Här är alla bokbranschens aprilskämt 2023 – och även några relaterade

Många aprilskämt blir det, även om vissa vägrar skoja. Foto: iStock.

Vågar man skoja i dessa tider? Boktugg har som vanligt gjort det – dessutom har vi letat i sociala medier och på nätet efter andra. Det har till och med kommit några 1 april-pressmeddelanden till oss.

Du kanske misstänkte att Boktuggs nyhet om ett EU-direktiv som innebär att alla böcker ska särskrivas från och med 1 april 2024 var just ett aprilskämt. Du kan var lugn – någon sådan dom har dom inte fällt. För att uttrycka sig i enlighet med dem/dom-reformen.

Okej, hur har övriga i bokbranschen gjort? De flesta har valt sociala medier för att få folk att le och tänka till. Bokhandlaren Johan Zillén på Akademibokhandeln Center Syd i Lödde meddelade att han nu slutar för att istället bli bokinfluencer. På Facebook skriver han:

”Tack för 21 fantastiska år! Ja, nu lämnar jag bokhandeln i Lödde och blir Booktoker/Bookfluencer på heltid. 😁📚👍🏻 En spännande ny karriär som möjliggörs av mina 3,6 miljoner följare på TikTok!
Vid förfrågningar om sponsrade samarbeten, annonser, shout-outs m.m. vänligen kontakta min manager Aprille Primero på agenturen Premier & Phool (kontaktinfo i bion), då jag självklart inte har möjlighet att svara alla personligen. OMG Peeps! Let’s do This! 🥰🥰🥰

Håller man bara boken lite närmare så märks det inte att boken blivit mindre. Pressbild: Idus förlag.

Förlaget Idus brukar skoja till det på 1 april. I år har de hittat en lösning på inflationen och de ökade priserna:
– Så gott som alla förlag har höjt sina priser i takt med inflationen men vi vill fortsätta ge familjerna råd till god litteratur. I stället för att höja priserna i takt med inflationen så minskar vi storlekarna på våra böcker i samma takt. Inflationen i december 2022 var ca 10 procent, och därför har vi sedan årsskiftet minskat våra böcker med 10 procent i storlek. Det går år mindre papper, fraktkostnaderna blir mindre, och böckerna tar också mindre plats på vårt lager i Falun, säger Idus förläggare Ulrika Slottner i ett pressmeddelande. 
De refererar även till en kund som konstaterat: ”Om man bara håller boken lite närmare ögonen så får man exakt samma läsupplevelse.”

De tre första titlarna från Fri Tankes nya imprint Omtanke förlag som lanseras den 1 april 2023.

Fri Tanke förlag meddelar att de fortsätter sin expansion genom att starta ett imprint med namnet ”Omtanke”. Förlagets imprint satsar på ”wellnesslitteratur om exempelvis holistisk kost, biodynamisk odling, personlighetstester, kristallterapi och aurahealing”. 

–Det står klart idag att traditionell vetenskap förlorar i anseende. Samtidigt vinner en ny post-truth-tradition mark. När det gäller kunskapsförmedling har Fri Tanke alltid varit ledande, och det kommer vi att fortsätta vara – även om vi nu breddar vår kunskapsteoretiska horizont, säger Christer Sturmark, förläggare och VD Fri Tanke.

En del av utgivningen är redan klar. Omtanke förlag är även först ut i Sverige med att använda revolutionerande AI-teknologi för att designa omslag med unik potential att matcha form med innehåll och målgrupp. Vilket kanske syns på de tre första titlarna som sägs vara:

  • Ät rätt utifrån dina chakran – inga grönsaker före fullmånen, av Deepak Gandhi.
  • Vad James Webb-teleskopet säger oss om astrologins grunder, av astroholisten Jonathan Starr
  • Så styr du dina kvant-organiserade instagramkonton, av influencern Margot Kvint.
AI-genererade visor blir en del av kulturarvet. Lansering 1 april 2023.

Språkrelaterat är Musikverket som meddelar att Svenskt visarkiv ska moderniseras.

”Många som vänder sig till Svenskt visarkiv söker efter en särskild visa eller sång. Även om mycket kan hittas i de publika databaserna är det fortfarande mängder av låtar som kräver ingående eftersökningar i manuella register av ämneskompetent personal i arkivet. Detta är ofta tidsödande arbete som inte bara innebär otålig väntan för den sång- och spelhågade utan kan få vidare konsekvenser för kulturlivet i form av inställda spelningar eller källbrist i akademiska arbeten. Men nu är detta ett minne blott!”, skriver de.

I dag lanserar vi ett webbsök kopplat till ChatGPT som enkelt uttryckt genererar den visa eller sång man är på jakt efter. Arkivchefen Karin Strand är entusiastisk:

– I ett samhälle med allt högre tempo finns förväntningar på oss som institution att leverera snabba svar. Visst får vi tumma lite på autenticitetsfrågan men ärligt talat genererar ChatGPT mer balladtypiska ballader än något av våra historiska belägg kan ge prov på. Äntligen får vi in lite drakar i den svenska vishistorien! I våra testkörningar har vi också fått fram jazzstandards som är så allmänna att de tilltalar nästan vem som helst, säger hon i ett pressmeddelande.

Testa själv via deras söksida: Svenskt visarkivs nya sökfunktion

Har vi missat något bra aprilskämt? Mejla oss på tips@boktugg.se och berätta.

Artikeln uppdateras.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.