Hoi Publishing köper danska förlaget Superlux

Lars Rambe, vd Hoi Förlag. Foto: Conny Palmkvist.

Hoi Publishing expanderar i Danmark genom köpet av det lilla förlaget Superlux som sedan 2018 gett ut drygt 150 titlar. Köpet betalas med aktier och Superlux förväntas omsätta 7,1 Mkr för innebvarande verksamhetsår.

– Det här är en milstolpe i utvecklingen av Hoi Publishing och ett viktigt steg på vår tillväxtresa. Vi bygger snabbt upp vår professionella organisation i Danmark och breddar vårt erbjudande till författare i både Sverige och Danmark. Vi välkomnar varmt Rikki, Kathrine och hela teamet på Superlux till Hoi-familjen, säger Lars Rambe, VD Hoi Publishing, i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Förvärvet av det danska förlaget Superlux ApS beskrivs som ett tydligt steg framåt i Hoi Publishings tidigare presenterade förvärvsstrategi med målet att snabbt utvecklas till ett nordiskt förlag.

Superlux ApS förväntas omsätta 4,75 MDKK (7,1 MSEK) för det brutna räkenskapsåret som slutar sista juni 2023 med en förväntad vinst om 0,4 MDKK (0,6 MSEK), enligt pressmeddelandet. Fram till sista mars var omsättningen 4,011 MDKK med ett resultat på +269 000 DKK.

”Den överenskomna köpeskillingen regleras genom kvittning mot 1 500 000 B-aktier i Hoi med möjlighet till tilläggsköpeskilling om upp till totalt 1 000 000 B-aktier under 2024 och 2025 vid uppfyllda omsättnings- och resultatmål. Utspädningseffekten med anledning av förvärvet uppgår initialt till 13 % och vid full tilläggsköpeskilling till 20 %”, skriver Hoi Publishing.

Superlux ApS grundades 2018 och har snabbt byggt en katalog på över 150 boktitlar, bland annat deckare och thrillers. Förlaget är baserat i Odense. Ägare är förlagsentreprenören Rikki Tholstrup Jørgensen (75%) och grundaren Kathrine Frich Lindstrøm Schultz (25 %).

”Genom affären kommer Rikki Tholstrup Jørgensen att bli en av de största ägarna i Hoi Publishing och även få ett särskilt ansvar för den danska verksamheten inom Hoi-koncernen i dialog med VD och huvudägare Lars Rambe. Kathrine Frich Lindstrøm Schultz kommer att fortsätta i sin operativa roll i Superlux tillsammans med det framgångsrika team av medarbetare som har tagit det danska förlaget dit det är idag”, skriver Hoi.

– Det här skapar stora möjligheter att utveckla Superlux på det sätt som jag alltid tänkt mig. Samarbetet kommer stärka oss i både Danmark och Sverige. Dessutom har Hoi en unik förlagsmodell som jag ser fram emot att bidra till utvecklingen av i Danmark, säger Kathrine Frich Lindstrøm Schultz, chefredaktör Superlux.

Hoi Publishing räknar med att öka sin omsättning med uppskattningsvis minst femtio procent i år tack vare affären och har förutsättningar att göra ett betydligt bättre resultat än 2022. Dessutom signaleras att ”ett eller flera ytterligare möjliga förvärv kommer att utvärderas och sannolikt också genomföras under de kommande åren” på den danska marknaden.

– Jag ser mycket fram emot att få vara med och bygga Hoi Publishing tillsammans med Lars och våra team i Sverige och Danmark. Erbjudandet till författarna som Hoi står för är något som kan få stor och positiv påverkan på dansk förlagsbransch. Det är verkligen värt att investera i, säger Rikki Tholstrup Jørgensen.

Hoi Publishing börsnoterades sommaren 2022 och har under inledningen av 2023 haft det tufft på börsen. Idag stod aktien i 75,6 öre innan uppköpet av Superlux presenterades. I skrivande stund står den i 80 öre vilket är långt under introduktionskursen 4,50 kr. I höstas handlades HOI B för 1,60 – 1,89 kr. På tisdag 2 maj släpper Hoi Publishing årsredovisning och 23 maj kvartalsrapporten för Q1-2023. Hoi omsatte 10,95 Mkr under 2022 med ett rörelseresultat på -3,3 Mkr, mycket på grund av kostnader för börsnoteringen.

Fotnot: Boktuggs grundare och chefredaktör Sölve Dahlgren är en av grundarna till Hoi förlag och fortfarande delägare (under 6 % före affären).

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.