Peter Normann blir CFO på Gyldendal som skrivit avtal med Telmore

Gyldendals ljudbokstjänst Chapter inleder ett nytt samarbete med mobiloperatören Telmore.

Danska förlagshuset Gyldendal har rekryterat en ny CFO, Peter Normann från en konkurrent. Samtidigt innebär ett avtal med Telmore att Gyldendals ljudbokstjänst Chapter får bättre spridning.

– Gyldendal är en institution i det danska samhället. Det är en verksamhet som både har en imponerande dåtid och nutid, och som kommit igång med att förändra sig till att även vara ett framtidens förlag. Jag ser mycket fram emot att bidra till den ambitiösa transformation som är igång, säger Peter Normann.

För svenska läsare är det kanske nu läge att förklara att Peter Normann inte ska sammanblandas med Peter Norrman, grundare av Vulkan.

Peter Normann är ett välkänt namn i den danska medievärlden efter elva år som CFO på TV2. Han kommer närmast från en roll som rådgivare kring uppköp och fusioner hos JP/Politikens Hus (som äger Polaris som i sin tur köpte Roos & Tegnér). Han tillträder sin nya tjänst den 1 januari 2022 och efterträder Bjarne Ponikowski, som lämnade sin tjänst i maj.

– Med anställningen av Peter Normann får vi en CFO med djup insikt i mediabranschen och teknologi och som har ingående erfarenhet av strategisk verksamhetsutveckling samt köp och försäljning av verksamheter. Det är kompetenser som blir avgörande när Gyldendal ska fortsätta sin transformation på en marknad som genomgår stora förändringar, säger Gyldendals styrelseordförande Poul Erik Tøjner i ett pressmeddelande.

Ett exempel på denna transformation är de stora investeringar som Gyldendal gjort i streamingtjänsten Chapter som än så länge kostat mer pengar än vad det lockat abonnenter. Men i måndags kom nyheten om ett avtal som kanske kan ändra på det.

Chapter blir nämligen (tillsammans med bland annat den nyutrullade amerikanska streamingtjänsten Paramount+) en del av tillvalspaketet hos mobiloperatören Telmore. Chapter ersätter den internationella boktjänsten Bookmate som varit en del av Telmore Play sedan 2017, skriver Mediawatch.

Varför har detta betydelse? Jo, för Bookmate var just detta en nyckel till att snabbt kunna rulla ut tjänsten i Danmark och nå ett större antal abonnenter. Bookmate tog i sin tur över platsen från … Mofibo (som ju idag ägs av Storytel och dessutom är namnet på tjänsten i Danmark).

Gyldendal köpte för övrigt svenska Word Audio International vid årsskiftet.

Fotnot: Telmore ägs av TDC (som är Danmarks motsvarighet till Telia, tidigare statligt bolag som privatiserats).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,