ANNONS

Köpta positiva betyg och recensioner ett problem i USA – Amazon stämmer bedragare

Foto: Bosca78, iStockphoto

Fejkade betyg som på Boktipset.se är inte enbart ett svenskt problem. Även världens största bokhandlare – Amazon – har problem med manipulation av betyg. Amazon har till och med stämt flera företag och personer som erbjuder  recensioner och bra betyg på Amazon.

Amazon har lämnat in stämningsansökan mot flera nättjänster som erbjuder fejkade recensioner av böcker på Amazon:
amazonverifiedreviews.com gjorde ingen hemlighet av att de erbjuder falska recensioner.
paidbookreviews.org erbjuder sig att köpa en författares bok och publicera positiva kommentarer om den på Amazon.
Ytterligare sajter med namn som amazonreviewsstar.com, buyamazonreviews.info och reviewconnections.com är också måltavla för Amazons åtgärder mot fusk. Amazon har flera gånger tidigare stämt personerna bakom liknande sajter.
Enligt Seattle Times har Amazon stämt över 1000 personer för att ha lagt upp falska recensioner och betyg, sedan förra året.
– För att eliminera incitamenten till missbruk av recensioner, kommer vi att fortsätta att vidta rättsliga åtgärder mot den grundläggande orsaken till betygsmissbruk – säljare och tillverkare som skapar efterfrågan på bedrägliga tjänster – liksom ekosystem av individer och organisationer som levererar falska omdömen mot ersättning, säger Amazon i ett uttalande till Seattle Times.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

När Boktugg går in på sajten fiverr.com behöver man inte leta länge för att hitta enskilda frilansare som erbjuder sig att skriva recensioner av din bok och lägga upp dessa på Amazon eller Goodreads. Med priser från 5 dollar.
En ”verified review” på Amazon innebär att den som satt betyg och skrivit en recension också har köpt samma bok från Amazon. Därför erbjuder många företag just ”verified reviews”, det vill säga de köper även boken för nedladdning eller i fysisk form beroende på önskemål. Det innebär att inte enbart betyget manipuleras utan även statistiken för försäljningen.

Inte heller Goodreads (som sedan 2013 ägs av Amazon), som kan sägas vara den Boktipset.se fast mycket större (50 miljoner medlemmar), har klarat sig undan försöken att manipulera betyg. På fiverr hittar vi en frilansare som erbjuder ”25 likes to positive reviews on Goodreads” och som tilläggstjänster lägger in en kort recension, blir fan till författaren eller ger boken en femma i betyg.
En annan frilansare erbjuder tre recensioner för 5 dollar och man kan köpa till mer än 50 recensioner. Andra erbjuder sig att köpa böcker, för att därigenom påverka försäljningssiffror som ligger till grund för topplistor. Det finns alltså mängder av sätt att påverka och manipulera betygssnitt och recensioner.

Exakt hur stort problemet är i USA råder det delade meningar om. Amazon menar, trots stämningsansökningar, att det bara är en liten del av recensionerna och omdömena som är falska. Andra hävdar att så många som ett av tre betyg kan vara fejk.

Läs även om betygsskandalen på Boktipset.se >>

Foto: Bosca78, iStockphoto


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se