Netflix tar över ”Ronja Rövardotter” från Viaplay

Christopher Wagelin som spelar Mattis och Kerstin Linden som spelar Ronja under inspelningen av tv-serien "Ronja Rövardotter". Arkivbild: ADAM IHSE/TT.

Netflix tar över den nya filmatiseringen av ”Ronja Rövardotter” från krisande strömningstjänsten Viaplay. Serien kommer att visas under 2024.
”Jag är så glad att Ronja Rövardotter fått ett nytt hem”, säger huvudförfattaren Hans Rosenfeldt.

Den nya versionen av Ronja Rövardotter är en omfattande satsning som gjorts för strömningstjänsten Viaplay. Men sedan bolaget hamnat i ekonomisk kris har planerna för serien varit oklara. Det har länge spekulerats i om Viaplay skulle sälja av serien och nu blir alltså Netflix seriens nya hem.

”Serien har ett fantastiskt team framför och bakom kameran och att det nu är klart att publiken får möta vår Ronja på Netflix känns som en tidig julklapp”, säger huvudförfattaren Hans Rosenfeldt i ett pressmeddelande.

”Sveriges dna”

”Astrid Lindgrens rika arv är en betydande del av Sveriges dna. Vi hoppas att serien ska skänka glädje för våra nordiska medlemmar, och vi vill lyfta fram och tacka alla människor som har arbetat med projektet genom åren. Vi ser fram emot att välkomna Ronja Rövardotter till Netflix under 2024”, säger Jenny Stjernströmer Björk, nordisk innehållschef på Netflix.

”Ronja Rövardotter” är inte den enda serien som Viaplay har sålt av till en konkurrerande strömningstjänst. Även thrillern ”Veronika” med Alexandra Rapaport i huvudrollen har fått ett nytt hem – hos SkyShowtime.

50-talserier

Viaplay gjorde en internationell storsatsning på serier och filmer, men också på dyra sporträttigheter, innan den ekonomiska krisen slog till. Nu är det många både bakom och framför kameran som är oroliga för att deras serier och filmer aldrig ska nå dagens ljus.

Enligt vad TT erfar har Viaplay ett 50-tal färdiginspelade serier och filmer på lager vars framtid är osäker medan strömningstjänsten reder ut sina ekonomiska problem. Det gäller bland annat filmatiseringen av Martina Haag-romanen Det är något som inte stämmer och den andra säsongen av hyllade dramaserien ”Threesome”.

– Vi har producerat många bra serier och vissa av dem passar bättre hos andra än hos oss. Så nu utvärderar vi vad vi ska behålla och vad som passar våra kunder och när det är bättre att någon annan tar över serien, sade Viaplays vd Jørgen Madsen Lindemann till TT i samband med att senaste delårsrapporten presenterades den 1 december.

Text: MIKAEL FORSELL/TT

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL