Han får Astrid Lindgrens eget pris

Johan Rundberg får årets Astrid Lindgren-pris. Pressbild: YLVA SUNDGREN.

Han skriver ”bladvändare som är omöjliga att värja sig mot”, med stor människokärlek och lågmäld humor. Årets mottagare av Astrid Lindgrens eget pris heter Johan Rundberg.

För två år sedan fick Johan Rundberg Augustpriset i barn- och ungdomskategorin för Nattkorpen. Den historiska serien om barnhemsbarnet Mika är också den som har fått mest uppmärksamhet av hans böcker.

Men juryn för Astrid Lindgren-priset konstaterar att det finns långt mer att upptäcka i hans författarskap. Det spänner från ”läskiga spänningsromaner” till romantiska komedier och berättelser som även nybörjarläsare kan ta till sig.

”Oavsett om han skriver om punkdrömmar i nutid eller barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm skapar han bladvändare som är omöjliga att värja sig mot”, skriver juryn i sin motivering.

Johan Rundberg får ta emot priset om 100 000 kronor i en lång linje av pristagare från ”Ture Sventon”-författaren Åke Holmberg 1967 till Mårten Melin 2022. Rundberg är glad och rörd över priset.

”Det finns så mycket att inspireras av i Astrid Lindgrens författarskap, men för mig har det främst varit hennes komplexa karaktärer, medmänsklighet och lite krassa sätt att beskriva livet och döden. Och så hennes humor förstås”, säger han i pressmeddelandet.

I höst ger Johan Rundberg ut Totalvägra, en roman för mellanåldern.

Fakta: De senaste årens pristagare

2013 Katarina von Bredow

2014 Frida Nilsson

2015 Mårten Sandén

2016 Anna Höglund

2017 Jenny Jägerfeld

2018 Lisa Bjärbo

2019 Kerstin Lundberg Hahn

2020 Jakob Wegelius

2021 Ylva Karlsson

2022 Mårten Melin

Fakta: Astrid LIndgren-priset

Priset instiftades av Rabén & Sjögren 1967 på Astrid Lindgrens 60-årsdag. Det tilldelas ett ”förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen” och prissumman är 100 000 kronor.

Astrid Lindgren-priset ska inte blandas samman med Astrid Lindgren Memorial Award som instiftades av regeringen 2002. Det är ett internationellt pris med en prissumma om fem miljoner svenska kronor.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,