EP Uggla skriver om föräldrars största skräck

Författaren EP Uggla debuterar som vuxenförfattare med en ny spänningsroman. "Jag älskar när ett mysterium driver en berättelse framåt", säger hon. Foto: MIKAELA LANDESTRÖM/TT.

Efter flera skräckromaner inriktade på unga vuxna ”debuterar” EP Uggla som vuxenförfattare. Hon gör det med thrillern ”Bortförda” – en bok som skildrar den ultimata föräldraskräcken: att ens barn försvinner.
– Jag tror inte man kan drabbas av större panik, säger hon till TT.

Hennes fullständiga namn är Emmelie Pettersén Uggla (ja, hon är avlägset släkt med Magnus Uggla) men använder förkortningen EP som författare. Vardagsjobbet är som jurist, men hon säger att hon gärna skulle kunna tänka sig att bli författare på heltid. Eftersom hon tycker om skräck började hon i den genren, med dystopiska romaner som siktade på en ung vuxen publik. Med ”Bortförda” byter hon genre.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Skälet att jag har gått över till att skriva spänning är för att det kan vara pulshöjande på samma sätt som skräck men också för att jag älskar när ett mysterium driver en berättelse framåt. Just mysteriet är nog genomgående för allt jag skriver – även för mina skräckböcker.

Steget från skräck till spänning betyder också att hon skriver för en större potentiell läsekrets.

– Det är dessutom först nu i samband med att jag har börjat skriva spänning som jag använder mina erfarenheter av att vara förälder. Jag har tidigare lämnat föräldraskapet helt utanför skrivandet, säger hon.

Det är först med romanen ”Bortförda” som EP Uggla börjat använda sina egna erfarenheter av att vara förälder i sitt skrivande. ”Jag har tidigare lämnat föräldraskapet helt utanför”, säger hon. Foto: MIKAELA LANDESTRÖM/TT.

”Den största skräcken”

Inspirationen till Bortförda, där en grupp barn på en förskola plötsligt försvunnit, fick hon när hon själv en gång skulle hämta sin yngste son och ingen visste var denne fanns.

– Det ögonblicket, då kände jag att det här, det är den största skräcken.

Sonen återfanns, men EP Uggla började fundera över en passande intrig, och vad det kunde innebära att en hel grupp med barn har försvunnit och hur det påverkar deras föräldrar.

Handlingen utspelas i det Nacka där hon bor. Alla platser finns i verkligheten, utom den förskola som barnen försvinner från.

– Jag hittade en plats där det skulle kunna ligga en förskola och lade den påhittade där. Den andra förskolan, Pingvinen, den finns.

”Måste våga lita”

Rädslan hon kände fick henne också att reflektera över förskolans roll i samhället, berättar hon.

– Kanske sticker Sverige till och med ut i det avseendet – de flesta av oss lämnar sina barn på förskolan. Vi måste våga lita på att det är en trygg plats där vi faktiskt kommer att kunna hämta våra barn i ett stycke vid dagens slut. Men så ser så klart inte verkligheten ut. Nålsticken gör sig påminda när barn omkommer under skoltid.

Samtidigt framhåller hon att kanske inte finns någon plats där föräldrar kan lämna sina barn och vara hundra procent säkra på att kunna hämta dem helskinnade vid dagens slut.

– Och det är nog den egentliga skräcken i att vara förälder, att vi till sist måste inse att vi aldrig kan skydda våra barn fullt ut.

Nästa bok kommer 2024, heter ”Älskarinnan” och utspelas även den i Nacka.

– Den är helt fristående, även om några av karaktärerna från ”Bortförda” dyker upp.

Text: GUNNAR REHLIN/TT

EP Uggla (Emmelie Pettersén Uggla) debuterar med en spänningsroman för vuxna efter att ha skrivit böcker för barn och unga. Boken heter ”Bortförda”. Foto: MIKAELA LANDESTRÖM/TT.
Bortförda

Bortförda

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2023-11-13
  • ISBN: 9789137505701

Fakta: Emmelie Pettersén Uggla.

Ålder: 44 år.

Familj: Två barn.

Bor: I Nacka.

Yrke: Jurist och författare.

Tidigare böcker: ”Första hösten: Blå skymning”, ”Första hösten: Röd skymning”, ”Felet med Eden”, ”Fallet från Eden”, ”Drakar och demoner: Uppvaknandet”.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.