Håkan Rudels: AI och hållbarhet är frågor för 2024

Håkan Rudels, VD för Bonnierförlagen.

När Bonnierförlagens vd Håkan Rudels summerar året som gått är det som ett kontrastens år där en fin utgivning och placeringar på topplistor samsas med en svag allmän bokmarknad och sviktande julhandel. En önskan för kommande år är följaktligen stabilitet.

Hur skulle du summera 2023?
– Ännu ett år av berg- och dalbanekaraktär. Fin utgivning med många litterära utmärkelser och stor närvaro på olika topplistor för vår del. Men en svag svensk bokmarknad i allmänhet och en svag julhandel (igen) i synnerhet är tungt för oss och branschen.

Vad önskar du dig inför 2024?
– Vi har redan lägre inflation och papperspriserna är på väg åt rätt håll så det jag önskar för branschen är en stabil bokmarknad så vi vet ungefär vad vi har att göra med framöver.

Vilka trender tror du kommer att prägla bokbranschen det kommande året?
– AI, hållbarhet, engelsk litteratur och Spotify. Men övergripande är förstås hur bokmarknaden som sådan utvecklas, kommer vi tillbaka och hämtar något av det som branschen tappat de senaste två åren. Kanske inte en trend, men detta kommer påverka allt för alla.

Vilka böcker från 2023 vill du lyfta fram?
Hildur av Satu Rämö, just utgiven av Forum och en enorm framgång för oss i Finland via WOSY. I övrigt vill jag passa på och rekommendera Reader, Come Home av Maryanne Wolf, väldigt intressant om de långsiktiga effekterna av digital läsning.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL