Chapter kostar för Gyldendal – men Word Audio bidrog under första halvåret 2021

Morten Hesseldahl, VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Foto: Robin Skjoldborg

Gyldendal ökade förlusten första halvåret 2021 till 20 milj DKK trots ökad omsättning. Det svenska förvärvet Word Audio bidrog däremot med 3,3 milj DKK i vinst.

Danska förlagshuset Gyldendal (som vid årsskiftet köpte svenska Word Audio) redovisar en förlust på 20 milj DKK (efter skatt) för första halvåret 2021, en miljon sämre än samma period 2020. Däremot ökade omsättningen till 418 (386) milj DKK. Helårsprognosen är dock fortfarande att göra en vinst på 50 (9) milj DKK och en omsättning på 950 (900) milj DKK eftersom det andra halvåret av tradition är starkare i bokbranschen.

– På en bokmarknad som står under snabb förändring är det upplyftande att konstatera att vår kärnaffär står stark. Det ger oss den nödvändiga styrkan att göra de investeringar som ska till för att Gyldendal även i framtiden kan leverera kvalitetslitteratur – och läromedel. Vi har som alltid ett andra halvår med mycket aktivitet och jag ser särskilt fram emot att följa hur vår mycket starka höstlista tas emot på marknaden, säger VD Morten Hesseldahl i ett pressmeddelande.

Bland annat fortsätter tunga investeringar i streamingtjänsten Chapter som enligt rapporten endast omsatte 840 000 DKK första halvåret 2021 med en förlust på 14 milj DKK.

Enligt kvartalsrapporten omsatte Word Audio 9,9 milj DKK och gjorde en vinst på 3,3 milj DKK, vilket motsvarar 13,6 respektive 4,5 Mkr.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL