Gyldendals ljudbokstjänst Chapter inleder ett nytt samarbete med mobiloperatören Telmore.

Peter Normann blir CFO på Gyldendal som skrivit avtal med Telmore

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Danska förlagshuset Gyldendal har rekryterat en ny CFO, Peter Normann från en konkurrent. Samtidigt innebär ett avtal med Telmore att Gyldendals ljudbokstjänst Chapter får bättre spridning.

– Gyldendal är en institution i det danska samhället. Det är en verksamhet som både har en imponerande dåtid och nutid, och som kommit igång med att förändra sig till att även vara ett framtidens förlag. Jag ser mycket fram emot att bidra till den ambitiösa transformation som är igång, säger Peter Normann.


ANNONS


För svenska läsare är det kanske nu läge att förklara att Peter Normann inte ska sammanblandas med Peter Norrman, grundare av Vulkan.

Peter Normann är ett välkänt namn i den danska medievärlden efter elva år som CFO på TV2. Han kommer närmast från en roll som rådgivare kring uppköp och fusioner hos JP/Politikens Hus (som äger Polaris som i sin tur köpte Roos & Tegnér). Han tillträder sin nya tjänst den 1 januari 2022 och efterträder Bjarne Ponikowski, som lämnade sin tjänst i maj.

– Med anställningen av Peter Normann får vi en CFO med djup insikt i mediabranschen och teknologi och som har ingående erfarenhet av strategisk verksamhetsutveckling samt köp och försäljning av verksamheter. Det är kompetenser som blir avgörande när Gyldendal ska fortsätta sin transformation på en marknad som genomgår stora förändringar, säger Gyldendals styrelseordförande Poul Erik Tøjner i ett pressmeddelande.

Ett exempel på denna transformation är de stora investeringar som Gyldendal gjort i streamingtjänsten Chapter som än så länge kostat mer pengar än vad det lockat abonnenter. Men i måndags kom nyheten om ett avtal som kanske kan ändra på det.

ANNONS

Chapter blir nämligen (tillsammans med bland annat den nyutrullade amerikanska streamingtjänsten Paramount+) en del av tillvalspaketet hos mobiloperatören Telmore. Chapter ersätter den internationella boktjänsten Bookmate som varit en del av Telmore Play sedan 2017, skriver Mediawatch.

Varför har detta betydelse? Jo, för Bookmate var just detta en nyckel till att snabbt kunna rulla ut tjänsten i Danmark och nå ett större antal abonnenter. Bookmate tog i sin tur över platsen från … Mofibo (som ju idag ägs av Storytel och dessutom är namnet på tjänsten i Danmark).

Gyldendal köpte för övrigt svenska Word Audio International vid årsskiftet.

Fotnot: Telmore ägs av TDC (som är Danmarks motsvarighet till Telia, tidigare statligt bolag som privatiserats).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.