John Ajvide Lindqvist medverkar i ny skräckpodd från Sveriges Radio

John Ajvide Lindqvist. Foto: Pontus Bergman, Sveriges Radio.

I skräckpodden Skymningsland deltar en handfull författare med nyskrivna berättelser från svenskt 1980-tal. Serien har premiär den 26 april 2019.

Skymningsland är en ny poddserie från Sveriges Radio P1 med nyskriven skräck av kända svenska författare. Temat är svenska 1980-tal och avsnitten är fristående. Historien i det första avsnittet, som släpps den 26 april 2019, står John Ajvide Lindqvist bakom.

Berättelsen Idag, imorgon och alltid som har specialskrivits för Skymningsland handlar om en tonårskille som mitt under rapporteringen av Palmemordet blir haffad för snatteri av en märklig kvinnlig vakt. Hon tar honom till ett förhörsrum och pekar på en dörr. ”Om du går ut genom den dörren förändras allt.”

– Jag kom upp till Åhléns för att snatta skivor och såg en massa människor samlade runt en teve. Och så småningom förstod jag att Palme hade blivit mördad, säger John Ajvide Lindqvist om den verkliga bakgrunden till historien i ett pressmeddelande. Så det började med att jag ville använda mig av det ögonblicket, som för mig definierar åttiotalet, och därifrån tänkte jag – okej, vad kan hända sedan då?

I kommande avsnitt gestaltas berättelser av Mara Lee, Inger Edelfeldt, Johannes Pinter, Jessica Schiefauer och Madeleine Bäck. Berättarrösten i Skymningsland görs av Kardo Razzazi. Regissör är Rojda Sekersöz, som vann Guldbagge för årets nykomling 2018 för sin regi i filmen Dröm vidare. Musiken är specialkomponerad av Krister Linder.

Läs även ett långt reportage med John Ajvide Lindqvist om hur hans författarskap tog sin början, som nyligen har låsts upp från att ha legat bakom betalvägg.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL