Experterna inför Augustgalan: ”Snark!”

Andrev Walden är en av förhandsfavoriterna i kategorin årets svenska skönlitterära bok. Arkivbild: JESSICA GOW/TT.

Det verkar stå mellan två manliga författare i den skönlitterära klassen på Augustgalan. I alla fall om man ska tro på förhandssnacket.

– Jag har ju bäst koll på skönlitteraturen, och i den kategorin tror jag att Andrev Waldens ”Jävla karlar” kommer att vinna, säger Jessika Gedin som är programledare i SVT:s Babel.

Men, sedan lägger hon in en brasklapp.

– Det går egentligen inte att TÄVLA i litteratur, men ”Jävla karlar” är en roman som inte bara har blivit kulturhyllad utan som också på egen hand har spridits från läsare till läsare, både bland storläsarna och en-bok-om-året-läsarna. Det är så fint när det händer.

Kulturskribenten Agri Ismaïl, som romandebuterar nästa år, tror också på Andrev Walden, eftersom ”Jävla karlar” är en del av ”zeitgeisten”:

– Den fungerar väldigt väl i maskulinitetsdebatten. Sen är den trevlig och man blir glad av att läsa den även om språket kanske inte håller någon direkt litterärt hög nivå, säger Agri Ismaïl.

Den andra stora förhandsfavoriten är, enligt honom, Jonas Hassen Khemiris ”Systrarna” som han säger är ”ambitiös och litterär”, men som tilltalar en bred läsekrets.

– I filmvärlden talar man om ”Oscar bait” som är filmer som är skapade för att generera intresse från Oscarsjuryn. Om det är någon roman av de nominerade som är ”Augustbait” så är det definitivt ”Systrarna”.

Johanna Lundin som är frilansande kulturskribent, moderator samt boktipsare i SVT:s ”Go’kväll” är besviken över att årets nomineringar känns så förväntade.

– Ett stort snark, var min omedelbara reaktion. Efter att ha överraskat i flera år känns det i år som ett så klassiskt Augustpris. Nomineringar till ”the usual suspects”, men inget som förvånar, säger Johanna Lundin.

Svårtippad fackbok

Agri Ismaïl tycker att det är svårare att tippa vilken fackbok som kommer att vinna Augustpriset.

– I år finns ingen lika given kandidat som förra årets ”Girig-Sverige”. Årets utgivning är mer anonym, även om alla de nominerade fackböckerna är välskrivna och välresearchade. Och tematiskt är det ju mest ”business as usual”.

Johanna Lundin håller med om att den tematiska variationen är liten.

– Ge mig en konstnärsbiografi, en historiebok om andra världskriget, en bok om judisk historia – och du har Augustprisnomineringarna inom facklitteratur. Det känns som att dessa teman har sina ”slottar” och att det är förutbestämt att det ska vara så.

Lyckade barn- och ungdomsboksnomineringar

Den kategori som har mest lyckade nomineringar, enligt Johanna Lundin, är årets svenska barn- och ungdomsbok.

– Det känns visserligen alltid märkligt att ställa kapitelböcker mot bilderböcker, men låt gå för det. Alla nomineringar är bra i den kategorin och extra roligt att det finns med en fackbok för barn: ”Alla äter alla” av Aron Landahl.

Men hennes personliga favorit är ”Vitsippor och pissråttor” av Oskar Kroon och illustratören Hanna Klinthage.

– Det är en otroligt hjärtskärande berättelse och väldigt fint illustrerad. Men i barn- och ungdomsboksklassen blir jag glad oavsett vem som vinner.

Text: MATS ALMEGÅRD/TT

LÄS ÄVEN: Alla nominerade till Augustpriset 2023 (med motiveringar)

Nominerade i kategorin Årets svenska skönlitterära bok

  • Lena Andersson: ”Studie i mänskligt beteende”
  • Lyra Ekström Lindbäck: ”Moral”
  • Pär Hansson: ”Spindelbjörken”
  • Jonas Hassen Khemiri: ”Systrarna”
  • Sami Said: ”Satansviskningar”
  • Andrev Walden: ”Jävla karlar”

Nominerade i kategorin Årets svenska fackbok

  • Henrik Berggren: ”Landet utanför. Sverige och kriget 1943–1945”
  • Eva Ekselius: ”Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska”
  • Knut Kainz Rognerud: ”Sundsvallsoligarken. En berättelse om hur Ryssland lurade väst”
  • Anna Lihammer & Ted Hesselbom: ”Vikingatider. När världen öppnades”
  • Lisa dos Santos: ”Älskade bror. En rapport från gängvåldets Sverige”
  • Per Svensson: ”Zorn. Ett liv, en tid”

Nominerade i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok

  • Emma Virke & Emelie Östergren: ”Presenten”
  • Anna Thulin: ”Kompassens hjärta”
  • Frida Nilsson: ”Hundägarna & Kattjägarna”
  • Aron Landahl: ”Alla äter alla”
  • Oskar Kroon & Hanna Klinthage: ”Vitsippor och pissråttor”
  • Linda Jones ”De tar allt ifrån mig”

Augustgalan 27 november

Priserna i de tre kategorierna delas ut den 27 november under Augustgalan i Konserthuset i Stockholm. Då utses också vinnaren i Lilla Augustpriset som är Sveriges största litterära pristävling för unga. Ungdomar mellan 16 och 20 år tävlar med inskickade texter.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,