fbpx

Skapelsens krona är science fiction på verklig nivå

Jonas Söderberg Foto: Johan Olsson

Författaren Jonas Söderberg debuterar med övernaturlig science fiction baserad på minnena från hans egna upplevelser. 

Paranormala fenomen, konspirationsteorier och 70-talsnostalgi – musikern, ljuddesignern och datorforskaren Jonas Söderbergs författardebut Skapelsens krona är en science fictionroman förankrad i den riktiga världen. Berättelsen handlar om hur tillvaron påverkas av att det börjar hända märkliga saker som inte ska kunna hända men som – uppenbarligen – gör det ändå. En studieresa inom ekologins och evolutionens område i slutet av 70-talet tar sig mystiska, oväntade vändningar och för en grupp gymnasiestudenter blir sig livet aldrig likt igen.

För Jonas del är handlingen inte alls någon magisk fantasi utan bygger på autentiska minnen från en skolresa i hans eget liv under samma tidsperiod. Mot bakgrund av detta spelar skiljelinjen mellan vad som i allmänhet beskrivs som fantasy och vad som är science fiction en stor roll för vilken genre Skapelsens krona kategoriseras som:

– För mig är det en viktig skillnad mellan fantasy och SF, säger Jonas. Science fiction ska kunna förklaras med hjälp av vetenskap, och går inte det så ska den kunna förstås utifrån hypoteser från ny eller framtida vetenskap. Det är alltså vare sig magi eller hokus pokus utan sådant som kanske skulle kunna finnas i verkligheten. När jag började på Skapelsens krona skrev jag om miljön och minnen från mina egna upplevelser men det var viktigt att det inte blev en självbiografi. I boken finns mina egna resonemang från den tiden, men de kommer fram genom fiktiva personer.

Resonemangen handlar bland annat om skillnaden mellan vad vi vet, och vad vi tror oss veta om verklighetens beskaffenhet, om naturligt och övernaturligt. Detta genljuder i hela vår omgivning inklusive samhället, politiken och försvarsmakten. Krasst konstaterat innebär det att saker man lärt in som sanning visar sig vara något annat och dessutom kan dölja underliggande delar.

– Jag, och många andra, växte upp i ett Sverige som var uttalat neutralt och alliansfritt, säger han. När Sovjetblocket föll i början av 90-talet hörde jag en intervju med en officer som sa ”Vi är neutrala men har alltid vetat var vi tillhört.”. Det var helt bisarrt att höra detta från en svensk officer – vi hade varit förda bakom ljuset. Det är sådana tankar som finns med i boken och som jag gillar att bygga en berättelse på.

Skapelsens krona

Skapelsens krona

Intresset för science fiction och fantasy föddes hos Jonas redan när han var liten. Hans liv har sedan dess tagit sig en kreativ väg inom teater och musik, präglad av uppväxten i en skapande miljö från en pappa som var konstnär och en mamma som arbetade med teater.

– Olika tider har jag velat göra olika saker, säger Jonas. I tonåren ville jag bli scenograf och sedan fick jag ett starkt intresse för experimentell musik och utbildade mig till tonsättare inom elektronisk musik på musikhögskolan. Parallellt med musiken blev jag teatermänniska och började arbeta som dramapedagog. Jag märkte att jag tyckte mest om att arbeta med ungdomar som hade ambitionen att skapa ”riktiga” teateruppsättningar.

Gruppen av ambitiösa ungdomar återfinns i Skapelsens krona som utöver sitt övernaturliga tema också bärs upp av de sociala relationer mellan karaktärerna, och i deras dialog.

– När jag arbetade med teater skrev jag ofta ned repliker från improvisationer, säger Jonas. Det har gett mig en viss erfarenhet av att skriva dialog, något jag tror att jag har tagit med mig från teatervärlden och in i boken.

Sett till litteratur i stort märker Jonas en skillnad i sätt att skriva beroende på syfte och nivå – något som också påverkar flödet i skrivandet för honom personligen:

– I Skapelsens krona försöker jag berätta en historia effektivt och medryckande, säger han. Det är ingen Augustpristagare eller Nobelprisvinnare jag har försökt åstadkomma, men just genom att inte ha den sortens ambitioner gick det mycket lättare att skriva. Det är intressant att se skillnaden i hur och varför man gör saker – som tonsättare försöker jag alltid komponera så bra som det bara går, med maximal verkshöjd så att säga. Om jag lyckas är ju en annan sak, men jag har i alla fall den ambitionen. När jag skriver vill jag mer vara berättaren vid lägerelden. Jag fascineras av storytelling som rycker med läsaren in i berättelsen och får henne att vilja fortsätta sida efter sida.

Om författaren Jonas Söderberg:
Jonas Söderberg föddes in i en skapande familj och växte upp med en pappa som var konstnär och mamma som arbetade inom teatern. Han har kombinerat sin kreativitet med ett tekniskt intresse och är utbildad vid musikhögskolan inom experimentell musik. Sedan många år är han verksam musiker, tonsättare, dramapedagog, regissör och forskare inom kommunikationsteknologi med inriktning på Virtual Reality. Jonas bor i Bromma tillsammans med hustrun Pia som är dramapedagog.

Skapelsens krona

Skapelsens krona
Författare
Förlag Everlasting Publisher Int.
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor253
Vikt340 gr
Utgiven2018-04-04
SABuHce
ISBN 9789188795083

En studieresa till den avfolkade byn Dalbo i slutet av 70-talet. Ett makabert fynd och mitt i det hela gymnasieungdomarna på plats för att studera ekologi och evolution. Det är uppstarten till en händelsekedja som kommer prägla dem alla, speciellt två av dem. Ingenting kommer bli som det en gång var efter den här resan ...

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny