Alexandra Andrews författare till boken Vem är Maud Dixon
Patricia Highsmith har varit en stor influens för Alexandra Andrews. "Jag läste Highsmith medan jag växte upp", konstaterar hon. Pressbild: ADF.

Alexandra Andrews debutroman ”Vem är Maud Dixon?” blir film och kommer på svenska

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Alexandra Andrews lämnade journalistyrket för att skriva debutromanen ”Vem är Maud Dixon?”, som blev både kritiker- och försäljningssuccé i USA. Boken ska även bli film, och nu ges den ut på svenska.
‒ Det kändes fullständigt surrealistiskt när jag läste de första recensionerna, säger hon till TT.

Den som i Alexandra Andrews bok tycker sig hitta inspiration från såväl Elena Ferrante som från Patricia Highsmiths böcker om Tom Ripley har helt rätt. Vem är Maud Dixon? handlar nämligen om en författare som gjort jättesuccé med en bok under pseudonymen Maud Dixon, och som gör allt för att hålla sin identitet hemlig.


ANNONS


Den handlar även om Florence, som får anställning hos den mystiske författaren som alltiallo, varefter ett alltmer intrikat spel om identiteter och om vem som är vem börjar.

”Slängde den i papperskorgen”

Det är en sådan där bok där det är svårt att gå närmare in på handlingen, eftersom det är lätt att avslöja några av vändningarna.

‒ Från början hade jag en plan, men jag slängde den i papperskorgen. Jag började fokusera på relationen mellan de två kvinnorna, den drev handlingen. Jag ändrade mycket hela tiden, och vändningarna kom till mig medan jag skrev. Jag ville ha kul, säger Alexandra Andrews.

En av inspirationskällorna var den italienska författaren Elena Ferrante ‒ även det en pseudonym ‒ och dennes kamp för att behålla sin anonymitet.

ANNONS

‒ Varför känner läsare ett sådant behov att veta allt, att de känner att författaren i fråga är skyldig att utlämna allt? Samtidigt kan jag erkänna att jag själv då och då känt ett liknande behov.

Filmmanus på gång

Alexandra Andrews säger att andra författare hon känner sig inspirerad av är bland andra Graham Greene, Eric Ambler och, inte minst, Patricia Highsmith. Hon säger att huvudpersonerna i deras böcker är smarta, roliga, och skarpa.

Och inte minst är det Highsmiths Tom Ripley som det finns likheter med.

‒ Jag läste Highsmith medan jag växte upp, hon har varit en stor influens.

Vem är Maud Dixon? såldes omedelbart till fler än 20 länder, och filmbolaget Universal Pictures köpte filmrättigheterna.

‒ De håller på med att skriva manus nu. Jag funderade först över om jag skulle försöka mig på det, men insåg att jag inte kan något om hur man skriver manus. Det är bättre att jag håller mig till att skriva böcker, säger Alexandra Andrews.

Text: Gunnar Rehlin/TT


ANNONS


Alexandra Andrews debutsuccé – boken om Maud Dixon

Vem är Maud Dixon?

Vem är Maud Dixon?

  • Förlag: Bokfabriken
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-01
  • ISBN: 9789178355778
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Alexandra Andrews

Ålder: 36 år.

Bor: I New York.

Familj: Maken (och författarkollegan) Christopher Beha, två barn.

Yrke: Journalist, författare.

Aktuell: Med debutboken ”Vem är Maud Dixon?” som nu ges ut i svensk översättning.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.