Litteralund vill få barn och ungas litteraturintresse att blomma

happy child little girl with glasses reading a books

Litteralund – Sveriges största festival för barn och ungdomsboken – närmar sig och årets program håller på att ta form. Festivalen äger rum i Lund i dagarna fem, 23-28 april, och på gästlistan finns redan så väl svenska författare som utländska ALMA-pristagare.

Från 2005 har idén om hur man skapar förutsättningar för barn och unga att vilja skriva och läsa vuxit sig så stor hos Litteralund att den idag är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur. I en blandning av offentliga programpunkter och arrangemang som riktar sig specifikt till skolan, kan festivalen nå ut genom flera kanaler.

Sedan starten har ungefär 18 000 unga i Lunds kommun fått ta del av Littralund bara via skolprogrammet. Lägg där till alla de som kan tänkas ha besökt de offentliga arrangemangen under åren…

Årets festival inleds på Lunds stadsbibliotek 23 april med ett familjeprogram och forsätter därefter fram tom den 28 april. Även om alla evenemang ännu inte är helt klara är skolprogrammet redan nu öppet för bokning och enligt ett pressmeddelande är följande författare inbokade under festivaldagarna:

Kitty Crowther
Meg Rosoff
Sally Green
Agnese Baruzzi.
Ulf Stark
Pija Lindenbaum
Lena Sjöberg
Ann-Helén Laestadius
Jenny Jägerfeld
Mårten Melin

På den väl grundande plattform som Litteralund utgör passar man vartannat år på att hålla en konferens. där barn- och ungdomslitteraturens bransch kan mötas, diskutera och utvecklas. Läsambassadör Anne-Marie Körling inleder årets  konferensen den 27 april då hon talar om hur vuxnas läsintresse kan bli de ungas. Konferensen avslutas den 28 april.

För mer information och bokning: besök hemsidan www.litteralund.se

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.