ANNONS

Konstnärlig kvalitet viktigast för debutantpriset Slangbellan

Författaren Malin Eriksson. Foto: Privat

Fram till den 1 december 2019 har förlag och egenutgivare möjlighet att skicka in barn- och ungdomsböcker av debuterande författare till litteraturpriset Slangbellan. Juryledamoten Malin Eriksson berättar mer.

Slangbellan är ett årligt pris som delas ut till bästa barn- eller ungdomsboksdebutant. Bakom priset står barn- och ungdomslitterära sektionen (BULT) inom Sveriges Författarförbund. 

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

Nu är tiden på året då förlag och egenutgivare har möjlighet att skicka in sina debutantböcker till BULT och därmed ha en chans att väcka juryns intresse. Senast den 1 december ska tre exemplar av boken ha skickats in till jurymedlemmarna.

ANNONS

Hur många barn- och ungdomsboksförfattare debuterar egentligen per år?
– Enligt Svenska barnboksinstitutets bokprovning fanns år 2017 totalt 225 debutanter inom barn- och ungdomslitteraturen. Men de räknar in fler än vad som är aktuellt för Slangbellan, både illustratörer som debuterar och de som skrivit för vuxna tidigare. Vi bedömer och belönar endast texten, och författare som redan publicerat böcker i andra genrer kan inte bli aktuella för Slangbellan, säger Malin Eriksson, medlem i BULT:s styrelse och i Slangbellans jury.  

– Den regeln infördes efter ett år då alla nominerade var mer eller mindre etablerade inom andra genrer. Det var inte självklart, och vi har vridit och vänt på det, men bestämde oss till sist för att vi vill att priset lyfter en helt ny författare.

Priset är välkänt i barnboksvärlden och Malins uppfattning är att alla etablerade förlag och de flesta mindre förlag skickar alla sina debutanter. 

– Bland egenutgivare är det färre, i år har vi gått ut i olika författargrupper på Facebook för att uppmuntra fler att skicka in. De flesta år har vi dessutom själva undersökt om vi missat någon debutant genom att titta igenom alla böcker inskickade till Svenska Barnboksinstitutet. Men det är utgivarens ansvar att skicka böckerna till oss, säger Malin. 

ANNONS

Till skillnad från många andra litterära priser, exempelvis Augustpriset som tar en avgift på 1100 kronor per anmälan, kostar det ingenting att skicka in en bok till Slangbellan. Men boken ska ha getts ut under 2019.

– Vi har aldrig råkat ut för att någon hört av sig och sagt att den ger ut sin bok efter 1 december, men om det skulle vara så går det förstås bra att skicka in den som pdf.

I juryn sitter tre personer ur BULT:s styrelse, i år Malin Eriksson, Elisabeth Östnäs och Eva Salqvist.

– Vi läser och pratar om böckerna, säger Malin. Det brukar vara livliga diskussioner, plötsligt kan en bok som varit lite osynlig hoppa upp som kandidat, till exempel. Till slut nominerar vi tre stycken. Dessa tre bli lästa av hela styrelsen och sedan har vi ett långt och intressant samtal för att utse vinnaren.

En egen röst och tydligt barnperspektiv

Slangbellan är ett marknadsmässigt oberoende pris som premierar kvalitet, förnyelse och innehåll, sätter fokus på barnlitteraturen och uppmuntrar nya, ofta yngre, författare att skriva för barn och unga.

Juryn tittar inte på förlag eller fördelningen mellan böcker för olika åldrar eller dylikt, utan har som mål att uteslutande fokusera på konstnärlig kvalitet. 

– Detta kan ibland kännas svårt, som till exempel när samma förlag blivit nominerade – och vunnit – tre år i rad. Då skulle det kunna locka (det skulle vara bättre för priset) att inte nominera dem igen, men vi vill inte låta det styra oss, säger Malin.

Det juryn söker är en bok som har en egen röst och tydligt barn- eller ungdomsperspektiv. 

– Det finns många olika aspekter att väga in, men sammanfattningsvis kan man nog säga att en bok som sticker ut och gör något nytt oftast vinner över en bok som det känns som man läst förut, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt kan man se att en hel del böcker vi får in hade vunnit på ett bättre redigeringsarbete. Det finns en gräns där guldet i en berättelse inte går att se på grund av att det är för mycket grus kvar. Å andra sidan händer det att vi får in böcker som vi misstänker vara en redaktörsprodukt, det vill säga att textens personlighet och egna röst känns bortslipad.

Många böcker för barn är illustrerade, men i Slangbellan-sammanhang är det bara författarens insats som premieras.

– Vi vet att det kan kännas väldigt dumt när en bilderbok nomineras och det bara gäller författaren och inte tecknaren, men vi har sagt att eftersom vi är författare och prisets avsändare är Författarförbundet, så tar vi oss friheten att endast nominera författaren – det går ju heller inte att förutsätta att vi ens har kompetens att bedöma kvalitén hos illustreringen.

Vinnaren får 30 000 kronor, en prissumma som är beroende av bidrag utifrån. Bidragsgivarna omnämns på BULT:s hemsida, i pressmeddelanden och vid prisceremonin.

– På senare år har vi fått bidrag från förlag, någon enstaka privatperson, Svenska Akademien, Solstickefonden, Saltkråkan, David Lagercrantz samt från Författarförbundet. Bidragen är förutsättningen för prisets existens och vi är glada att så många vill ge. Vi hoppas i framtiden att ännu fler ska vilja bidra till att Sverige kan ge denna viktiga uppmärksamhet till debutanter, säger Malin.

De senaste fem årens Slangbellan-pristagare:

Det fina med Kerstin

Det fina med Kerstin

Kan du lova att inte säga något i skolan om att jag inte kan trolla? frågar Gunnar.
Jag lovar, säger Kerstin. Läs mer »

Haj-Jenny

Haj-Jenny

"Haj-Jenny är en finstämd, varm och humoristisk kapitelbok av den lovande debutanten Lisa Lundmark. /.../ Berättelsen är generöst illustrerad av Charlotte Ramel. Läs mer »

Fantastiska fakta om djur

Fantastiska fakta om djur

"Jag blev lika fascinerad som den storögda femåring jag läste högt för. Verkligen en fantastisk bilderbok med roliga teckningar och förbluffande innehåll. Läs mer »

Sagan om Turid. Kungadottern

Sagan om Turid. Kungadottern

  • Förlag: Berghs
  • Utgiven: 2015-09-01
Turids värld är en hård vikingavärld. Den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn ställs allt på sin spets. Turid behöver använda de krafter hon har för att överleva och även krafter som hon ännu inte lyckats bemästra! "Jag vill inte gifta mig. Jag vill lära mig att skriva. Jag vill se andra platser. Mer än den här lilla byn. Läs mer »
Pappersväxten

Pappersväxten

VINNARE AV SLANGBELLAN 2014! Författarförbundets pris till årets bästa barn- eller ungdomsbok!

I skolan står tiden nästan still och när dagen är slut går Edgar hemåt med blöt mössa. Han skriver i sin bok och ritar kartor. Han sparar frön i burkar och pratar för sig själv. Och plötsligt händer det, en pappersväxt vecklas ut och växer sig vild och Edgar följer med. Läs mer »
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL