ANNONS

Mattias Fyrenius, förlagschef Bonnier Carlsen. Foto: Alexander Mahmoud.

Mattias Fyrenius ny VD för Bonnierförlagen – Sara Börsvik till Epidemic Sound

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Mattias Fyrenius blir ny VD på Bonnierförlagen då Sara Börsvik lämnar för att bli CFO på Epidemic Sound. Hon kommer dock att vara kvar i styrelsen. Olga Strandhammar blir CFO för Bonnierförlagen.

– Jag är såklart glad och stolt över förtroendet att tillsammans med ett så erfaret gäng få leda förlagshuset. Ett sådant här uppdrag tar man sig an med lika delar ödmjukhet, energi och passion. Sara har gjort en imponerande insats och vi har en stark utgångspunkt. Bonnierförlagen är det förlagshus som arbetar med de bästa författarna och medarbetarna som ger ut, marknadsför och säljer den mest relevanta litteraturen i Sverige oavsett genre och format. Och det ska vi fortsätta vara. Så enkelt och svårt är det, säger Mattias Fyrenius i ett pressmeddelande.


ANNONS


Mattias Fyrenius arbetar sedan 2019 på Bonnier Carlsen, en del av Bonnierförlagen, som förlagschef och publicistisk chef. Han har tidigare varit VD för Nobel Media, chef för TV4 Nya Medier samt chef för SvD Nya Medier. Han har suttit i Bonnierförlagens styrelse i olika perioder sedan 2008. 


ANNONS


– Mattias Fyrenius har en imponerande erfarenhet och kunskap om medie- och bokbranschen. Jag har under många år lärt känna Mattias både som kollega och som ledamot av Bonnierförlagens styrelse. Jag är övertygad att han tillsammans med teamet på Sveavägen kommer att ytterligare stärka vår position på en bokmarknad som sällan varit mer spännande än nu, säger Håkan Rudels, VD på Bonnier Books, i samma pressmeddelande.

Sara Börsvik lämnar förlagshuset eftersom hon fått ett nytt jobb – som CFO för Epidemic Sound som för en vecka sedan tog in 450 miljoner dollar från Blackstone Group and EQT Growth i en finansieringsrunda som värderar bolaget till hela 1,4 miljarder dollar (motsvarande 11,9 miljarder kronor).

— Det är med väldigt blandade känslor jag lämnar min operativa roll på Bonnierförlagen. Det är ett fantastiskt förlagshus med många underbara människor som jag kommer sakna. Det känns därför extra värdefullt för mig att fortsätta vara involverad genom styrelsearbetet, säger Sara Börsvik.

Håkan Rudels hyllar hennes arbete på Bonnierförlagen:

– När Sara utsågs till VD var jag säker på att hon med sitt säkra ledarskap skulle stärka Bonnierförlagen. Det har hon verkligen gjort. Bolaget har förbättrat resultatet med över 40 % sedan hon tog vid som VD och 2020 sålde Bonnierförlagen fler böcker än någonsin i vår 183-åriga historia. Jag hade gärna fortsatt jobba med Sara operativt, men är samtidigt glad över att hon har tackat ja till att ingå i Bonnierförlagens styrelse, säger Håkan Rudels. 

Bonnierförlagens Head of Controlling Olga Strandhammar träder in i den nyskapade rollen som Chief Financial Officer (CFO) för Bonnierförlagen. Olga har arbetat på Bonnierförlagen sedan 2019 och har innan dess arbetat i ledande ställningar inom Universum, Swedbank och Tele 2.

Både Mattias Fyrenius och Olga Strandhammar tillträder sina nya roller den 29 mars 2021. Bonnier Carlsen kommer nu att leta en efterträdare till rollen som förlagschef och publicistisk chef för Bonnier Carlsen. Men fram tills denna tjänst tillsatts fortsätter Mattias Fyrenius i sin nuvarande roll, parallellt med sin nya roll som VD för Bonnierförlagen. 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL