Håkan Rudels ersätter Mattias Fyrenius som VD för Bonnierförlagen

Håkan Rudels (Foto: Olof Holder) ersätter Mattias Fyrenius (Foto: Caroline Andersson Renaud) som VD för Bonnierförlagen.

Mattias Fyrenius lämnar VD-posten på Bonnierförlagen vid årsskiftet. Han ersätts av Håkan Rudels som samtidigt fortsätter i sin roll som VD för Bonnier Books.

– Mattias har lett Bonnierförlagen under en period som färgats av en volatil bokmarknad, papperskris och kraftig inflation. Tillsammans med teamet på Sveavägen har han hanterat dessa utmaningar på ett utmärkt sätt och i tillägg lyckats genomföra ett fint förvärv i Historiska Media, säger Håkan Rudels, VD för Bonnier Books och nu också VD för Bonnierförlagen, i ett pressmeddelande.

Mattias Fyrenius kom in som förlagschef för Bonnier Carlsen 2020 och blev sedan VD för Bonnierförlagen 2021 (då han efterträdde Sara Börsvik som i sin tur tog över efter Håkan Rudels i januari 2020).

– Efter nästan femton år i olika roller inom Bonnierförlagen – först som styrelseledamot och sedan som förlagschef för Bonnier Carlsen och senaste tre åren som VD för Bonnierförlagen – är det en bra tidpunkt att gå vidare. Trots en turbulent tid står Bonnierförlagen sig starkt och jag önskar verkligen alla medarbetare och makalösa författare all välgång framöver, säger Mattias Fyrenius.

Han går inte vidare till någon ny tjänst hos någon konkurrent.

– Det har varit fantastiskt att jobba i och med detta hus under så många år, nu ska jag närmast hinna läsa några utvalda böcker mer för nöjes skull och sedan jobba med egna investeringar och andra projekt, säger Mattias Fyrenius.

Det saknas inte utmaningar för hans nygamla efterträdare som nu får dubbla jobb:

– Nu hoppas vi på ett riktigt starkt avslut på året och ser fram emot välförtjänt återhämtning under julhelgerna för att sen ta oss an de utmaningar den svenska bokbranschen står inför, som den ökande försäljningen av litteratur på engelska och ljudbokens avtagande tillväxt. Bonnierförlagen står dock på en mycket stabil grund tack vare vår breda utgivning och våra skickliga förlagsmedarbetare. Samtidigt går det inte att låta bli att konstatera att det trots oroliga tider säljs böcker på en historiskt hög nivå. Dessutom känns litteraturen som sådan viktigare än på länge givet vår omvärld, säger Håkan Rudels.

Frågan är nu ifall Bonnierförlagen kommer att spara in på en direktörslön under 2024 genom att låta Rudels dubbeljobba en period eller ifall man omgående kommer att headhunta en efterträdare till Fyrenius.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.