đŸŽȘ LokalbokmĂ€ssor (Nyhetsbrev #445)

Bokinflation. Är det inte snart dags för inflationen att dyka? Den jĂ€mförs ju trots allt med samma mĂ„nad föregĂ„ende Ă„r. I bokbranschen dĂ€remot blir inflationen allt tydligare – rĂ€knat i antalet titlar. Förr i vĂ€rlden (före 2009) ökade visserligen antalet utgivna titlar, men inte antalet tillgĂ€ngliga. Idag behöver ingen titel gĂ„ out-of-print tack vare eböcker, ljudböcker och POD. DĂ€rför konkurrerar nya böcker med allt fler gamla böcker.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


Bakom kulisserna pÄ HöganÀs Summer Book Festival 2023. Foto: Boktugg.

EN TANKE

Femtio lokala bokmÀssor Àr fler Àn en internationell

Förra helgen var jag pÄ en lokal bokmÀssa (med internationella inslag) i HöganÀs. Eller, de kallar det för bokfestival och mÀssdelen bestod endast av ett tjugotal bokbord med förlag och författare.

Det Àr lÀtt att glömma att i skuggan av den jÀttelika mix av mÀssa, seminarier och firmafest som BokmÀssan i Göteborg Àr, finns det dussintals smÄ och halvstora lokala bokfester runtom i Sverige.

Ekonomin för dessa Àr ofta tuff. Eftersom de fÄr betala arvode och resor för medverkande författare sÄ förlitar de sig oftast pÄ företagssponsorer eller bidrag frÄn kommunen. Det gÄr inte att ta ut sÄ höga biljettpriser som skulle krÀvas för att finansiera det hela.

De hÀr smÄ mÀssorna och festivalerna ska inte underskattas eftersom de nÄr en publik som aldrig skulle resa till Göteborg och det ger utrymme att synas för lokala författare som drunknar i mÀngden pÄ Svenska MÀssans golv.

För medverkande förlag (som ofta Àr lokala) Àr det billigare med den lilla Àn den stora mÀssan, Àven om det inte heller gÄr att sÀlja lika mycket böcker. Det Àr förresten inte sjÀlvklart, det finns utstÀllare som menar att de sÀljer lika mycket pÄ tvÄ dagars lokal bokmÀssa som pÄ fyra dagar i Göteborg. Och bokbordet kostar mindre Àn en natt pÄ Gothia Towers.

Nu Àr det förresten bara tre veckor kvar till den stora bokmÀssan.

/Sölve Dahlgren
chefredaktör Boktugg


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Analysbrevet: SpökinlÀsare nÀsta trend
I takt med framstegen inom generativ AI sprider sig teknikpaniken. När allt fler författare tar offentligt avstånd från att låta sina böcker bli ljudböcker med AI-röster blir den logiska slutsatsen…
Analysbrevet: SpökinlÀsare nÀsta trend
I takt med framstegen inom generativ AI sprider sig teknikpaniken. När allt fler författare tar offentligt avstånd från att låta sina böcker bli ljudböcker med AI-röster blir den logiska slutsatsen…

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer ca 2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris.


PLATSANNONS

Bokförlaget Stolpe söker BitrÀdande fackboksförlÀggare inom Àmnet historia samt vikarierande förlagsadministratör

Bokförlaget Stolpe söker just nu en bitrÀdande fackboksförlÀggare inom Àmnet historia samt en vikarierande förlagsadministratör.

LÀs mer och ansök >>


UPPSNAPPAT

đŸ“ș Rekrytering. Ana Julia ”AJ” Ghirello blir ny General Manager Expansion Markets och Senior Vice President Global Partnerships pĂ„ Storytel. Hennes fokus bli tillvĂ€xtmarknader som Latinamerika, Mellanöstern och APAC, samt strategiska partnerskap pĂ„ alla marknader. I sin senaste roll var hon Vice President of Partnerships pĂ„ HBO Max LatAm och Ă€r dĂ€rmed Ă€nnu ett exempel pĂ„ att Johannes Larcher gĂ€rna rekryterar frĂ„n tv-streamingbranschen.

Edtech. Natur & Kultur utökar sitt engagemang i EdTech-bolaget EdAider med en investering motsvarande ett delĂ€gande pĂ„ tio procent i bolaget. EdAider grundades 2019. Bolaget utvecklar en digital plattform som ger datadrivet stöd för skolförbĂ€ttring, pedagogiskt stöd för lĂ€rare och elever, samt synliggör elevernas mĂ„ende. ”Tillsammans har vi möjlighet att ta fram en ny standard för hur skolor arbetar digitalt, med bland annat individanpassat lĂ€rande och ökad likvĂ€rdighet som följd”, sĂ€ger Jalal Nouri, professor inom teknikstött lĂ€rande och grundare till EdAider, i ett pressmeddelande.

🩆 75-Ă„ring. Kalle Anka & C:o fyller 75 Ă„r i september. Det Ă€r den serietidning som har utkommit under lĂ€ngst tid och med flest antal nummer i Sverige. Det firas bland annat med den omfattande jubileumsboken Kalle Anka & C:o 75 Ă„r, en samlingsvolym pĂ„ 328 sidor. Till BokmĂ€ssan i Göteborg kommer den legendariske Kalle Anka-tecknaren Daan Jippes för signeringar och seminarier. Det första numret av Kalle Anka & C:o utkom i september 1948 och kostade 60 öre – nummera sĂ€ljs vĂ€lbevarade exemplar för hundratusentals kronor.

đŸ—Łïž PoesimĂ€ssa. Stockholms stadsbiblioteks poesimĂ€ssa samlar Sveriges frĂ€msta poeter och förlĂ€ggare för tionde Ă„ret! 8-10 september blir det lĂ€sningar, samtal och musikframtrĂ€danden pĂ„ Tranströmerbiblioteket och Medborgarplatsen kommer att fyllas med bokbord. I ett pressmeddelande lyfter arrangörerna medverkande namn som Anna Hallberg, Judith Kiros, UKON, Iman Mohammed, Gunnar Harding och Marie Lundquist.

📈 VinstvĂ€ndning. Hoi Publishing redovisar en vinst i sin kvartalsrapport för Q2-2023 (april-juni). OmsĂ€ttningen ökade till 4,15 (2,79) Mkr och rörelseresultatet gick frĂ„n -977 tkr till +416 tkr jĂ€mfört med motsvarande period förra Ă„ret. Förklaringen ligger i förvĂ€rvet av det danska förlaget Superlux i april. Förlaget signalerar fler förvĂ€rv och har samtidigt genomfört kostnadsbesparingar som kommer att synas mer under tredje kvartalet dĂ„ Hoi slĂ€pper över 40 titlar (Danmark och Sverige sammanrĂ€knat). Skuldbördan lĂ€ttade nĂ„got för Hoi efter nyemissionen i juli, vilket ocksĂ„ ska synas kommande kvartal. Första halvĂ„ret visar dock fortfarande en förlust pĂ„ – 753 tkr att jĂ€mföra med -1,9 Mkr jan-jun 2022.
Hoi Publishing har Àven utlyst en extra bolagsstÀmma till den 5 september dÀr Mikael Palmqvist (nyval) föreslÄs bli ny styrelseordförande istÀllet för Jesper Hörnberg (som kvarstÄr som ledamot).

💉 Pandemibok. Anders Tegnell var mellan 2013 och 2022 statsepidemiolog vid FolkhĂ€lsomyndigheten, och blev under pandemin ansiktet utĂ„t för Sveriges hantering av covid-19. Nu kommer hans bok om den dramatiska tiden: Tankar efter en pandemi, skriven i samarbete med Fanny HĂ€rgestam, journalist och författare till bland annat Hur jag lĂ€rde mig förstĂ„ vĂ€rlden (Hans Roslings memoarer), skriver förlaget i ett pressmeddelande.

đŸ€– AI-problem. Amazons nĂ€tbokhandel Ă€r en allt mindre del av företagets verksamhet. Men problemen med AI ökar bĂ„de i form av fejkade böcker (ofta genererade med AI) och fejkade recensioner (av dessa och andra böcker) som allt oftare skrivs av AI-botar, rapporterar Axios. Kundrecensioner har varit en viktig del av Amazons nĂ€tbokhandel och företaget har till och med stĂ€mt folk som lĂ€mnar falska recensioner mot betalning.

🎧 Topplyssnad. Parasiten av deckarförfattaren Sofie Sarenbrant toppar samtliga listor nĂ€r streamingtjĂ€nsterna Storytel, Bookbeat och Nextory presenterar sommarens mest lyssnade ljudböcker, skriver förlaget Bookmark i ett pressmeddelande. Storytels sommartopplistor slĂ€pptes nyligen. Ljudboken Ă€r inlĂ€st av skĂ„despelaren Katarina Ewerlöf och har över 1,5 miljoner lyssnade timmar. Boktuggs berĂ€kning sĂ€ger att den dĂ„ nĂ€rmar sig 150 000 lyssningar pĂ„ tvĂ„ mĂ„nader.

🧁 Nytt jobb. Malin Lindborn blir ny kommunikationschef pĂ„ Storytel efter Dan Panas. Hon kommer senast frĂ„n en roll som PR Director Nordics pĂ„ Netflix dĂ€r hon ledde PR- och kommunikationsfunktionen för regionen under flera Ă„r, med bas i bĂ„de Amsterdam och Stockholm. Malin tilltrĂ€der sin nya roll den 28 augusti och kommer att rapportera till vd Johannes Larcher.

TIPS FRÅN VÅR SPONSOR

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

FLER RUBRIKER

Vid 79 Ă„rs Ă„lder debuterar Barbro Guccero med deckaren I skuggan av piltrĂ€den. En ruggig bladvĂ€ndare om det lilla samhĂ€llet i SmĂ„land som en solig försommardag pĂ„ 60-talet vaknar upp till nyheten att…

Lasse Åberg sammanfattar sitt liv och sin karriĂ€r i en ny bok. Men underhĂ„llaren vill inte kalla det för en biografi. Det blir en ”bildografi”. Den 18 september kommer boken…

Att bli recenserad i en kvĂ€llstidning Ă€r drömmen för mĂ„nga författare. Men för Catarina Kent blev det mer av en mardröm nĂ€r hennes bok pĂ„ felaktiga grunder anvĂ€ndes som exempel…

Johanna Wistrand pensionerade sin gamla hemsida multimanus.se för ett Ă„r sedan och anvĂ€nder johannawistrand.se istĂ€llet. Nyligen upptĂ€ckte hon att nĂ„gon lagt upp den gamla sajten igen – och piratkopierat hennes…

Papper och tryck – det Ă€r de omrĂ„den i bokbranschen med allra störst klimatpĂ„verkan. Som förlag Ă€r det dĂ€r man ska börja, för största möjliga effekt. Men Bonnierförlagens produktionschef Eva…

Efter flera framgĂ„ngsrika fackböcker slĂ€pper journalisten och författaren Linus Kuhlin nu romanen Det du gör med mig. Hur skiljer sig hans arbete med en fackbok och en skönlitterĂ€r bok Ă„t?…

Andrev Walden och Johan Kling skriver bĂ„da om sina pappor i nyutkomna romaner – pappor som lyser med sin frĂ„nvaro i sjĂ€lva böckerna. – Det Ă€r fascinerande att pappan stĂ€ndigt…

PremiĂ€r för kvartalstopplistan över de mest strömmade eböckerna sammanlagt hos alla tjĂ€nster. Och under det andra kvartalet blev det en kamp mellan Sarenbrant och Riley. Vi har lĂ€nge lĂ€ngtat efter…

PremiĂ€r för kvartalstopplistan över de mest lyssnade ljudböckerna sammanlagt hos alla tjĂ€nster. Och under det andra kvartalet blev det en kamp mellan Sarenbrant och Riley. Men vem hade flest titlar…

ANALYSBREVET: Bokbranschen svĂ€mmar över av omdömen men det verkar nĂ€stan omöjligt att skapa en bred och kvalitativ litteraturkritik samt recensioner. Vi tittar pĂ„ hur ekonomin sĂ€tter stopp och lyfter samtidigt…

BokförsĂ€ljningen under första halvĂ„ret 2023 landade pĂ„ 2,31 miljarder kronor, +1,4 % jĂ€mfört med 2022, och den nĂ€st högsta siffran pĂ„ sex Ă„r. Men bokförsĂ€ljningen i antal exemplar minskade –…

Moomin Characters blir majoritetsĂ€gare i den fristĂ„ende finska bokhandeln Nide. DĂ€rmed har företaget som förvaltar Tove Janssons utgivning bĂ„de ett bokförlag och en bokhandel. Spretigt? Nej, allt handlar om kĂ€rnan…

Haruki Murakami togs emot som en rockstjĂ€rna nĂ€r han gĂ€stade litteraturfestivalen pĂ„ danska Louisiana.Och musiken har vĂ€glett japanen under hans 45 Ă„r som författare. – Allt jag vet om skrivande…

Allt fler böcker förbjuds eller belĂ€ggs med restriktioner för unga lĂ€sare i USA. Men en ny app ska hjĂ€lpa tonĂ„ringar att fĂ„ tillgĂ„ng till böcker som svartlistats i skolor och…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.