Denna artikel sponsras av författare/förlag

Johannes Pinter förvandlar barns kreativa förmågor till superkrafter i serien Monster monster

Johannes Pinter, författare till serien Monster monster. Foto: Egmont Publishing

Den nya barnboksserien Monster monster, skriven av Johannes Pinter och illustrerad av Lucas Svedberg, är spännande och humoristiska böcker för 6–9 år som handlar om betydelsen av kreativitet och att våga möta sina rädslor.

I bokserien Monster monster (Egmont Publishing) som både är rysligt spännande, fartfylld och underhållande får läsaren möta fem fjärdeklassare som en dag upptäcker att deras kreativa talanger har blivit till superkrafter. Plötsligt börjar det dyka upp monster i staden, och det är upp till de fem barnen att bekämpa dem med hjälp av sina förmågor.

Serien är planerad till 20 böcker och först ut är Monster monster – Den köttätande tentakelväxten och Monster monster – Karatemumien.

Böckerna är skrivna av Johannes Pinter, som tidigt i livet började brinna för berättandet. Han har jobbat som tecknare, illustratör och animatör, och arbetat mycket inom den svenska film- och videobranschen.

– Dock var det först när jag började skriva skönlitterärt för fem-sex år sedan som jag kände att jag kom hem. Det är en stor frihet att skriva skönlitterärt, bara man har en bra historia så är det ingenting som stoppar en, säger Johannes.

Det är framför allt spänning och skräck som ligger honom nära om hjärtat.

– Det finns så många olika uttryck när det kommer till dessa genrer. Allt från det nästan outhärdliga för de stora till det mysrysliga för de små. Det viktiga är bara att ha en karaktär som läsaren bryr sig om.

Som författare har Johannes skrivit både för vuxna och för barn. En av de saker som tilltalar honom med att skriva böcker för barn är att man får ta upp viktiga allmängiltiga teman:

– Att exempelvis säga att man inte får mobbas kan i en vuxenbok upplevas som ett ointressant eller banalt ämne, medan de flesta barn tycker att det är hur viktigt som helst. En annan sak är att barn inte alltid är så petiga med logiken. Om en filmprojektor träffas av blixten och börjar projicera ut riktiga monster vill många vuxna veta hur sjutton det kan funka praktiskt, medan ett barn accepterar det för den goda historiens skull, säger Johannes.

Karatemumien

Karatemumien

Själva konceptet bakom Monster monster föddes blixtsnabbt en dag när Johannes fru, som jobbar som förskollärare, kom hem och berättade om en argumentation hon haft med en kollega om vikten att barn ibland måste få leka och släppa loss kreativiteten. Detta gav Johannes en idé om att skriva om fem kreativa barn vars speciella begåvningar efter ett blixtnedslag blir magiska superkrafter.

– Barns kreativitet är viktigt! Livsviktigt faktiskt, säger Johannes. Med kreativitet kan man få utlopp för instängda känslor, man kan få vänner när man är ensam och man kan till och med överleva på en öde ö.

De fem barnen Musse, Johanna, Tove, Charlie och Oliver med läraren Engelbrekt. Bild: Lucas Svedberg

De fem barnen har olika intressen och begåvningar som att rita, skriva, måla och göra film, och dessa kreativa förmågor är en central del i berättelsen. Ett av barnen har fått vara utan specialtalang, och med det vill Johannes visa att även om alla inte har en speciell begåvning så har alla en skapande drivkraft inom sig. Och det visar sig att Oliver får användning för sin kreativitet ändå. Exakt hur … ja, det får ni veta om ni läser böckerna.

Illustration från Monster monster – Karatemumien. Bild: Lucas Svedberg

Seriens budskap kretsar mycket kring barnens förmågor – att man faktiskt kan rädda världen med en smula kreativitet om man låter sig ta plats. Monstren som dyker upp i böckerna härstammar dessutom från barnens egna mardrömmar, och kampen mot dem konkretiserar att det går att strida mot och besegra sina egna rädslor.

– Det där med monster kan vara mer än bara vanliga läskiga fysiska gestalter, säger Johannes. Monster kan även vara större och mindre skrämmande företeelser som man tampas med i vardagen. Sin egen självbild. Relationer. Mobbning. Sjukdomar. Trassliga familjeförhållanden. Det finns allt möjligt som kan överskugga ett barns liv och göra det jobbigt. Eftersom bokserien löper över så många delar finns det utrymme att utveckla sidohistorier där de olika barnen kämpar med sådana saker.

Själv har Johannes alltid älskat monster i alla former, så att låta monster spela en stor roll i hans största barnbokssatsning någonsin är på många sätt helt naturligt.

– Med Monster monster har jag skrivit den perfekta bokserien för mig själv som 9-åring. Jag menar, barn som fajtas med monster, what’s not to like about that!

Illustration från Monster monster – Den köttätande tentakelväxten. Bild: Lucas Svedberg

Böckerna är illustrerade av Lucas Svedberg som enligt Johannes har ett teckningsmanér med en utgångspunkt i en blyertsteknik som passar till olika behov, både serietidningsstilen och en allvarligare stämningsfull stil.

– Turligt nog vill jag poängtera, för Monster monster drar åt känslomässigt olika håll. Ibland är det cool action och extrema uttryck, ibland är det känslosamma intrikata ögonblick med mycket stämning. Vi har nu börjat arbeta med bok 3 och 4 som kommer i januari. Och redan nu känns samarbetet otroligt tryggt, säger Johannes.

Formen för Monster monster-serien har först och främst inspirerats av äventyrsfilmer eller spänningsfilmer med barn i huvudrollerna, som The Goonies, Monster squad och Ensam hemma. Och protagonisternas förmågor har inspirerats av Johannes egna och hans barns och syskonbarns pysslande och skapande.

– Min förhoppning är att Monster monster-böckerna ska inspirera sina unga läsare att ta tillvara på sin kreativitet, och inse att de kan åstadkomma viktiga saker här i världen bara de gör vad de känner är rätt, säger Johannes Pinter.

Träffa Johannes Pinter på Bokmässan i Göteborg!

Johannes är på plats i Egmonts monter (B 08:42) där han och signerar och intervjuas i montern fredag-söndag. Han gör även ett scenframträdande på Biblioteks- och berättarscenen kl. 10-10.20 söndagen 30/9.

Klicka på play för att se en boktrailer om serien Monster monster:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

Den köttätande tentakelväxten

Den köttätande tentakelväxten
Serie Monster Monster
Författare
Medverkande
Förlag Egmont Publishing AB
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor93
Vikt300 gr
Utgiven2018-08-21
SABHcf
ISBN 9789157030764
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Tove, Musse, Charlie, Johanna och Oliver bor i småstaden Glänteby. De är fem vanliga 9-åringar som är ovanligt begåvade på kreativa saker som att teckna, skriva och filma. När en olycka sker i skolan händer något: deras begåvningar blir magiska! Dessutom börjar det dyka upp monster i Glänteby, som den otäcka Tentakelväxten. Nu är det bara barnen som kan besegra dem med sina nya superbegåvningar. Detta är första delen i en spännande och fartfylld bokserie som hyllar två saker: kreativa barn och läskiga monster! Johannes Pinter är skräck- och deckarförfattaren som här skriver spänning för barn.

Karatemumien

Karatemumien
Serie Monster Monster
Författare
Medverkande
Förlag Egmont Publishing AB
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor104
Vikt310 gr
Utgiven2018-08-21
SABHcf
ISBN 9789157030757
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Med hjälp av sin lärare Engelbrekt försöker de fem barnen lära sig mer om sina övernaturliga förmågor. Men det är inte lätt att plötsligt vara som värsta kreativa superhjältarna! Samtidigt dyker ett nytt monster upp i Glänteby: en mumie med magiska krafter, som dessutom kan karate! Bara gänget kan hindra hela Gläntebyfrån att drabbas av en förbannelse. Detta är andra boken i den spännande och fartfyllda Monster monster -serien. Johannes Pinter är spänningsförfattaren som tycker att även barn måste få bli lagom skrämda.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se