Frånvarande fäder – höstens trend i litteraturen

Pappor som inte är närvarande är höstens litteraturtrend. Arkivbild: GORM KALLESTAD/NTB/TT.

Andrev Walden och Johan Kling skriver båda om sina pappor i nyutkomna romaner – pappor som lyser med sin frånvaro i själva böckerna.
– Det är fascinerande att pappan ständigt står i centrum, fast han inte är på plats, säger Augustin Erba, författare och förlagschef på Piratförlaget.

I Johan Klings nyutkomna roman ”Repris” är sökandet efter en far den framåtdrivande rörelse som genomsyrar texten och i Andrev Waldens ”Jävla karlar” har pappan antagit en mytisk gestalt, medan styvpapporna är högst verkliga.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Oidipus och Hamlet

Ännu en pappaskildrare är podcastprofilen Fredrik Söderholm, som snart kommer med den självbiografiska ”Sorry, allt gick åt helvete”, som behandlar den obefintliga relationen till hans pappa.

– Litteraturen är full av män som kommer upp i en viss ålder och börjar fundera: ”Var var min pappa egentligen?” Det är en återkommande trend genom litteraturhistorien, titta bara på Oidipus eller Hamlet, säger Augustin Erba.

Erba har själv skrivit om sin uppväxt i ”Blodsbunden”, som utkom 2015. Hans pappa gick bort tidigt och han berättar att det i stället var mamman som kom att prägla uppväxten. Ändå blev texten i slutändan fylld av pappans frånvaro.

– Det är fascinerande att det blir som att pappan står i centrum fast han inte är på plats. Men det som de här böckerna egentligen handlar om är hur de som är kvar förhåller sig till den frånvarande pappan. Ofta står då mammorna i centrum. Man saknar sin pappa, men det är egentligen mamman som man berättar om.

Risk för självcensur

Att skriva självbiografiskt medan människor man skriver om fortfarande är i livet kan vara känsligt. Johan Kling har tidigare sagt till TT att han inte vill skriva ytterligare böcker om sitt liv eftersom det då skulle handla om folk som fortfarande lever, medan Andrev Walden har berättat att hans mamma har läst hans bok” Jävla karlar”, men inte haft några invändningar.

Augustin Erba upplever att man alltid riskerar att censurera sitt skrivande när man tänker på att släkten ska läsa och ha åsikter.

– Det är inte min uppgift som författare att hålla släkten på gott humör. Men jag tror att en god relation överlever nästan oavsett vad jag skriver och att de dåliga relationerna inte kommer att bli bättre bara för att jag skriver en sämre bok.

TT: Vad är drivkraften bakom att vilja skriva om sin icke närvarande pappa?
– Det kan vara ett sätt att lösa ett mysterium i hemmet från när man var barn. För ett barn är det ofta ett mysterium varför en förälder, i det här fallet pappan, inte är där. Det är också avhängigt hur de andra i familjen hanterar det. I min egen familj var vi förbjudna att tala om min pappa efter att han hade dött. Det finns en drivkraft i att lösa, eller åtminstone uttala, det mysterium som man är uppväxt med.

Även om det tycks vara en högst närvarande trend i höstens utgivning så kommer temat frånvarande fäder alltid att vara aktuellt, säger Augustin Erba.

– Det man kan tröttna på är när det blir poserande eller repetitivt – när det är dåligt eller tråkigt skrivet. Men en bra berättelse om en pappa som borde ha funnits där, det kommer det alltid att finnas plats för.

Rättad: I en tidigare version av texten var Augustin Erbas titel felaktig.

Text: ANN EDLIDEN/TT

Fakta: Tre frånvarande fäder i höstens litteratur

”Jävla karlar” av Andrev Walden

Jävla karlar

Jävla karlar

”Repris” av Johan Kling

Repris

Repris

”Sorry allt gick åt helvete” av Fredrik Söderholm

Fakta: Fler frånvarande fäder i litteraturen

”Var är papporna?” av Alexandra Pascalidou

”Min kamp” av Karl Ove Knausgård

”Min far hade en dröm” av Barack Obama

”Fördjupade studier i katastroffysik” av Marisha Pessl

”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri

”Unga kvinnor” av Louisa May Alcott

”Om en pojke” av Nick Hornby

”Crazy rich i Asien” av Kevin Kwan

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.