fbpx

Läslov – förläggare Helén Enqvist boktipsar

Helen Enqvist, Bucket Books. Foto: Conny Palmkvist

Helén Enqvist driver sedan 2014 förlaget Bucket List Books. Hon berättar om senaste nytt på förlaget och ger några tips på läsvärda böcker.

Bucket List Books har funnits sedan 2014 då Helén Enqvist gjorde slag i saken efter att ha drivit förlaget Sekwa tillsammans med Johanna Daehli i sju år. Den senaste boken som kom ut i augusti 2017 heter Filmälskarens guide till Paris av filmfantasterna Eva Lindfors och Marie Öhgren.

– Det är en helt unik reseguide som tilltalar såväl Parisstammisen som förstagångsbesökaren och på ett annorlunda sätt låter dig upptäcka nya platser i Paris (eller återupptäcka gamla), uppleva filmscener och hitta filmälskarens smultronställen. Boken tar upp närmare 200 platser från 158 filmer och innehåller dessutom kartor samt film-, plats– och personregister. Varför inte följa exempelvis Audrey Tautous filmspår i Paris? Boken har fått ett finfint mottagande och jag förutspår att den blir årets julklapp 2017, säger Helén Enqvist skämtsamt.

Under produktion är även del två i baskiskan Dolores Redondos deckartrilogi från Baztán, Ondskans arv, som enligt Helén efterfrågas av både läsare och bokhandel.

Förlaget har funnits i tre år nu. Har det gått som du hade hoppats?
– En knivig fråga som är ganska enkel att besvara. Det har verkligen inte gått som jag hade hoppats, och om inget mirakel inträffar går förlaget en högst osäker framtid till mötes, säger Helén.

Av Bucket List Books böcker är det främst två titlar som har sålt bra: pocketarna Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir (2016) och Metronom – Frankrikes historia till rytmen av Paris metro av Lorànt Deutsch (2015).

Heléns boktips till läslovet

 

Boktips för de yngre
– Jag gillar tanken bakom Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo (Max Ström, 2017) som jag läste med min elvaåriga dotter. Berättelserna om dessa äventyrliga och uppfinningsrika kvinnor var häftiga och peppande.

Läs även en intervju med förlaget Max Ström om succén med Godnattsagor för rebelltjejer.

Boktips för de äldre
– Det är svårt för de flesta av mina favoritböcker har jag på något sätt varit inblandad i. Men om vi bortser från Bucket List Books utgivning rekommenderar jag varmt det mesta av fransyskan Delphine de Vigan samt Ru och Mãn av vietnames-kanadensiskan Kim Thúy som alla utkommit på Sekwa förlag.

 

Boktips att läsa tillsammans
– För de mindre barnen väljer jag klassikern Knacka på av Anna-Clara Tidholm (Alfabeta, 1992), som alltid är lika spännande oavsett hur många gånger man läser den. För barn mellan 3 och 12 rekommenderar jag de flesta av Olika förlags böcker, exempelvis Kivi och monsterhund av Jesper Lundquist och Bettina Johansson (2012). Dels för att det är den första boken där ”hen” används som personligt pronomen, dels för att jag är svag för texter på rim. Dessutom gillar jag benämningarna på de olika familjemedlemmarna skarpt: mappor, pammor, morbrostrar, brysslingar, marforer, halvkvartskusiner, parvelpysor och storebröstrar … Vilken ordglädje!

Läs en lång intervju med Karin Salmson från Olika förlag här.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny