đŸ–€ Svart jul (Nyhetsbrev #453)

🎄 Sista mĂ„naden. Idag Ă€r det exakt en mĂ„nad kvar till julafton. Bokbranschen gĂ„r in pĂ„ upploppet och för mĂ„nga förlag Ă€r det nu det avgörs om Ă„ret slutar pĂ„ plus eller minus. ÅterförsĂ€ljare hĂ„ller tummarna för att vinnarna av Augustpriset pĂ„ mĂ„ndag blir lĂ€ttsmĂ€lta och lĂ€ttsĂ„lda? SĂ€ga vad man vill om (just nu) storsĂ€ljande Nobelprisvinnaren Jon Fosses böcker, de kommer aldrig att sĂ€lja pĂ„ word-of-mouth.

Han Àr heller ingen publikfriare. Det blir inga signeringsturnéer, han dyker inte ens upp vid de tillfÀllen dÄ man vill hylla hans författarskap. Den ofrivillige Nobelprisvinnaren. För ett ögonblick funderade jag över om inte Akademien borde försöka vÀlja en vinnare som verkligen vill ha priset och som genast kastar sig ut pÄ en vÀrldsturné med tv-soffor och författarframtrÀdanden. En missionÀr för litteraturen och lÀsningen. NÄgon som Àr lite mer rockstjÀrna.

Men sÄ kom jag pÄ att Akademien redan provat att ge priset till en rockstjÀrna. Det funkade om möjligt Ànnu sÀmre dÄ Bob Dylan inte ens kom för att hÀmta priset.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare vĂ„ra underbara sponsorer och generösa swishbidrag frĂ„n er lĂ€sare.

Analysbrevet dĂ€remot kostar pengar – men under nĂ„gra fĂ„ dagar kan du teckna en helĂ„rsprenumeration med 40 % rabatt. En helt galen Black Friday-deal som Ă€ven kan nyttjas för att förlĂ€nga en prenumeration.

Köp 12 mÄnader för 599 kr (ord pris 999 kr) och gardera dig mot 2024 Ärs prishöjningar. Tveka inte. Gör det innan du lÀser vidare, annars har du snart glömt det.


Svart tomte? Illustration: Dall-E.

EN TANKE

Julhandelns lĂ„ngfredag – Black Friday

Desperationen Àr inte lika stor hos nÀtbokhandelsjÀttarna som hos hemelektronikkedjorna. Eller missar bokbranschen en möjlighet att sÀkra julförsÀljningen?

Det ÄterstÄr 30 dagars julhandel (om vi rÀknar in julafton). Nu ska cashen in. Fysisk bokhandel har ett bra utgÄngslÀge nÀr Prisjakt utsett boken till Ärets julklapp och HUI utsett sÀllskapsspelet.

Prisjakt skriver: ”Tillsammans med analysföretaget Kantar har vi undersökt intresset för olika julklappar under granen i Ă„r. Av tio alternativ med bland annat pengar, mobiltelefon och klĂ€der pĂ„ listan, blev boken det populĂ€raste valet. Hela 35 procent de tillfrĂ„gade i undersökningen skulle uppskatta att fĂ„ en bok i julklapp!”

55 procent ska köpa julklappar i helgen

Det lÄter hoppfullt. Samtidigt har Postnord i sin E-barometer för Q3-2023 konstaterat att 39 (33) procent planerar att handla Böcker & media under Black Friday och 55 (54) procent planerar att handla julklappar. Samma period förra Äret inom parentes.

Den sista siffran Àr intressant. Den hÀr helgen sÀljs det mÀngder av böcker hos nÀtbokhandlarna och Akademibokhandeln hÀnger pÄ genom att köra vÀndagar 23-27 november med 20 % pÄ allt för medlemmar. En hel del av dessa köp Àr förstÄs julklappar.

Det alla frÄgar sig Àr förstÄs ifall svenska folket har nÄgra pengar kvar att handla för efter snart tvÄ Är med brutal inflation och rÀntehöjningar och en global energikris. Eller blir det dÄ böcker och sÀllskapsspel som man trots allt unnar sig?

Det Ă€r ju det hĂ€r med att jĂ€mföra vĂ€rdet pĂ„ saker. Är en meny för 109 kr pĂ„ snabbmatskedjan som du Ă€ter pĂ„ en kvart mer vĂ€rd Ă€n en pocketbok för 99 kr som underhĂ„ller dig i tio timmar? GĂ„r det ens att jĂ€mföra sĂ„dant du mĂ„ste ha (mat) med sĂ„dant du överlever utan (litteratur). Eller gĂ„r det att hĂ€vda att du svĂ€lter ditt intellekt genom att avstĂ„ lĂ€sning?

Hur mycket kan en bok kosta?

PÄ samma sÀtt kan man fundera över ifall ett ljudboksabonnemang skulle kunna kosta 599 kr för en mÄnads obegrÀnsat lyssnande nÀr det kostar 549 kr i mÄnaden för att kunna se SHL-hockey (och en del annan sport och filmer) och lika mycket till ifall du Àven vill kunna se NHL-hockey. En hockeyÀlskare kan alltsÄ behöva betala 1098 kr i mÄnaden för att se bÄde NHL och SHL.

Eller ska litteraturen vara folklig och tillgÀnglig? Vi har ju trots allt bibliotek dÀr det Àr helt gratis att lÄna böcker.

Bokbranschen befinner sig vid ett vÀgskÀl dÀr flera framtidsfrÄgor behöver besvaras. En sÄdan Àr om 2024 blir Äret dÄ man faktiskt gÄr frÄn pÀrm till skÀrm och omfamnar ebokens alla fördelar.

Och innan du fÄr en hjÀrtattack sÄ behöver det inte innebÀra pappersbokens totala död utan snarare ett skifte frÄn slÀngböcker till sparaböcker.

Litteratur som du bara konsumerar, för att sedan lÀmna till Ätervinning, loppis eller fjÀrrvÀrmeverk, kan med fördel lÀsas som eböcker pÄ moderna lÀsplattor.

Litteratur som du vill lÀsa om eller anvÀnda som uppslagsverk eller vill sÀtta pÄ piedestal (ligga framme pÄ bord eller synligt i bokhylla) köpes med fördel Àven framöver i fysisk form. DÄ kanske, för att lÄna sporttermer igen, i VIP-utgÄva. BegrÀnsad upplaga. LÀderband. Numrerad och signerad. Kanske kopplad till en upplevelse (författarkvÀll, releasefest eller kryssning) dÄ du fick möjlighet att lÀgga fingrarna pÄ den. Eventuellt inte ens menad att lÀsas, utan bara att Àgas. Ett samlarverk.

Men först, julhandel. Och allra först Black Friday som för elektronikjÀttarna numera Àr tvÄ veckor lÄng. En lÄngfredag skulle man kunna sÀga.

/Sölve Dahlgren
chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Ge ut en bok som en investering (del 2)
En bokutgivning är en investering utan några garantier för hur bra avkastningen blir. Men för författaren finns det även möjligheter till indirekt avkastning utöver del av bokförsäljningens intäkter. Detta är…
Ge ut en bok som en investering (del 2)
En bokutgivning är en investering utan några garantier för hur bra avkastningen blir. Men för författaren finns det även möjligheter till indirekt avkastning utöver del av bokförsäljningens intäkter. Detta är…

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet.

Just nu fĂ„r du hela 40 % rabatt pĂ„ en helĂ„rsprenumeration med Analysbrevet. Det innebĂ€r att du betalar endast 599 kr (ord pris 999 kr) och garderar dig samtidigt mot en (trolig) kommande prishöjning under 2024.


UPPSNAPPAT

🎧 LyssningslĂ€sning. Anders Ohlsson jĂ€mför i HD om ljudboksrĂ€dslan med 80-talets videovĂ„ldsdebatt. Han menar att det Ă€r rimligt och klargörande att anvĂ€nda uttrycken â€Ă¶gonlĂ€sning” och ”lyssningslĂ€sning”; det handlar om tvĂ„ olika sĂ€tt att tillgodogöra sig text. Han uppmanar oss att inte minst titta pĂ„ kombinationen av ljud och text:
”För yngre lĂ€sare, för dem som kĂ€mpar med avkodningen eller lĂ€ser pĂ„ frĂ€mmande sprĂ„k erbjuder ljudboken en vĂ€g till djupare förstĂ„else. Det finns studier som visar att för dessa grupper av lĂ€sare Ă€r samtidig ögon- och lyssningslĂ€sning Ă€nnu mer gynnsam för deras textförstĂ„else. Ett liknande resultat visar en undersökning dĂ€r universitetsstudenter fick lĂ€sa en novell av Guy de Maupassant och svara pĂ„ frĂ„gor som krĂ€vde att de drog slutsatser och lĂ€ste mellan raderna. En grupp lĂ€ste pĂ„ papper. En annan fick anvĂ€nda ljudboksversionen. En tredje grupp ögonlĂ€ste och lyssningslĂ€ste samtidigt. Denna tredje grupp presterade bĂ€st.”

⛷ Grimwalkers. Hela hösten har paret Grimwalker (Leffe och Caroline) dominerat topplistorna hos streamingtjĂ€nsterna med sin Döden i December-serie (Word Audio), tio kortromaner med utgivning varannan vecka som har över 250 000 lyssningar, slĂ€pps nu i pappersbok och ska fĂ„ en fortsĂ€ttning. I somras berĂ€ttade vi att de Ă€ven planerar ett nytt jĂ€tteprojekt hos Bokfabriken (som gett ut Alex Storm-serien som med spinoffs nu passerat 350 000 ex) i form av ett nytt gemensamt universum dĂ€r de ska inleda med att skriva tre böcker vardera. Den nya spĂ€nningsserien beskrivs som ”en blandning mellan tv-serierna Succession och Yellowstone” med tvĂ„ familjer och tvĂ„ orter, Åre och Kiruna, i centrum. NĂ„got namn har serien Ă€nnu inte fĂ„tt men utgivningen börjar hösten 2024.

❄ Sverigebilden. Inas Hamdan fick Stora Journalistpriset 2023 för sin granskning av det arabiska tv-bolaget Al Jazeera (som nĂ„r 430 miljoner hushĂ„ll i över 159 lĂ€nder). Genom att utnyttja AI kunde hon avslöja att mediebolaget spred felaktiga uppgifter om den svenska socialtjĂ€nsten och koranbrĂ€nningarna. Nu skriver hon en bok som ska ”behandla Ă€mnen som desinformation och en förĂ€ndrad Sverigebild, men samtidigt ge insikter frĂ„n Hamdans egen uppvĂ€xt i Malmös mest utsatta förorter”. Kommer pĂ„ Polaris hösten 2024.

FörvÀrv. Hoi Publishing har genom sitt danska dotterbolag förvÀrvat Förlaget Griffle och stÀrker samtidigt teamet med den grafiska formgivaren och förlÀggaren Elin Steffensen. Förlaget grundades 2016 och utöver Steffensen fÄr Hoi en katalog pÄ 43 titlar, bÄde skönlitteratur och facklitteratur, exempelvis Gaven i Maven av Gina Asbjerg som sÄlt över 16 000 exemplar i Danmark. Köpeskillingen uppgÄr till 100 000 danska kronor, enligt ett pressmeddelande.

Q3-tapp. Postnord slÀppte idag rapport för ehandeln under tredje kvartalet 2023, E-barometern. DÀr kan vi lÀsa att de kategorier som tappar mest Àr Bygghandel som minskar med 14 procent och Böcker & media som minskar med 8 procent. Nu inkluderar ju kategorin inte bara böcker och de lutar sig delvis pÄ siffror frÄn BokförsÀljningsstatistiken för Q3 som vi redan rapporterat om. I E-barometern framgÄr i alla fall att 17 procent (21 procent 2022) av alla ehandelskunder handlat inom kategorin under juli-september. 39 (33) procent planerar att handla Böcker & media under Black Friday och 55 (54) procent planerar att handla julklappar. Dessutom: Rapporten berÀttar att allt fler tidigarelÀgger sina julklappsinköp till Black Week samt att allt fler skjuter upp inköp som skulle skett tidigare under Äret. 

BĂ€stsĂ€ljare. Fantasyromanen Iron Flame av Rebecca Yarros sĂ„lde strax över 57 000 exemplar och blev dĂ€rmed den snabbast sĂ€ljande vuxenboken inom Sci Fi och Fantasy i listan UK Top 50:s historia. Tidigare rekordet var Terry Pratchetts Stuff (oktober 2011) med 55 000 exemplar första veckan. Hon knuffade Ă€ven ner Britney Spears (som toppat i tvĂ„ veckor). Yarros förra bok Fourth Wing slĂ€pptes i maj och har sĂ„lt 112 000 exemplar hittills – den klĂ€ttrade till 38:e plats tack vare hypen kring den nya boken. BĂ„da böckerna slĂ€pps pĂ„ svenska av Gondol före jul med titlarna Fourth Wing : Svensk utgĂ„va och Iron Flame : Svensk utgĂ„va.

đŸ“± E-papper. ElektronikjĂ€tten Sharp presenterade tvĂ„ nyheter som bokbranschen kan ha nytta av. Dels A2-affischer med Eink-teknik som sĂ€gs ge ”levande fĂ€rger och utmĂ€rkt kontrast jĂ€mförbar med högkvalitativt fĂ€rgutskriftspapper”. Och precis som lĂ€splattor drar e-affischen bara ström nĂ€r man byter motiv. Den andra nyheten Ă€r en 8-tums fĂ€rg-e-pappersskĂ€rm med IGZO-teknik avsedd för lĂ€s- och skrivplattor. Kommer vi att se nyorden e-anteckningsböcker och e-affischer snart? (GoodEReader)

TIPS FRÅN VÅR SPONSOR

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

FLER RUBRIKER

Det verkar stĂ„ mellan tvĂ„ manliga författare i den skönlitterĂ€ra klassen pĂ„ Augustgalan. I alla fall om man ska tro pĂ„ förhandssnacket. – Jag har ju bĂ€st koll pĂ„ skönlitteraturen,…

Bokförlaget Semic gör sig av med halva sin personal. Vid Ă„rsskiftet krymper styrkan frĂ„n tolv till sex personer. Enligt vd:n Ă€r den frĂ€msta orsaken ett minskat intresse för illustrerad facklitteratur….

Jenny Fagerlund slĂ€pper i vĂ„r den första delen i en feelgoodserie som utspelar sig pĂ„ hennes hemmaplan, GĂ€rdet i Stockholm. Stadsdelen utgör fonden till böckerna som i varje del följer…

Mord i vĂ€lfĂ€rden Ă€r Leif Klingensjös tredje spĂ€nningsroman i en serie. En politiker dödas – Ă€r det ett personligt motiv eller ett angrepp mot demokratin? Parallellt med utredningen av mordet…

LĂ€sfrĂ€mjare hurrade Ă„t beskedet att varje skola ska ha ett bemannat skolbibliotek frĂ„n och med 2025. Men det saknas minst 1300 bibliotekarier – och nu efterlyser branschen besked om hur…

Efter flera skrĂ€ckromaner inriktade pĂ„ unga vuxna ”debuterar” EP Uggla som vuxenförfattare. Hon gör det med thrillern ”Bortförda” – en bok som skildrar den ultimata förĂ€ldraskrĂ€cken: att ens barn försvinner….

Fler svenskar Ă€r NHL-proffs Ă€n författare som kan leva pĂ„ royaltyintĂ€kter. Rent statistiskt Ă€r det alltsĂ„ enklare Ă€n att leva pĂ„ hockey Ă€n att skriva böcker som svensk. Det Ă€r…

Litteraturkritikerna Madeleine Gustafsson, som Ă€ven Ă€r översĂ€ttare, fĂ„r Svenska FörlĂ€ggareföreningens Hederspris 2023 för att hon ”med stilistisk exakthet öppnat nya dörrar till lĂ€sandet”. – Det som lockade mig med kritiken…

Mattias Fyrenius lĂ€mnar VD-posten pĂ„ Bonnierförlagen vid Ă„rsskiftet. Han ersĂ€tts av HĂ„kan Rudels som samtidigt fortsĂ€tter i sin roll som VD för Bonnier Books. – Mattias har lett Bonnierförlagen under en…

Stad av drömmar Ă€r den nĂ€st sista bok Don Winslow kommer att skriva. NĂ€sta Ă„r kommer ”Stad i ruiner”. Sedan Ă€r det slut. – Det var med blandade kĂ€nslor jag…

Sigge Eklund Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n femtioĂ„rskris – nu uppfyller han drömmen att bli lĂ„ngfilmsregissör. I bĂ„de filmen och sin första roman pĂ„ nio Ă„r lyfter han fram en ung vilsen…

Svenska Deckarakademin har nominerat fem debutanter (sex författare) till Ă„rets debutpris – Marcus Dunberg, Johan Eriksson, HĂ©lĂšne Gullberg, Mikael Zettersten samt duon Negar Naseh & David Sandström. I dagarna presenterade…

Han skriver ”bladvĂ€ndare som Ă€r omöjliga att vĂ€rja sig mot”, med stor mĂ€nniskokĂ€rlek och lĂ„gmĂ€ld humor. Årets mottagare av Astrid Lindgrens eget pris heter Johan Rundberg. För tvĂ„ Ă„r sedan…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.