ANNONS

Inger Edelfeldt: Egentligen är kanske allting fantastik

Författaren Inger Edelfeldt. Foto: Moona Björklund/Norstedts

Nåbelpriset i litteratur 2017 går till Inger Edelfeldt. Priset tilldelas en fantastikförfattare och vinnaren utses genom röstning via SF-bokhandeln.

Samma dag som Nobelpriset i litteratur tillkännagavs, den 5 oktober 2017, utsågs även vinnaren i det något mer okända litteraturpriset Nåbelpriset. Priset instiftades enligt SF-bokhandeln av ”den berömde uppfinnaren och utforskaren Belfred Z Nåbel innan han försvann efter en ännu oförklarad händelse i sitt laboratorium (eller möjligen under sin sista expedition mot hemligt mål)” och delas ut varje år till en en författare som ”inom litteraturen har producerat det utmärktaste i fantastisk riktning”.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

De senaste åren har utländska författare korats, men årets vinnare är den svenska författaren, illustratören och översättaren Inger Edelfeldt som har skrivit ett trettiotal verk i olika genrer, både poesi, noveller och romaner för unga och vuxna.

Hur väl kände du till Nåbelpriset sedan tidigare?
– Inte alls, faktiskt! Men det finns ju väldigt mycket här i världen som jag inte känner till, säger Inger Edelfeldt.

Inger har tilldelats ett antal litterära priser och utmärkelser, däribland Ivar Lo-Johanssons personliga pris 1997 och Gustav Frödings stipendium 1999. Nu kan hon med andra ord även skriva upp Nåbelpriset på sin meritförteckning.

Motiveringen lyder: ”För en konstnärlig gärning som rört vid generationer, för berättelser som balanserar mellan mundan verklighet och förhöjd fantastik men alltid landar på dens sida som letat efter tuvan på mossen som leder till älvorna, som tittat i spegeln och hoppats finna någon annan där. Också för illustrationer som visat både orcher och hober med samma känslighet, och som visat hondjur med helig ilska.”

ANNONS

– Det var så roligt att både den litterära och konstnärliga verksamheten räknades in! Jag kände mig väldigt uppskattad när jag läste motiveringen. Rörd, faktiskt. Och urgammal eftersom jag hade ”rört vid generationer”, säger hon med ett skratt. Låter närmast som en vampyr, eller hur?

Priset delades ut första gången 1898 och har många storheter på sin lista över tidigare vinnare. Inger Edelfeldt kan härmed sälla sig till giganter som Margaret Atwood, Stephen King och Terry Pratchett.

Trodde du att det skulle hända?
– Nej, definitivt inte! Och Atwood är min älsklingsförfattare, säger Inger.

På vilket sätt tangerar dina verk fantastikgenren?
– I flera av mina barn- och ungdomsböcker existerar parallella världar och fantastiska skeenden. Och nyfikenhet på det man skulle kunna kalla ”det gåtfulla” finns med i allt jag har skrivit. Sedan har jag skrivit en bok som heter Namnbrunnen och består av sagor för vuxna, där såväl klassiska sagotemata som gotiska gestalter figurerar.   

Varför lockas du av att skriva den sortens litteratur?
– Det fantastiska har spelat stor roll för mig genom livet, det gäller såväl intresse för drömmar som för sagor, myter och SF/fantasy. Ett av flera sätt att tolka och förstå verkligheten: genom symboler, myter och utforskning av ”hur skulle världen se ut, om …”

Hon nämner författaren Ursula K LeGuin som en av de som varit viktig för henne (en författare som för övrigt själv vann Nåbelpriset år 2009).

Läser du själv fantastik?
– Det beror på vad du menar med fantastik. Vänder jag mig om från bordet där datorn står just nu, är det första jag ser C.G Jungs Röda boke Mitt största intresse är egentligen psykologi, i gränslandet till det vi brukar kalla ”andlighet”. Jag har alltid haft en känsla av att allt är jävligt mystiskt – själva existensen. Egentligen, på ett plan, är kanske allting ”fantastik”. I ren fantasyväg ligger en antologi, Snow White, Blood Red, en samling fantasyberättelser med gotiskt stuk, framme här.

Foto: Moona Björklund/Norstedts


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se