Bokmässan i Shanghai växer i takt med en starkare barnboksmarknad i Kina

Barnboksmarknaden växer i Kina. Foto: iStock

Den 17–19 november 2017 arrangerades för femte året bokmässan i Shanghai, Kina, det största barnbokseventet i Asien. Bonnierförlagen var på plats genom sin agentur Bonnier Books China.

China Shanghai International Children’s Book Fair räknas som Asiens största event för barnkultur. Mässan växer stadigt, bara sedan 2016 har 50 nya utställare tillkommit, vilket pekar på en växande marknad för barnböcker i Kina.

I år deltog 350 utställare och ungefär en tredjedel av mässan var tilldelad utländska förlag från länder som Kanada, USA och Japan, rapporterar Publishers Weekly. Även svenska Bonniers fanns representerade.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Shanghaimässan har växt under de senaste åren och är en viktig mässa för barnboksförlagen, säger Jonas Byström, förlagschef Bonnier Carlsen & Bonnier Fakta. Under de sista dagarna öppnas mässan för allmänheten och då är det mycket barn som kommer vilket är väldigt kul!

2017 var andra året som Bonnierförlagen deltog på barnboksmässan i Shanghai. År 2015 hade Bonnierförlagen en gemensam monter med övriga förlag inom Bonnier Books. I år var det den nystartade agenturen Bonnier Books China som arrangerade deltagandet på mässan.

ANNONS

Bonnier Books China startades tidigare under 2017 för att sälja titlar från barnboksförlagen inom Bonnier Books på den kinesiska marknaden. Agenturen har enligt Jonas Byström haft en mycket bra start och har under året sålt titlar från Sverige, Tyskland, England och Finland till kinesiska barnboksförlag.

Är Shanghai en viktig mässa att vara med på?
– Ja absolut! Den kinesiska barnboksmarknaden växer kraftigt och bokmässan i Shanghai är en viktig mässa i Kina, säger Jonas Byström.

Den kinesiska befolkningen under 18 år består av 350 miljoner människor vilket givetvis ger möjligheter. Enligt statistiktjänsten OpenBook utgjorde barnböcker 23,5 procent av bokmarknaden, och barnbokssegmentet i Kina växte med 28,8 procent under 2016, skriver Publishers Weekly.

Förutom att skriva för Boktugg frilansar Anna von Friesen som förlagsredaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.