ANNONS

Wattpad säljs för 600 miljoner dollar till ägarna av Webtoon i Sydkorea

Wattpad med 90 miljoner användareär populär bland unga författare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Den kanadensiska berättarplattformen Wattpad säljs för över 600 miljoner dollar. Köpare är Naver, en sydkoreansk internetjätte som bland annat äger en av världens största plattformar för tecknade serier, Webtoon.

– När vi startade Wattpad 2006 förstod vi att teknologi skulle demokratisera storytelling och att berättelser är en del av all sorts underhållning. 2021, när alla typer av underhållning transformeras har vi byggt en plattform som kan ge bränsle åt hits på både skärmar och bokhyllor, som ger kraft åt en ny generation av skapare över hela världen, säger Allen Lau, VD och medgrundare av Wattpad. Han fortsätter:

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

– Dagens nyhet handlar om att fortsätta Wattpads resa och ta vår affär till nästa nivå. Vi ser fram emot att bli en del av det fantastiska teamet på Naver och Webtoon och fortsätta vår tillväxt, hjälpa fler författare tjäna pengar och föra nya röster till skärmar och bokhandlar överallt.

ANNONS

Boktugg skrev nyligen om att Wattpad övervägde en försäljning och att värderingen ”bara” skulle bli runt 500 miljoner dollar. Samtidigt frågade vi oss om det var läge för Storytel. Nu är det klart med en affär, men inte med Storytel.

Det var i natt som Wattpad i ett pressmeddelande bekräftade att styrelsen godkänt affären med Naver som betalar både med aktier och kontanter. Wattpad värderas till över 600 miljoner dollar (motsvarande 5 miljarder kronor).

Naver är ett av de största börsnoterade bolagen i Sydkorea och ett stort techbolag även globalt. De äger den största sökmotorn i Sydkorea samt en rad olika bolag inom ehandel, fintech, sociala nätverk, appar, media och underhållningstjänster som Webtoon.

Just Webtoon nämns som ett av de bolag där Wattpad kan finna synergier. Wattpad har 90 miljoner användare, Webtoon 72 miljoner.

– Grundarna Allen Lau och Ivan Yuen och hela teamet på Wattpad har skapat något speciellt. Vi är tacksamma att Allen och Ivan fortsätter leda det här fantastiska företaget även efter uppköpet. Wattpads vision att underhålla och sammanföra världen genom berättelser passar perfekt med vår egen vision för Webtoon och Navers innehållsvarumärke. Vi ser fram emot att de blir en del av Naverfamiljen, säger Seong-Sook Han, VD för Naver, i pressmeddelandet.

Även chefen för Webtoon ser möjligheter till samarbete.

– Att Wattpad ansluter till Webtoon under Navers paraply är ett stort steg mot att vi blir ett ledande globalt multimedialt underhållningsbolag. Både Wattpad och Webtoon bryr sig allra mest om att hjälpa skapare att berätta sina historier på sitt sätt och representerar båda världsledande samlingar av inspirerande, fantasifulla innehållsrättigheter, säger Jun Koo Kim, VD och grundare av Webtoon.

”Tillsammans med Webtoon når vi totalt 160 miljoner människor som är besatta av sina favoritberättelser och deras skapare”, skriver Allen Lau på Twitter som en kommentar till affären.

Wattpad har tidigare tagit in 117,8 miljoner dollar från investerare i Asien, USA och Kanada. Affären planeras slutföras under andra kvartalet 2021 och huvudkontoret ska vara kvar i Toronto, Kanada.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL