Bokförlaget Semic sparkar halva personalen

Måns Gahrton lämnar Semic som sparkar halva personalstyrkan. Arkivbild: ANDERS WIKLUND/TT. Montage: Boktugg.

Bokförlaget Semic gör sig av med halva sin personal. Vid årsskiftet krymper styrkan från tolv till sex personer. Enligt vd:n är den främsta orsaken ett minskat intresse för illustrerad facklitteratur.

Semic går igenom en tuff omorganisation, vilket Förlagspodden först rapporterade.

Hela det Bonnierägda förlagets verksamhet berörs – tjänsterna som försvinner finns på både redaktion, marknad och produktion.

– Det är aldrig kul att behöva säga hej då till duktigt folk. Men i grunden handlar det om att Semics fokus i mångt och mycket är illustrerad facklitteratur och den kategorin har ju svårt att hävda sig på ljudboksmarknaden. När ljud har växt så har vi inte kunnat kompensera, säger förlagets vd Kristofer Svaninger till TT.

En annan motgång för Semic är Skatteverkets nya krav på arbetsgivaravgift för jultidningsförsäljare. Semic står för en stor del av jultidningsmarknaden och mycket av förlagets försäljning går via jultidningskatalogen. Men själva försäljningen går ändå okej, enligt Svaninger.

– Det har ju tickat nedåt under ganska lång tid, men det är ju ändå på en hyfsat stabil nivå, säger han.

En av de som lämnar företaget är förlagschefen Måns Gahrton, som även ligger bakom de populära ungdomsbokserierna ”Eva & Adam” och ”Livet enligt Rosa” tillsammans med Johan Unenge. Nu väljer han att gå efter mer än 28 år på posten.

– I och med att man skär ner så var det ett bra tillfälle. Jag vill inte vara en del av den processen så jag väljer att avveckla mig själv i lugn och ro och för att vara författare på heltid, säger Gahrton.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL