Många böcker blir det för både barn och vuxna. Den 8 november är det gott om nya böcker på svenska. Bakgrundsfoto: iStock.

Böcker idag 8 november 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ur dagens bokberg: Idag blir flera böcker av Nobelpristagaren Peter Handke åter tillgängliga och dessutom ytterligare sådär nya 160 böcker. Och så är det en betydelsefull skräckförfattares födelsedag.

Vi tänkte inte skriva någon uppsats om de olika böcker som släpps idag. Det är bara att scrolla ner och leta efter dina personliga guldkorn att lägga till på läs- och önskelistan.

Utgivningsdag är den dag då böcker kan skickas från distributören. Det är alltså inte säkert att de finns i butik idag, men de är i alla fall beställningsbara hos nätbokhandlare – och går givetvis att beställa hos din lokala bokhandel som alltid kan plocka hem böcker även om de inte finns i deras ordinarie sortiment. (Hälsa gärna att du hittade boken på Boktugg, så gör du oss en tjänst.)

Vi reserverar oss för att förlag ibland kan ändra utgivningsdatum i sista sekunden på grund av försenade leveranser eller andra oförutsedda problem. Eftersom vi förbereder de här listorna några dagar i förväg händer det därför att utgivningsdatum plötsligt inte är vad det var. På motsvarande sätt kan det saknas titlar nedan där förlagen tidigarelagt en utgivning (vilket är mer ovanligt).

Dagens namn: Bram Stoker och Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro föddes 1954 och fick Nobelpriset i litteratur 2017. Han föddes den 8 november precis som Bram Stoker (1857-1912) som aldrig fick Nobelpriset och blev mest känd som författare till Dracula (1897). Stoker var under sin livstid främst känd som teaterchef i London. Boken Dracula blev ingen omedelbar succé men genom åren alltmer populär i takt med fler Hollywoodfilmatiseringar. Även Ishiguros verk har filmatiserats, exempelvis Återstoden av dagen som blev film 1993 med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna.

Nya böcker som släpps 8 november 2019

Så vilka pärlor finns i dagens hav av nya böcker? Vi lyfter fram ett par titlar, i en kombination av slump och noga övervägande. Kanske ett kul omslag eller ett udda ämne.

Alla älskar Bianca

Alla älskar Bianca

Alltid oavsett

Alltid oavsett

Astrid och jag : 50 års arbetsliv

Astrid och jag : 50 års arbetsliv

Vid jultiden 2001 satt jag som så många gånger förr vid Astrid Lindgrens runda matrumsbord på Dalagatan 46 och drack kaffe och betade av dagens postskörd. Jag sa till henne

- Tänk, nu har jag fyllt 65, nu har jag blivit folkpensionär. Läs mer »

Babar och jultomten

Babar och jultomten

Bitcoin och andra digitala valutor

Bitcoin och andra digitala valutor

  • av
  • Förlag: Orage
  • Utgiven: 2021-11-12
Brunnen

Brunnen

Brännässlor

Brännässlor

Böcker I-III

Böcker I-III

Bödeln

Bödeln

Dagens Lösen 2020

Dagens Lösen 2020

De dödas kraft

De dödas kraft

De strandsatta

De strandsatta

Drop Dead Diary

Drop Dead Diary

Drömtåget

Drömtåget

Där världen slutar

Där världen slutar

Där världen slutar

Där världen slutar

En kort tid av lycka

En kort tid av lycka

Framgång

Framgång

Frost 2

Frost 2

Förbländningen

Förbländningen

Puts väck!

Puts väck!

Hårda tider

Hårda tider

Irländska tragedier

Irländska tragedier

Jag bekänner

Jag bekänner

Jag kan trolla

Jag kan trolla

Moby Dick

Moby Dick

Kantarellkungen

Kantarellkungen

Kirurgen

Kirurgen

Kistbyggarna

Kistbyggarna

Krucifixmördaren

Krucifixmördaren

Lego Superheroes 12-pack

Lego Superheroes 12-pack

Leonora och Eos

Leonora och Eos

Luftburen

Luftburen

Lärlingen

Lärlingen

Brandbilen Fred

Brandbilen Fred

Lilla apan

Lilla apan

Lilla kanin

Lilla kanin

Lilla valpen

Lilla valpen

Makten

Makten

Du kan kan inte vänta.  
Befäst ditt ditt öde. 
Din belöning blir berömmelse.

Orden upprepas, gång på gång, i den vänliga och älskade läraren Cora Gundersuns huvud medan hon spränger sig själv och sin bil på öppen gata. Offren för det kallblodiga dådet är många. Läs mer »

Mimer

Mimer

Mitt år i Ingenmansbukten : en saga från de nya tiderna

Mitt år i Ingenmansbukten : en saga från de nya tiderna

NOBELPRISET I LITTERATUR 2019

Ett inbördeskrig är slut och en ny tid kan börja. I sitt sökande efter en plats i världen har författaren Gregor Keuschnig slagit sig ned i en anonym förort sydväst om Paris. Läs mer »

Nostalgikalendern 2020

Nostalgikalendern 2020

Pakten

Pakten

Picknick, blixt

Picknick, blixt

Preludier

Preludier

Processen

Processen

Resan till ljuset

Resan till ljuset

Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik

Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik

Det var en gång ett litet substantiv, som förnöjt meddelade varje främling som det mötte: Jag är ett substantiv! En dag mötte det lilla substantivet en språkpolis. Vid den glada hälsningen höjde språkpolisen bara på ögonbrynet och svarade: Nej. Jag är ett pronomen. Läs mer »
Råttkungen

Råttkungen

Röda rummet

Röda rummet

Sagoskatten

Sagoskatten

Skrivboken

Skrivboken

Suburban weekend

Suburban weekend

Tilde gömmer sig

Tilde gömmer sig

Tilde leker

Tilde leker

Tilde tittar

Tilde tittar

Tildes cykel

Tildes cykel

Tildes kläder

Tildes kläder

Tomater

Tomater

Vi var rovdjur

Vi var rovdjur

Vredens gudinnor

Vredens gudinnor

Vägen tillbaka

Vägen tillbaka

WELD 2012

WELD 2012

Wonder Woman målarbok

Wonder Woman målarbok

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …