fbpx

Litteralund uppmärksammar verklighetsflykt, normer och läsfrämjande

23–28 april är det dags. Då förvandlas Lund till en sprakande litteraturstad. Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur. Projektledare Anna Hjerpe berättar mer om årets program och vad som utmärker Litteralund. 

– Alla program är klara nu, det är skönt faktiskt! Även om det är ett jättekul stadie så är det också väldigt krävande. Nu är det i stället praktiska uppgifter som dekorationer, hotell och resor som ska bokas, säger Anna Hjerpe, projektledare för Litteralund.

Anna Hjerpe har jobbat med Litteralund sedan i augusti förra året, och hon håller i trådarna medan ordinarie projektledare Kristina Wåhlin är föräldraledig. Litteralund är dock inget nytt sammanhang för Anna, som tidigare har setts på scen som moderator på konferensen.

ANNONS

– Det nya för i år är att vi har tittat lite grann på hur litteraturen speglar, eller inte speglar, omvärlden. Vi har fokus på litteratur som lyfter ämnen som flykt och normer. Två stora seminarier kommer ha fokus på läsfrämjande. Annars är det ungefär samma koncept som vanligt, det är det folk vill ha. Fokus på fördjupning och ”goa” samtal kring författarskap och aktuella ämnen, berättar Anna Hjerpe.

Vad som är nytt för konferensen 2017 är även två workshops under torsdagen. En workshop handlar om bild och skapande för de som jobbar med mindre barn, och hålls av en italiensk illustratör, Agnese Baruzzi. Den andra är en skrivworkshop med Mårten Melin för de som jobbar med barn mellan 9 och 15 år.

Någon person som du är särskilt glad över att ni har bokat in?
– Det är lite speciellt med de fyra internationella namnen. Vi hade många namn på vår önskelista, men flera är uppbokade väldigt långt i förväg. Men vi är väldigt glada att vi har fått hit Agnese Baruzzi, Kitty Crowther, Meg Rosoff och Sally Green. Sedan ska man absolut inte glömma de svenska namnen. Vi är jätteglada att alla är så positiva och vill komma!

ANNONS

Förutom konferensen, som pågår 27–28 april, består Litteralund av flera olika program. Familjedagen är riktad mot barnfamiljer. Söndagen den 23 april bjuds det på massor med workshops, träffar med författare, disco, teater, film, och en del kända namn som Beppe Singer, Johanna Westman och Malin Stehn.

Ungakvällen är från 13 år och uppåt, och blir på Stenkrossen under kvällen den 28 april, också med författarträffar, workshops och andra aktiviteter. När vi pratar med Anna Hjerpe har de offentliga programmen precis blivit klara, och mer detaljerad information kommer snart att offentliggöras.

Skolprogrammet är ett program för grundskoleelever och gymnasieelever i Lunds kommun med workshops och författarsamtal. I år blir det också en stor teatersatsning med en uppsättning baserad på Ankomsten av Shaun Tan, en som enbart berättar med bilder. Pjäsen följer samma linje och gestaltas med kroppsspråk, helt utan repliker.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Det sista är Litteralund på turné, där Litteralund erbjuder författarsamtal till andra kommuner. De pågår under ett par dagar i festivalveckan.

I särskilt fokus för litteraturfestivalen i år är de tre orden verklighetsflykt, normer och läsfrämjande. Varför är just de här orden viktiga?
– Samhället ser ut på ett visst sätt idag, och det känns viktigt att lyfta de angelägna ämnen som många i publiken möter i sitt arbete med barn och unga. En röd tråd i skapandet av programmen har varit identitet och hur identitetsfrågor speglas i litteraturen idag. Utifrån det har vi valt att lyfta just flykt och normer.

– Vad gäller läsfrämjande är det just nu extremt mycket fokus på läsfrämjande arbete för barn och unga, och det känns viktigt för en konferens att belysa det. Vi har valt att ta upp det lite mer konkret genom att lyfta olika projekt och titta på hur de har gått.

Men Anna poängterar att konferensen är mycket bredare än så, och att de även kommer lyfta klassiska ämnen som bland annat fantasy och faktaboken som bok. Allting är målgruppsanpassat; till skolprogrammet har de till exempel tittat på hur man jobbar med läroplanen för att kunna erbjuda ett program som hjälper lärarna att uppfylla de mål som finns. Familjedagarna ska framförallt vara lustfyllda, och fungera som en väg till biblioteket och till att upptäcka litteraturen.

Hur ser teamet bakom Litteralund ut?
– Eftersom vi har så många olika program har vi olika programgrupper. Många är involverade, allt från skolbibliotekarier till bibliotekarier, lärare, fokusgrupper med människor utanför Lunds kommun. Vi samarbetar mycket med Wanås och även SBI, för att få en bra bredd. Jag är projektledare och har koll på budget och får ihop hela pusslet, men det är många som pusslar.

Vad skulle du säga är Litteralunds uppdrag?
– Det absolut största är skapa mötet med litteraturen för barn och unga och att de ska förstå vad litteraturen kan erbjuda. Till det finns mycket mer kopplat, som hela aspekten med att hitta ditt eget språk, vidga dina vyer i fantasin, förmågan att förstå omvärlden och förstå dig själv. I förlängningen leder det till demokrati. Framförallt handlar Litteralund om litteraturen, men litteraturen har en stor symbolisk betydelse i samhället.

Vad som är speciellt med Litteralund jämfört med alla andra litteraturevents och mässor runtom i landet säger Anna är just att det är fokus enbart på barn och ungdomslitteratur. Att besöka konferensen på Litteralund ska vara som att gå en fortbildning, och målet är att deltagarna går hem med nya tankar och perspektiv.

– Det som också utmärker Litteralund är det varma och mysiga som jag tycker även Bokmässan är duktig på, att verkligen lära känna en författare eller få inblick i ett särskilt projekt.

Det sägs att intresset för barn- och ungdomslitteratur ökar. Är det en trend som ni också har märkt?
– Lite både och. Även om försäljningen ökar så tycker jag att den mediala uppmärksamheten inte alls är i närheten av vuxenlitteraturen. Men intresset för Litteralund ökar hela tiden, framförallt i att det blir mer och mer nationellt, vilket är jätteroligt! Det finns absolut ett sug och ett intresse.

Finns några planer på att utveckla Litteralund till något mer än vad det är idag?
– Eftersom jag bara är tillfällig projektledare är det svårt för mig att svara på det. Men jag tror nog att det alltid har funnits och alltid kommer att finnas en önskan om att växa. Fast det kan man ju göra på olika sätt, till exempel genom att rikta vissa delar av programmet till målgrupper som annars är svåra att nå, eller att utöka det internationella fokuset. Det finns alltid möjligheter att avancera och utveckla.

Har du själv någon drömgäst?
– Jag upptäckte den norska författaren Siri Pettersens serie Korpringarna i somras och blev väldigt förtjust i böckerna. Vi frågade henne, men hon hade tyvärr inte tid, säger Anna Hjerpe.

Läs mer om Litteralunds olika program på litteralund.se.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.