Wattpad med 90 miljoner användareär populär bland unga författare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Wattpad säljs för 600 miljoner dollar till ägarna av Webtoon i Sydkorea

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den kanadensiska berättarplattformen Wattpad säljs för över 600 miljoner dollar. Köpare är Naver, en sydkoreansk internetjätte som bland annat äger en av världens största plattformar för tecknade serier, Webtoon.

– När vi startade Wattpad 2006 förstod vi att teknologi skulle demokratisera storytelling och att berättelser är en del av all sorts underhållning. 2021, när alla typer av underhållning transformeras har vi byggt en plattform som kan ge bränsle åt hits på både skärmar och bokhyllor, som ger kraft åt en ny generation av skapare över hela världen, säger Allen Lau, VD och medgrundare av Wattpad. Han fortsätter:


ANNONS


– Dagens nyhet handlar om att fortsätta Wattpads resa och ta vår affär till nästa nivå. Vi ser fram emot att bli en del av det fantastiska teamet på Naver och Webtoon och fortsätta vår tillväxt, hjälpa fler författare tjäna pengar och föra nya röster till skärmar och bokhandlar överallt.

Boktugg skrev nyligen om att Wattpad övervägde en försäljning och att värderingen ”bara” skulle bli runt 500 miljoner dollar. Samtidigt frågade vi oss om det var läge för Storytel. Nu är det klart med en affär, men inte med Storytel.

ANNONS

Det var i natt som Wattpad i ett pressmeddelande bekräftade att styrelsen godkänt affären med Naver som betalar både med aktier och kontanter. Wattpad värderas till över 600 miljoner dollar (motsvarande 5 miljarder kronor).

Naver är ett av de största börsnoterade bolagen i Sydkorea och ett stort techbolag även globalt. De äger den största sökmotorn i Sydkorea samt en rad olika bolag inom ehandel, fintech, sociala nätverk, appar, media och underhållningstjänster som Webtoon.

Just Webtoon nämns som ett av de bolag där Wattpad kan finna synergier. Wattpad har 90 miljoner användare, Webtoon 72 miljoner.

– Grundarna Allen Lau och Ivan Yuen och hela teamet på Wattpad har skapat något speciellt. Vi är tacksamma att Allen och Ivan fortsätter leda det här fantastiska företaget även efter uppköpet. Wattpads vision att underhålla och sammanföra världen genom berättelser passar perfekt med vår egen vision för Webtoon och Navers innehållsvarumärke. Vi ser fram emot att de blir en del av Naverfamiljen, säger Seong-Sook Han, VD för Naver, i pressmeddelandet.


ANNONS


Även chefen för Webtoon ser möjligheter till samarbete.

– Att Wattpad ansluter till Webtoon under Navers paraply är ett stort steg mot att vi blir ett ledande globalt multimedialt underhållningsbolag. Både Wattpad och Webtoon bryr sig allra mest om att hjälpa skapare att berätta sina historier på sitt sätt och representerar båda världsledande samlingar av inspirerande, fantasifulla innehållsrättigheter, säger Jun Koo Kim, VD och grundare av Webtoon.

”Tillsammans med Webtoon når vi totalt 160 miljoner människor som är besatta av sina favoritberättelser och deras skapare”, skriver Allen Lau på Twitter som en kommentar till affären.

Wattpad har tidigare tagit in 117,8 miljoner dollar från investerare i Asien, USA och Kanada. Affären planeras slutföras under andra kvartalet 2021 och huvudkontoret ska vara kvar i Toronto, Kanada.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.