foto: Anders Wiklund/TT

Peter Englund hade hört ryktena om kulturprofilen, men insåg inte allvaret förrän skandalen var ett faktum.
– Jag har känt mig väldigt naiv, säger han till TT.


Det har gått snart ett år sedan 18 kvinnor i Dagens Nyheter anklagade den så kallade kulturprofilen för sexuella övergrepp.

Nyheten försatte den anrika institutionen i en djup kris. Efter det har fyra ledamöter utträtt ur Akademien samtidigt som tre ledamöter (däribland Peter Englund) har lämnat arbetet – men inte sina stolar.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

I dag säger Peter Englund, som mellan 2009 och 2015 var ständig sekreterare i Akademien, att han hade hört rykten om kulturprofilen, men inte förstått att grova övergrepp dolde sig bakom skvallret.

– Jag tror att vi alla togs på sängen av det. Jag hade hört ryktena, men ingenting om de här sakerna – ett brottsligt beteende. Jag har aldrig varit på kulturprofilens klubb – som historiker boende i Uppsala är man lite off. Det intressanta var att min hustru blev varnad för honom, hon hade hört talas om honom innan jag hade gjort det, berättar han.

När avslöjandet gjordes var Peter Englund direktör i Svenska Akademien, ett uppdrag som cirkulerar mellan ledamöterna under året.

– Jag hade möjlighet att följa det som hände när allting brakade löst väldigt nära. Därifrån har jag en tydlig bild, men sedan blev det lite annorlunda under våren, de där hemska månaderna fram till april. Då var jag mer en vanlig ledamot och där var det mycket som jag, det känner jag själv, inte förstår.

ANNONS

Mer vill han inte avslöja. Peter Englund har visserligen lämnat arbetet i Akademien, men håller fortfarande hårt på tystnadsplikten som följer med uppdraget som ledamot.

– Men jag kunde aldrig drömma om när jag tog inträde att jag ett antal år senare skulle sitta vid ett bord och diskutera uteslutning av en annan ledamot – att det skulle gå så långt. Och dessutom en ledamot jag har haft ett väldigt gott samarbete med och stor respekt för.

Ledamoten han talar om är Katarina Frostenson, som nyligen uppmanats att frivilligt lämna sitt uppdrag i Akademien. Vad som kommer att hända i fallet Frostenson vet Peter Englund inte.

– Det har jag ingen aning om, inte en susning. Men det går inte att det hela fortsätter i något slags permanent kris, det måste få något slags avgörande. So oder so. Men det där har jag inte längre någon insyn i.

TT: Du får inte all information längre?
– Nej, det får jag inte. Men det kan jag inte gnälla över, har jag lämnat arbetet så har jag lämnat arbetet. Jag har inga förmåner, jag får inga arvoden och en massa information får jag inte ta del av.

Vad gäller sin egen framtid i Svenska Akademien är Peter Englund svävande. Kommer han att begära utträde ur institutionen eller inte?

ANNONS

– Jag har ingen aning. Men jag kände väldigt tydligt att beslutet att lämna arbetet var lätt att fatta, också utifrån den enkla insikten att jag hade ett liv före Akademien och jag har ett liv efter Akademien. Det är inte så att jag behöver Akademien.

TT: Varför lämnar du inte helt och hållet redan nu?
– Ja, vi får väl se. Jag vet inte vad som kommer att hända. Det som har legat bakom att vi tre inte lämnade helt och hållet är att vi ändå känner starkt för Akademien som institution och som idé och vill hjälpa till att få den på fötter igen. Och det har vi ju alla tre gjort på olika sätt.

Kommer Svenska Akademien att ta sig ur den djupa kris man befinner sig i? Peter Englund hoppas det eftersom det är en institution som han menar verkligen behövs – ”skulle Akademien krascha ihop skulle den aldrig gå att återuppfinna”.

TT: Men TROR du att den kommer att repa sig?
– Jag tror att den kan repa sig, men att det i sådana fall kommer att ta väldigt lång tid. Jag håller nog fast vid att det kan ta tio år. Jag kan hänvisa till mottot för min bok 1918, ”En skog tar hundra år att växa upp, men brinner ned på en natt”.

Text: Sara Ullberg/TT

Fakta om Peter Englund och Akademien

  • Valdes in i Svenska Akademien den 23 maj 2002 och tog sitt inträde på stol nummer 10 den 20 december 2002.
  • Var Svenska Akademiens ständige sekreterare mellan den 1 juni 2009 och den 31 maj 2015.
  • Lämnade arbetet i Akademien i protest mot hanteringen av skandalen kring den så kallade kulturprofilen den 6 april i år. Har dock medverkat till att rösta in de tre nya ledamöterna Jila Mossaed, Eric M Runesson och Mats Malm.

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se