Alexandra Andrews författare till boken Vem är Maud Dixon
Patricia Highsmith har varit en stor influens för Alexandra Andrews. "Jag läste Highsmith medan jag växte upp", konstaterar hon. Pressbild: ADF.

Alexandra Andrews debutroman ”Vem är Maud Dixon?” blir film och kommer på svenska

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Alexandra Andrews lämnade journalistyrket för att skriva debutromanen ”Vem är Maud Dixon?”, som blev både kritiker- och försäljningssuccé i USA. Boken ska även bli film, och nu ges den ut på svenska.
‒ Det kändes fullständigt surrealistiskt när jag läste de första recensionerna, säger hon till TT.

Den som i Alexandra Andrews bok tycker sig hitta inspiration från såväl Elena Ferrante som från Patricia Highsmiths böcker om Tom Ripley har helt rätt. Vem är Maud Dixon? handlar nämligen om en författare som gjort jättesuccé med en bok under pseudonymen Maud Dixon, och som gör allt för att hålla sin identitet hemlig.


ANNONS


Den handlar även om Florence, som får anställning hos den mystiske författaren som alltiallo, varefter ett alltmer intrikat spel om identiteter och om vem som är vem börjar.

”Slängde den i papperskorgen”

Det är en sådan där bok där det är svårt att gå närmare in på handlingen, eftersom det är lätt att avslöja några av vändningarna.

ANNONS

‒ Från början hade jag en plan, men jag slängde den i papperskorgen. Jag började fokusera på relationen mellan de två kvinnorna, den drev handlingen. Jag ändrade mycket hela tiden, och vändningarna kom till mig medan jag skrev. Jag ville ha kul, säger Alexandra Andrews.

En av inspirationskällorna var den italienska författaren Elena Ferrante ‒ även det en pseudonym ‒ och dennes kamp för att behålla sin anonymitet.

‒ Varför känner läsare ett sådant behov att veta allt, att de känner att författaren i fråga är skyldig att utlämna allt? Samtidigt kan jag erkänna att jag själv då och då känt ett liknande behov.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Filmmanus på gång

Alexandra Andrews säger att andra författare hon känner sig inspirerad av är bland andra Graham Greene, Eric Ambler och, inte minst, Patricia Highsmith. Hon säger att huvudpersonerna i deras böcker är smarta, roliga, och skarpa.


ANNONS


Och inte minst är det Highsmiths Tom Ripley som det finns likheter med.

‒ Jag läste Highsmith medan jag växte upp, hon har varit en stor influens.

Vem är Maud Dixon? såldes omedelbart till fler än 20 länder, och filmbolaget Universal Pictures köpte filmrättigheterna.

‒ De håller på med att skriva manus nu. Jag funderade först över om jag skulle försöka mig på det, men insåg att jag inte kan något om hur man skriver manus. Det är bättre att jag håller mig till att skriva böcker, säger Alexandra Andrews.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Alexandra Andrews debutsuccé – boken om Maud Dixon

Vem är Maud Dixon?

Vem är Maud Dixon?

  • Förlag: Bokfabriken
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-01
  • ISBN: 9789178355778
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Alexandra Andrews

Ålder: 36 år.

Bor: I New York.

Familj: Maken (och författarkollegan) Christopher Beha, två barn.

Yrke: Journalist, författare.

Aktuell: Med debutboken ”Vem är Maud Dixon?” som nu ges ut i svensk översättning.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »