Barnboksförfattaren Mårten Melin får Astrid Lindgren-priset 2022

Författaren Mårten Melin tilldelas årets Astrid Lindgren-pris. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Mårten Melin har gett ut över 110 böcker varav 9 är poesi för barn. För det belönas han nu med Astrid Lindgren-priset.
– Jag ser det jättegärna som ett erkännande för barnlyriken, säger han.

Hans Petersson, Hans-Eric Hellberg, Barbro Lindgren – när Mårten Melin ser listan över tidigare pristagare hittar han alla barndomens favoriter.

– Det är nästan ett a till ö över barnförfattarklassikerna. Att man får hamna i samma gäng gör mig ödmjuk. Och att någon har tyckt att det man gör är värt att prisa gör mig ännu mer sugen på att fortsätta, säger han.

Att nämnas i samband med Astrid Lindgren gör honom också glad. Han vill lyfta fram att Lindgren var en så varierad författare som skrev i många olika genrer, vilket han känner igen sig i.

– Hon skrev romaner men också noveller, verser och filmmanus. Ingen jämförelser med Astrid Lindgren i övrigt, men jag försöker också att variera mig, säger han.

Bortglömd barnpoesi

Själv har han precis avslutat sin fjärde bok i den populära serien om Skogsbingelskolan och just nu skriver han lättlästa böcker för olika läsekretsar som har svårt med läsningen. Sedan debuten för snart 20 år sedan har han förutom barn- och ungdomsromaner om vitt skilda ämnen även skrivit seriemanus samt dikt- och novellsamlingar.

Det nya priset ser han gärna som ett erkännande för barnlyriken.

– Lennart Hellsing och Siv Widerberg har väl fått priset, men på sistone är det väl inte så många som skriver poesi som har fått det. Om barnlitteraturen står i skuggan så känns barnlyriken verkligen bortglömd ibland, säger han.

”Väldigt oroväckande”

Prissumman på 100 000 kronor är också välkommen, berättar han.

– Pengar till författare, om de inte är extremt framgångsrika, betyder att man får tid att skriva. Det gör det enklare helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Det är inte alltid som kulturen är det som kommer först när det gäller regeringars budgetar och så. Det var snarare en fet neddragning här senast.

Under de två decennier som Mårten Melin har varit verksam som barn- och ungdomsboksförfattare anser han att barnkulturen har hamnat alltmer i skymundan. När han är ute i skolor på författarbesök tycker han sig samtidigt ha märkt att både läsningen och läskunnigheten minskat markant.

– Det tycker jag är väldigt oroväckande. Regeringen kan prata om kulturkanon, men en rejäl satsning på skolbibliotek hade gjort så mycket mer för läsningen i det här landet, säger han.

Text: Björn Berglund/TT

Fakta: Mårten Melin

Ålder: 49

Bor i Lund med familj.

Debuterade 2003 med diktsamlingen ”Mera glass i däcken”, illustrerad av Emma Adbåge. Har gett ut över 110 böcker, däribland serien om Skogsbingelskolan, Spöksystrar-serien och ”Spöksomrar”.

Juryns motivering:
”Mårten Melins författarskap är enastående. Han skriver i många genrer och för många åldrar, och står alltid på barnens sida. Oavsett om han skriver om troll, spöken, barn med speciella förmågor, eller om Elvis Presley som ung, är det lekfullt, magiskt, känsligt, spännande – och omsorgen om texten är ständigt närvarande.”

Fakta: Astrid Lindgrenpriset

Fakta/Tidigare vinnare

2021 Ylva Karlsson

2020 Jakob Wegelius

2019 Kerstin Lundberg Hahn

2018 Lisa Bjärbo

2017 Jenny Jägerfeld

2016 Anna Höglund

2015 Mårten Sandén

2014 Frida Nilsson

2013 Katarina von Bredow

2012 Katarina Kieri

Priset instiftades 1967 och ska inte förväxlas med det ”stora” Alma-priset.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.