Denna artikel sponsras av författare/förlag

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

I maj 2021 ges George Johanssons sci-fi Datorernas död ut på nytt, nästan 40 år efter originalutgåvan. Foto: Privat

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

– I Datorernas död beskrev jag det datasamhälle som vi alla var rädda för, nämligen att datorerna skulle ta över allt. På den tiden trodde man att vi i framtiden skulle ha en eller max tre stora datorer på jorden, som sköter allt. Man hade inte kunnat föreställa sig en persondator. 

Datorernas död

Datorernas död

  • Förlag: Fria Ligan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-05-17
  • ISBN: 9789198639025

Boken handlar om tonåringen Vilgot Exner som lever i en nergången, sliten framtidsvärld som styrs av datorer och där befolkningen kontrolleras genom droger. Människor har delats in i olika grupper och lever i arbetsläger. Framtidstron är obefintlig. Det är, med Georges egna ord, ”de sista ryckningarna av liv på jorden”. Men självklart finns det personer som gör uppror mot förtryckarregimen.

Datorernas död har beskrivits som den första svenska cyberpunkromanen.

– Handlingen utspelar sig i ett degenererat Stockholm, efter den ekologiska kraschen och det tredje världskriget. Miljön är dystopisk, smutsig och högteknologisk. Folksamlingar är förbjudna. Det är en dyster värld, där du ständigt är uppkopplad och där Nätet – vår tids internet – stavas med stort N. Samhället styrs helt och hållet genom datorerna. Det är några av ingredienserna i cyberpunk, och kriterier som Datorernas död gott och väl uppfyller, säger Daniel Lehto, förläggare.

Hela serien Universums öde har ett tydligt fokus på miljö och klimat, redan i första boken är jorden i princip förbrukad. 

– Av samma skäl som vi är oroliga för idag, överutnyttjande av resurser, populistiska makthavare som förtrycker hela sina befolkningar, säger George. Allt är baserat på den tidiga klimatångest jag hade som 30-åring, som väldigt få tog på allvar. Tyvärr är miljöfrågan i böckerna mer aktuell idag än när jag skrev dem.

Nyutgivningen och samarbetet med Daniel Lehto har väckt George Johanssons inspiration till liv igen, och han erkänner att han håller på och skriver lite ny sci-fi. Kanske blir det något i novellform. Han har en del gamla idéer på lager som aldrig resulterade i något, och kanske är tiden kommen att låta dem förverkligas.

Om författaren

George Johansson, född 23 april 1946 i Stockholm, författare till böckerna om Mulle Meck och Universums öde. Han debuterade som romanförfattare med Uppbrott från jorden 1979. Hans böcker präglas av humanism och en tro på människans inneboende godhet, samt ofta kombinerat med ett teknikintresse.

Datorernas död

Datorernas död
Serie Universums öde
Författare
Förlag Fria Ligan
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor187
Vikt346 gr
Utgiven2021-05-17
SABHcg
ISBN 9789198639025

Vilgot Exner växer upp utan framtidsutsikter. På fritiden drar han runt med grabbgänget och tiltar gamla gubbar. Men när han stiftar bekantskap med ett av gängets offer, dras han in en serie händelser som inte bara kommer att förändra hans liv för alltid, utan även resten av världens ...

Datorernas död av George Johansson är en kärleksfullt redigerad nyutgivning av den tredje delen i science fiction-serien Universums öde.  

Romanen är idag mer aktuell än någonsin med sitt miljö­fokus. Framtiden i boken är en värld på avgrundens brant efter att ha sargats av klimatkrascher och världskrig. Men den visar också att det trots allt alltid finns hopp.

Därtill är boken en viktig milstolpe på den svenska litteraturscenen då det var den första svenskskrivna cyberpunkromanen, vilket ger den en plats bland klassikerna.

Böckerna i serien Universums öde

Uppbrott från Jorden
På okänd planet
Datorernas död
Barn av Andromeda

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se