Ann Gewecke debuterar med ett stycke svensk kvinnohistoria i romanform

Ann Gewecke. Fotograf: Hanne Gewecke.

Mitt skrivande började med en spritväska i brunt läder. En lördagskväll 1926 tar min farmors far just den väskan i ena handen och motboken i den andra. Konjaken ligger i säkert förvar i väskan på väg hem från bolaget. 

Veckan som avdelningschef på Cloettafabriken är slut och hemma i herrummet avnjuter farmors far den gyllene drycken tillsammans med en fet cigarr. Min farmors mor knycker cigarren när han bara kommit halvvägs, drar ett bloss och förkunnar att det är dags att planera min farmors bröllop. 

Två generationer senare ärver jag väskan. Den är vackert sliten och konjaken sedan länge urdrucken. I väskan ligger i stället en pärlbroderad festklänning och ett pannband med en stor fjäder. Det är min farmors mors klänning och den luktar art déco och malmedel. Jag får veta av pappa att hon bar den på min farmors bröllop. 

Väskan och klänningen får mig att fundera. Och att börja skriva. Jag hittar flera intressanta händelser i pappas släkt men framför allt hittar jag starka kvinnor. Jag lägger ut de spridda bitarna, syr ihop dem med fiktiva delar och skriver på lediga stunder.

Till vardags är jag lektör, redaktör och manusutvecklare. Jag har tidigare arbetat som keramiker och konsthantverkare inom textil och metall, som bildlärare, ledamot i kommunfullmäktige och tingsrätt. Pennskaft & pessar är min debutroman och den första delen i en trilogi. 

Pennskaft & pessar

Pennskaft & pessar

Året är 1926. Kvinnor har nyligen fått rösträtt och nu öppnas också allt fler möjligheter för dem att göra karriär. Ruth vill ha ett eget yrke men hennes far vill se henne tryggt gift med sonen till Cloetta-fabrikören. Trots sin strävan att bli oberoende faller Ruth ändå för en charmig säljare, gifter sig och ger upp sina planer. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.