📯 SĂ€rskrivschock (Nyhetsbrev #427)

Seriöst. Vem kan man lita pÄ i dessa tider av deep-fake och shallow-fake? Just den hÀr dagen Àr det extra svÄrt att lita pÄ vad man lÀser pÄ sociala medier. NÄgra kallar den 1 april för den enda dagen pÄ Äret dÄ folk Àr kÀllkritiska och det kan ligga en del i det. HÀr pÄ Boktugg följer vi i alla fall traditionerna. Du kan lita pÄ oss.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Bok tugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.


Alexander Merriam-Webster vid den stora 1 april-konferensen i Bryssel dÀr sprÄkpoliser frÄn samtliga EU-lÀnder deltar för att gÄ igenom det nya direktivet om sÀrskrivning. Foto: iStock.

BREAKING NEWS

SĂ€rskrivning blir norm i Sverige efter nytt EU-direktiv

SprÄkpoliser kan snart fÄ slÀppa inte bara dem vs dom-diskussionen. Ett nytt EU-direktiv sÀger nu att de lÀnder som fortfarande skriver ihop ord mÄste sluta med det senast 1 april 2024. Författare och bokförlag uppmanas sÀrskriva i alla nya böcker och Äterutgivningar snarast.

Vi har alla skrattat Ă„t sĂ€rskrivningar som ”sjuk sköterska” och andra varianter. Men Ă€ndĂ„ blir det allt vanligare, inte minst i sociala medier dĂ€r auto-correct i mobiltelefoner Ă€r en bov.

– För en app Ă€r det svĂ„rt att veta om det Ă€r avsiktligt som anvĂ€ndaren har skrivit ihop tvĂ„ olika ord. Men det Ă€r lika svĂ„rt för den som inte lĂ€ser sĂ„ mycket böcker eller för engelsktalande. Det snedvrider konkurrensen och diskriminerar mĂ€nniskor. DĂ€rför Ă€r det hög tid att sĂ€rskrivning blir norm Ă€ven i Sverige, sĂ€ger Alexander Merriam-Webster till Boktugg.

Bland alla nya EU-direktiv har det om sÀrskrivning hamnat i skymundan. Kanske för att ingen trodde det skulle gÄ igenom nu nÀr britterna lÀmnat.

– Man hade hoppats att det hĂ€r skulle blidka britterna och kunna undvika Brexit.

Hur Àr det med ordet Brexit förresten, fÄr man anvÀnda det om sÀrskrivning blir norm?
– Det Ă€r inte ett sammanskrivet ord utan en förkortning eller sammandrag av orden British Exit eller Britains Exit. SĂ„ det Ă€r fortsatt okej.

EU-direktivet om sÀrskrivning Àr snÄrigt och svÄrbegripligt, inte enbart för att den svenska översÀttningen Àr sÀrskriven.

Unionens medlem lĂ€nder upp manas att om gĂ„ende och utan för dröjning, ut över de som Ă€r nöd vĂ€ndiga för att upp rĂ€tthĂ„lla god ordning, ska införliva sĂ€r skrivning som norm. Ord böcker och lĂ€ro medel som inne hĂ„ller samman skrivna ord bör dras till baka frĂ„n marknaden och ersĂ€ttas av nya korrekta ut gĂ„vor dĂ€r ord Ă€r sĂ€r skrivna i enlighet med det nya direktivet. Äldre ut gĂ„vor bör om möjligt förses med varning text. Bok förlag upp manas att inte publicera böcker som inne hĂ„ller samman skrivna ord efter den 1 april 2023. Under en övergĂ„ng period fram till 1 april 2024 kommer inga sĂ€rskrivning boter att utfĂ€rdas, dĂ€refter kommer den nya SĂ€rskrivning-myndigheten att rĂ€kna förekomsten av ej sĂ€r skrivna ord och en avgift pĂ„ elva kronor per ord att debiteras ut givande förlag.

Bindestrecket – en kompromiss

Var det nÄgon som noterade bindestrecket? Det finns nÀmligen en liten livlina i det finstilta till direktivet. Sverige har förhandlat fram ett undantag tillsammans med de andra nordiska lÀnderna om att fÄ anvÀnda bindestreck. Det undantaget strÀcker sig fram till 1 april 2042.

– Ja, det stĂ€mmer. Det Ă€r olyckligt, men svenskarna fick med sig tillrĂ€ckligt mĂ„nga andra lĂ€nder för att vi skulle tvingas acceptera bindestreck istĂ€llet för mellanslag pĂ„ ord som traditionellt skrivits ihop, sĂ€ger Connie Duden, tysk-svensk sprĂ„kvetare.

Det blir alltsĂ„ en stor utmaning för bokbranschen, inte bara för att Ă€ndra manus pĂ„ alla kommande böcker. Även Ă„terutgivning av böcker omfattas av direktivet. Astrid Lindgrens familj för just nu en intensiv diskussion med jurister om tolkningen av de nya reglerna.

– Det finns nĂ„gra bokstavstrogna som menar att det framöver ska heta Pippi LĂ„ng-strump, Barna i Buller-byn och Bröderna Lejon-hjĂ€rta. Men det Ă€r helt absurt. DĂ„ kommer vi snart att fĂ„ heta familjen Lind-gren, sĂ€ger en kĂ€lla inom slĂ€kten.

LĂ€s resten av artikeln >>


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Sponsorer

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Mediehusens konsolidering – sĂ„ pĂ„verkas bokbranschen
INSIDER: De alltmer digitala svenska mediehusen har tagit ett nytt stort steg mot konsolidering. Hur det pÄverkar bokbranschen de kommande Ären beror pÄ vilka strategier Bonniers, Schibsted och NTM vÀljer. Bokbranschen

Mediehusens konsolidering – sĂ„ pĂ„verkas bokbranschen
INSIDER: De alltmer digitala svenska mediehusen har tagit ett nytt stort steg mot konsolidering. Hur det pÄverkar bokbranschen de kommande Ären beror pÄ vilka strategier Bonniers, Schibsted och NTM vÀljer. Bokbranschen


Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


En frÄgestÀllning i klass med Macbeths.

UPPSNAPPAT

đŸ€‘ FettFörskott. Penguin Random House imprint Crown har köpt Dr. Anthony Faucis memoarer. Förskottet uppges landa strax under 5 miljoner dollar (nĂ€ra 50 Mkr), skriver Page Six. Förlaget har tidigare betalat mer Ă€n tio gĂ„nger sĂ„ mycket för för paret Obamas böcker. Fauci har varit rĂ„dgivare för varje amerikansk president sedan Ronald Reagan och hamnade i rampljuset under covid-pandemin.

đŸ•”ïžâ€â™€ïž Författarlista. Sveriges största deckarfestival, Crimetime, Ă€ger rum pĂ„ BokmĂ€ssan 2023, lördag 30 sept och söndag den 1 okt. De första namnen pĂ„ medverkande författare har nu slĂ€ppts: Nya författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt debuterar pĂ„ Crimetime (som duo). Även David Lagercrantz (ny bok i höst, Memoria), Jan Guillou och Mari Jungstedt Ă€r offentliggjorda.

đŸŽȘ Nordisk fest. Norsk litteraturfestival 22-28 maj i Lillehammer (29:e Ă„ret i rad) gĂ€stas av internationella storstjĂ€rnor som Anne Carson, Philippe Sands och Ocean Vuong. De samtalare med nordiska kollegor om de stora samtidsfrĂ„gorna under festivalveckan. FrĂ„n Sverige deltar bland andra Karolina Ramqvist, Patrik Svensson, Ia Genberg, Linnea Axelsson och Athena Farrokhazad. Norsk litteraturfestival Ă€r Nordens största litteraturfestival med 300 författare pĂ„ scenen och 30 000 besökare Ă„rligen, en bred festival som lyfter fram bĂ„de skön- och facklitteratur. 
– Festivalen för fram mĂ„nga röster om de stora samtidsfrĂ„gorna, men lyfter ocksĂ„ fram den nyskapande och spĂ€nnande litteraturen inom olika fĂ€lt. Bland annat kommer festivaldeltagarna att kunna se den stĂ€ndigt nobelpristippade kanadensiska poeten och klassicisten Anne Carson framföra sitt performance Raw Salon – dĂ€r en av de medverkande Ă€r Linn Ullmann, sĂ€ger Yukiko Duke, festivalens konstnĂ€rliga rĂ„dgivare, i ett pressmeddelande.

đŸ‘šâ€âš•ïž ProBonoBok. Spinalishandboken – ny kraft för skadad ryggmĂ€rg utkommer nu som ljudbok pĂ„ initiativ av Ulf Morelius, pappa till sonen Joel, 23 Ă„r, som bröt nacken i en Poololycka för 1,5 Ă„r sedan. InlĂ€sarna Olle Sarri, Henrik Hjelt, Thomas Hanzon, Kristin Kaspersen, Lena Endre och Blossom Tainton har samtliga har stĂ€llt upp pro bono liksom produktionsbolaget Visuellt Ljud och bokförlaget Bokfabriken. Alla intĂ€kter frĂ„n ljudboken tillfaller Stiftelsen Spinalis som grundats av bokens författare Richard Levi överlĂ€kare, professor och Claes Hultling leg.lĂ€k, professor .

đŸ“± NedskĂ€rningar. Sedan Wattpad köptes av sydkoreanska Naver 2021 har de anstĂ€llt nĂ€stan hundra personer. Men nu mĂ€rker bolaget bakom publiceringsplattformen (med 90 miljoner anvĂ€ndare) de tuffare tiderna. DĂ€rför kommer 42 av de 267 anstĂ€llda att fĂ„ lĂ€mna, skriver Publishers Weekly.

🏆 EssĂ€Pris. Göran Greider tilldelas Gerard Bonniers EssĂ€pris 2023 för sin bok Stugland. Pristagaren utses av en nĂ€mnd bestĂ„ende av Sara Nyström, förlĂ€ggare, Christian Manfred, förlĂ€ggare och Per WirtĂ©n (som fick priset 2018), författare. Prissumman Ă€r 100 000 kronor. De tre senaste Ă„rens pristagare Ă€r Josefin de Gregorio 2020, Stefan Jonsson 2021 och Elisabeth Hjorth 2022.

đŸŽ™ïž ÖppenPodd. Podcast Standards Project har bildats som en reaktion pĂ„ stora poddappar som börjat introducera egna standarder. De förordar det öppna protkollet RSS som anvĂ€nts sedan 2001 för distribution av podcasts. Gruppen inkluderar företag som erbjuder podcast-hostingtjĂ€nster, sĂ„som Buzzsprout, Red Circle, Captivate och Acast, samt podcastspelare som Pocket Casts och Podverse. I ett blogginlĂ€gg betonas vikten av en öppen podcaststandard för bĂ„de lyssnare och skapare. Genom att arbeta tillsammans hoppas de skapa en mer inkluderande och hĂ„llbar podcastbransch.

TEXTANNONSER

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Bara tvĂ„ av Laurie Halse Andersons böcker finns översatta till svenska, men nu kommer förlaget Natur & Kultur att Ă„terutge hennes debutroman och fler böcker av Alma-pristagaren. I maj kommer…

VĂ„gar man skoja i dessa tider? Boktugg har som vanligt gjort det – dessutom har vi letat i sociala medier och pĂ„ nĂ€tet efter andra. Det har till och med…

Författarna Magnus Carling och Lena Malm har startat Min Bokcirkel, en tjĂ€nst som vill hjĂ€lpa bokcirklar att vĂ€lja böcker, men Ă€ven ge kontakt med författaren som ger vĂ€gledning om vilka…

Om en mĂ„nad Ă€r det dags för Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur Litteralund att vĂ€lkomna besökare. För första gĂ„ngen Ă€r konferensen helt fullbokad, men vid vissa programpunkter erbjuds…

Storytel tar över den stora finska bokhandelskedjan Suomalainen Kirjakauppas ljudboksverksamhet, Suomalainen Plus, frĂ„n Otava Group. I praktiken Ă€r det kunderna som flyttas över till Storytel. – Det hĂ€r avtalet stĂ€rker Storytels…

Storytel fĂ„r en ny Sverigechef: Johan Littorin med ett förflutet pĂ„ Mathem och mobiloperatören Vimla. Senast pĂ„ Elk Audio. – Vi ser mycket fram emot att vĂ€lkomna Johan till Storytel….

Författaren Åsne Seierstad tilldelas BjĂžrnsonpriset 2023, en av Norges största litteraturutmĂ€rkelser, 100 000 norska kronor. NĂ€r Åsne Seierstad tilldelas norska BjĂžrnsonpriset 2023 motiverar juryn det med orden: ”StĂ€ndigt omdiskuterad, alltid…

En ”djupt oetisk och irrationell utpressning”. SĂ„ beskriver exilförfattaren Asli Erdogan den turkiske presidentens vĂ€gran att godkĂ€nna Sveriges Nato-ansökan. – Han har verkligen dragit ner Sverige till lĂ„g nivĂ„. Det…

Det kan mĂ„hĂ€nda lĂ„ta som handlingen i en roman skriven av den kontroversielle franske författaren Michel Houellebecq sjĂ€lv: En Ă„ldrad författare gĂ„r med pĂ„ att spela in en porrfilm, bara…


DEBUTANTER