Camilla Linde utforskar Marsresor i sin nya bilderbok – tipsar om sci-fi för unga läsare

Författaren Camilla Linde. Foto: Emelie Asplund

I Äventyr och ensamheten skriver Camilla Linde om en robot som utforskar Mars. Vi passar på att be om fler tips på science fiction-böcker för barn och unga.

Barnboksförfattaren Camilla Linde brinner för science fiction och har skrivit flera böcker för barn och unga, bland annat bokserierna Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå och Den längsta resan. I april 2022 kom Äventyr och ensamheten, en bilderbok med rymdtema.

Idén bakom boken som föddes en dag när Camilla satt i bilen tillsammans med sina barn. Det var efter att rovern Opportunity förlorat kontakten med jorden, och de började prata om varför den skickats till Mars. 

– Ena sonen satt tyst en stund. Sedan frågade han: ”Men hur kommer den tillbaka?” Jag hade inte riktigt tänkt på det innan, men fick berätta för honom att den inte kommer tillbaka. De rovers som skickas iväg kör runt på Mars tills de slutar att fungera. ”Men”, fortsatte sonen och vände sina stora ögon mot mig. ”Blir de inte ensamma då?”

– Det var en bild som fastnade. Hur de där stackars Mars-robotarna rullade runt på en öde planet. Utan människorna som byggde dem. Där föddes idén till den påhittade rovern Äventyr som skickas till Mars för att utforska. Och kanske, kanske är den inte så ensam ändå, säger Camilla.

Hon säger att hon har vissa teman som hon återkommer till i sina böcker. 

– Ett av dem är gemenskap, och att hitta sitt sammanhang. Redan när den här idén kläcktes kände jag att jag ville skriva en bok som utforskade det. Vad är familj och vilka kan ingå i den? Kan man hitta en ny familj, ett nytt sammanhang?

En annan sak som var viktig för henne att lyfta fram var de kvinnliga ingenjörer som jobbar med rymdteknik. I boken finns Jennifer, som bygger Äventyr. 

– Hon är faktiskt baserad på en riktig person, Jennifer Trosper, som har jobbat på alla rovers som kört på Mars. Såklart skulle hon jobba på den här rovern också! Jag tycker att representation är oerhört viktigt, framför allt i bilderböcker. Att redan från tidig ålder visa barnen att allt är möjligt.

Bilderboken är illustrerad av Richard Svensson och skriven för de yngsta läsarna, 3–6 år.

Hur är det att skriva om teknik och vetenskap för en så ung målgrupp?
– Jag vill framför allt väcka en nyfikenhet och möjlighet att starta ett samtal. Vad är rymden, vad gör människor där och varför? Det kan man göra även för yngre barn, utan att gå in i tekniska detaljer, säger Camilla och fortsätter: 

– Men såklart har vi fått tänka till kring vissa saker. Till exempel ordval. Egentligen borde vi ha kallat Äventyr för en rover istället för en robot, som vi gör i boken, men det är ett medvetet val som vi gjort för att svåra ord inte ska hamna i vägen för historien. I slutet av boken har vi ett uppslag med där vi presenterar verkliga rovers och rymdsonder. Så orden finns med, men på ett lite annat sätt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Äventyr och ensamheten

Äventyr och ensamheten

  • Förlag: Fria Ligan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-04-19
  • ISBN: 9789198734911

Bra sci-fi-böcker för barn och unga – Camilla Lindes boktips

1. Borttappad av Shaun Tan (För de allra minsta)
”En fantastiskt fin bilderbok som också utforskar tanken om gemenskap och att höra hemma någonstans. Om en verklighet som liknar vår, men som är full av fantasifulla detaljer.”

2. Zita i rymden av Ben Hatkes (För de lite större som fortfarande vill ha mer bild än text)
”Äventyr i serieformat om en tjej som vill rädda sin vän och plötsligt befinner sig i en annan värld. Episkt äventyr för de yngre barnen med mycket djup och hjärta.”

3. Imperiets arvingar av Oskar Källner och Karl Johnsson, första boken i serien heter Bortförda (För mellanåldern)
”Apropå episkt. Det blir väl inte mer episkt än att två barn från jorden upptäcker att deras mamma är en utomjording. Och att hon nu dessutom kidnappats. Tillsammans med mammans gamla besättning åker de ut på en halsbrytande resa i rymden för att rädda henne. Otroligt fina färgillustrationer som sätter igång fantasin.”

4. Illuminae files av Amie Kaufman och Jay Kristoff (För tweenies)
”En fartfylld serie som är skriven på ett annorlunda sätt, där bild och form spelar en viktig roll. Kan närmast beskrivas som en klippbok där historien berättas genom bilder, intervjuer, meddelanden och så vidare. Det här är en jättebra serie som säkert kan få även ovilliga läsare att bli nyfikna. Finns tyvärr inte översatt utan bara på engelska, men kan i och med sitt annorlunda och ”luftiga” upplägg ändå funka för äldre barn/tonåringar.”

5. Czentes Omega och Stanos Volta av Anna Jakobsson Lund (För tonåringar)
”Rymdopera skriven av en svensk författare! Här hamnar vi på intergalaktiska akademin, skolan där unga brottslingar får en ny chans. Den här serien är rymdopera när den är som bäst, med spännande världar, väl genomtänkta varelser och nya kulturer. Och en stor ondska att bekämpa, förstås.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.