Rekordintresse för årets upplaga av Litteralund

Barn- och ungdomsboksmässan Litteralund drar snart igång igen. Bild: Litteralund

Om en månad är det dags för Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur Litteralund att välkomna besökare. För första gången är konferensen helt fullbokad, men vid vissa programpunkter erbjuds det nu extra platser att boka in sig på.

Festivalen Litteralund består av tre delar: en konferens som pågår i två dagar, ett skolprogram för elever från förskoleklass till gymnasiet och det öppna programmet för allmänheten. Hela arrangemanget pågår i Lund mellan 23 och 28 april.

Projektledare Kristina Wåhlin arbetar med festivalen hela året och har till sin hjälp ett programråd bestående av skolbibliotekarie, barnbibliotekarie och Lunds kommuns litteraturkoordinator. De ses varannan eller var tredje vecka och ger input om till exempel vad man pratar om just nu och vad barnen läser. Hon är nöjd med årets program och har svårt att välja en specifik favorit.

– Jag är superglad och stolt över hela programmet. Men vi får digitalt besök av Shaun Tan, en författare och illustratör som jag har drömt om att få hit i flera år. Något pandemin lärde oss var att det går att ha digitala möten. Beatrice Alemagna är också en stjärna och en person vi är väldigt glada kommer hit.

Nytt för i år är kvällsarrangemang. Det är utdelning av debutantpriset Slangbellan, ett bilderboksquiz mellan författar- och illustratörslag – där publiken också får quizza – och en performance där illustratören Beatrice Alemagna illustrerar live till musik av Fredrika Ståhl och Maëva Le Berre.

– Vi pratade om vad Beatrice Alemagna kunde göra och då nämnde hon att de tidigare gjort en sådan här live performance på Svenska institutet i Paris. Det är verkligen något speciellt.

I år är konferensen som pågår i två dagar tillbaka i Lunds stadshall, där den tidigare har arrangerats. För första gången sedan Litteralund startades 2005 är konferensen fullbokad.

– Vi har aldrig haft helt fullbokat förut. Nu får vi fundera på om det är relaterat till att det åter är en fysisk träff, efter pandemiåren, eller om det är något i programmet som lockar.

I det öppna programmet, dit allmänheten är välkommen finns massor, för barn att göra. Workshops med illustratörer, författarbesök, boksläpp, teater, sagostunder eller varför inte en litterär vandring?

Litteralund drar besökare inte bara från hela Sverige utan även från andra länder. Kristina Wåhlin menar att det är en speciell stämning vid evenemanget som till viss del går att jämföra med Bokmässan, men ändå inte.

– Hos oss finns ett speciellt fokus både hos medverkande och hos besökare, alla jobbar med barn- och ungdomslitteratur och det gör att det finns en samhörighet. Det är också en plats där just de här ämnena tas på allvar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL